Erişilebilirlik

Başbakan Erdoğan TSK’nın Durumundan Kaygılı


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, devleti yıkmaya çalışmakla suçlanan yüzlerce subayın uzun tutukluluklarına son verilmesi çağrısında bulundu. Erdoğan ilk kez bu durumun ordunun savaşma kabiliyetini olumsuz yönde etkilediğini itiraf etti. Erdoğan’ın bu sözleri, Türkiye’nin komşularında istikrarsızlığın arttığı bir döneme denk geliyor.

Yüzlerce muvazzaf ve emekli subay, Başbakan Erdoğan’ın hükümetine karşı komplo kurdukları iddiasıyla duruşmalarını bekliyor. Yıllardır hapiste çürüyorlar ve davaların görülmesini bekliyor. Ancak Başbakan uzayan hukuki süreçten duyduğu sıkıntıyı dile getirdi ve bu durumun orduya zarar verdiğini belirtti.

Bölgede devam eden Suriye ve İran krizleri dikkate alındığında zayıf bir ordu Türkiye’yi tehditlere açık hale getirebilir.

Türkiye’nin askeri konularında uzman olan Gareth Jenkins bu endişelerin haklı olduğunu söylüyor. İngiliz uzman, “Kurumda bir karmaşa yaratıldı. Yalnızca ordu mensuplarının cezaevine girmesi yüzünden değil aynı zamanda görevi başında olanların aynı şeyden endişe duymaları nedeniyle,” diye konuşuyor. Suriye’de olabilecekler göz önünde bulundurulursa bunun endişe verici bir durum olabileceğine dikkati çeken Jenkins, “Türkiye’nin güneydeki komşularıyla ilişkilerinde büyük bir düşüş yaşandı. İran’la da aynı durum yaşanıyor ve Irak’taki durum da çok karışık. Türkiye’nin hazır bir orduya ihtiyacı var,” diyor.

Uzmanlar Ankara’nın bu hafta Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na gelmesi beklenen Oramiral Nusret Güner’in istifasıyla sarsıldığını bildiriyor. Güner’in istifasının, donanmadaki birçok kıdemli subayın casusluk suçlamasıyla toptan tutuklanmalarına tepki olduğu konuşuluyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi öğretim üyesi Cengiz Aktar Başbakan Erdoğan’ın, tutukluluk süreciyle ilgili eleştirilerinin Türk siyasi hayatında önemli ”ittifak değişimini” habercisi olduğunu söylüyor. Aktar, “Bir süredir hükümet ve başbakan Silahlı Kuvvetler’le yeni bir statüko arayışında. Kendince askerin yeterince güçsüzleştirildiğini, şimdi de karşılıklı ödün verme zamanı geldiğini düşünüyor,” diye konuşuyor.

Ancak Taraf gazetesinden güvenlik uzmanı Lale Kemal ülkenin ve hükümetin, ordu içindeki anti-demokratik güçler üzerindeki baskıyı kesmesinin bedelini ağır ödeyeceğinden kaygılı. “Haziran 2011 seçimlerinden sonra hükümet tüm askeri reformları durdurdu. Silahlı Kuvvetler’in üzerindeki demokratik sivil denetimi güvence altına almanız gerekir,” diyen Kemal, bunun yapılmaması durumunda ordunun gelecekte darbe planları için “hep iştahının kabaracağını” söylüyor.

1960’tan itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri dört hükümeti görevden aldı. Bazı gözlemciler Türk siyasetine müdahale kültürünün hala ordunun içindeki bazı gruplarda devam ettiği uyarısında bulunuyor. Bu ay içinde Uluslararası Şeffaflık Örgüt Türkiye’yi, askeri yeterince denetleyemediği gerekçesiyle ciddi şekilde eleştirdi. Ancak uzmanlar bölgedeki kargaşa arttıkça, Tayyip Erdoğan’ın önceliği ordunun güçlenmesine vereceğine işaret ediyor.
XS
SM
MD
LG