Başbakan Binali Yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alınan kararları, Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
Paketteki ilk hedef özel sektörde rahatlama sağlama amacı olarak ortaya çıktı ve bu çerçevede kredi kolaylığı ile vergi indirimleri öngörüldü. Yıldırım, özel sektöre verilecek destekleri şöyle açıkladı:
“Firmaların piyasada nakit ihtiyaçları var, nakit sıkıntısı var. Bu nakit sıkıntısını rahatlatmak, işlerini genişletmelerini sağlamak hatta istihdamı artırmak için hazine kefaleti getirmek suretiyle, Kredi Garanti Fonu'nun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz. 2017’de özel sektör yatırımlarını daha da teşvik etmek, artmasını sağlamak amacıyla imalat sanayine, yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek vermek için, yatırımın teşvik edilmesinde ciddi bir seferberlik başlatıyoruz. 2017’de yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranını mevcudun üzerine yüzde 15 daha artırıyoruz. Kurumlar vergisi indirimini de tam olarak uygulayacağız.”
Yıldırdım, yurt dışı yükleniciler veya müteahhitlik hizmetlerine yönelik kullandırılan döviz kredilerinde, eğer firmalar tarafından yurt içinden Türk malı ve hizmetler sağlanırsa kredilerde sıfır faiz uygulanacağını da açıkladı.
Özel sektörde hareketlenme sağlanması amacıyla da küçük işletmelere destek verileceğinin işaretini veren Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın KOBİ’lere yönelik bir desteği olduğunu belirterek, işletmelere ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi sağlanacağını bildirdi.
İşsizlik için destekleme
Türkiye’deki ekonomik tablo açısından döviz kurunun yanı sıra olumsuz bir başka gösterge de işsizlik oranlarıydı. İşsizlikteki kıpırdanmayı dikkate alacaklarını kaydeden Yıldırım, “Bunu dikkate alarak önümüzdeki yılın iş ve istihdamını artırmaya, özel sektör firmalarımızın maliyetlerini düşürmeye yönelik bir tedbirimiz var. Bu bağlamda 2017’de, özel sektörde toplam 500 bin vatandaşımızı İŞKUR'un aktif iş gücü programından yararlandıracağız,” bilgisini verdi.
Özel sektöre istihdam sağlamaları için de destek vereceklerini vurgulayan Yıldırım, “İş verenler tarafından asgari ücret desteğinden yararlanılması için esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 Ocak, Şubat, Mart, üç aylık primlerini 2017’nin Ekim, Kasım, Aralık ayına öteliyoruz,” dedi.
Vatandaşa “kamu tasarrufu” güvencesi
Özel sektöre destek amaçlı ekonomik tedbirleri uygulayabilmek için bütçede tasarruf yapılacağını vurgulayan Yıldırım, “Mali disiplin var olmaya devam edecek. Har vurup harman savurmayacağız, başkaca bir olumsuzluğa sebep olacak bir uygulamaya gitmeyeceğiz. Hesap kitap yapıldı. Milletimiz rahat etsin, iş adamlarımız da bu konuda emin olabilirler,” dedi.
Kamu tarafından ilave borçlanma yapılmayacağını da söyleyen Yıldırım, kamuda tasarruf kapsamında özelleştirme kapsamında olamayacak alanlar olarak ise, adalet ve güvenlik alanlarını dile getirdi. Bunun dışında vatandaşlara, kamuda ciddi tasarruf sözü vaat eden Yıldırım, “Kamu, devlet olarak 2017'de muazzam bir tasarruf yılı olacak. Önceliği olmayan harcamalar, işte yeni bina alma, yeni araba alma vesaire gereksiz masraflar yapılmayacak. Fuzuli yere seyahatler, bunlardan kaçınacağız. Bir anlamda vatandaşlarımızdan bir şey isterken, 'Haydi dövizini bozdur, ülkene, ekonomine omuz ver' derken, önce devlet kurumları olarak bizim elimizi taşın altına koymamız lazım,” diye konuştu.
Yıldırım, basın toplantısı sırasında Türk Lirası’ndaki değer kaybının devam ettiği anımsatılınca ise, “Piyasalardaki dalgalanmalar şu birkaç günde iniş trendindeydi kurlarda. Bu ufak tefek inişler, çıkışlar küresel şartlardan dolayı olabiliyor. Bunlar geçici şeyler, bizim tedbirlerimiz ise orta ve uzun vadeli. Bu arada tabii Merkez Bankamızın da eli kolu bağlı değil. O, kendi kapsamında, kapasitesinde icap eden tedbirleri de her zaman alabilir,” mesajını verdi.