Başkan Joe Biden, Birleşik Otomotiv İşçileri (UAW) sendikasının 12'nci gününe giren grevine destek vermek için büyük otomotiv firmalarının fabrikalarının bulunduğu Michigan eyaletinde işçilerin yanında greve katıldı. Biden’ın bu hareketi ABD başkanlık tarihinde daha önce benzeri görülmemiş bir durum olarak dikkat çekiyor.
Michigan'a Air Force One uçağıyla giden Başkan Biden'ı havaalanında UAW sendikasının başkanı Shawn Fain karşıladı. Fain ayrıca grev yapan işçilerin yanına giden Biden'a da başkanlık limuzininde eşlik etti. Biden ve Fain, Detroit'in batısındaki bir banliyöde bulunan General Motors firmasına ait oto yedek parça dağıtım deposuna gitti. Biden, UAW mensubu işçilerin yüzde 40 oranında maaş zammı alması gerektiğini söyledi.
Biden, grev yapan işçilerin yanında yaptığı konuşmada, “Şirketlerin başı dertteydi ama şimdi durumları çok iyi. Bilin bakalım bu ne demek? Sizin durumunuz da çok iyi olmalı. Kazandığınızı hak ettiniz. Şu anda aldığınız maaştan çok daha fazlasını hal ediyorsunuz” dedi ve UAW’nin talep ettiği yüzde 40 oranındaki maaş artışını destekleyip desteklemediği sorusuna “Evet” şeklinde yanıt verdi.
UAW Başkanı Shawn Fain de Biden’ın ziyaretini “tarihi bir an” olarak tanımladı. Otomotiv firmalarının CEO’larını kazancı toplayıp işçilere “kırıntılar için savaşmak zorunda bırakmakla” suçlayan Fain, “Bugün buraya yanımızda durmak amacıyla geldiğiniz için teşekkürler. Başkan’ın işçi sınıfının yanında olacağını biliyoruz” dedi.
Amerikan tarihinde bir ilk
ABD başkanlık ve çalışma hayatı tarihi uzmanları, görev başındaki bir başkanın devam etmekte olan bir greve destek vermesinin geçmişte bir örneği olduğunu hatırlamadıklarını, Franklin D. Roosevelt ve Harry Truman gibi sendika destekçisi başkanların dönemlerinde bile böyle bir desteğe rastlanmadığını söylüyor.
Theodore Roosevelt, 1902 yılındaki tarihi bir kömür grevi sırasında işçi liderlerini ve maden işletmecilerini Beyaz Saray'a davet etmiş ve bu karar, o dönemde işçi sendikalarına nadiren açılan bir kucak olarak değerlendirilmişti.
Kongre üyeleriyse sendikalarla dayanışma ifadesi olarak grevlere katılıyor. 2020 yılında Demokrat Parti önseçim kampanyaları sırasında Biden ve diğer aday adayları, Las Vegas'ta yüzlerce kumarhane çalışanlarının grevine katılmıştı.
Ancak işçi haklarıyla ekonomi, tedarik zincirleri ve gündelik yaşamın diğer unsurları arasında bir denge kurmak zorunda olan görev başındaki başkanlar, Biden'a kadar, grev anlaşmazlıklarından uzak durmayı tercih etmişti.
Amerikan çalışma tarihi uzmanı olan Rhode Island Üniversitesi profesörü Erik Loomis, Biden'ın UAW grevine verdiği destekle ilgili olarak, “Bunun tarihte eşi benzeri yok. Daha önce hiçbir başkan grev hatlarına katılmadı. Tarihsel olarak başkanlar grevlere doğrudan katılmaktan kaçınmıştır. Kendilerini daha çok müzakereci olarak görürler. Bir greve ya da işçi hareketlerine doğrudan müdahalede bulunmanın kendilerine düşen bir iş olmadığını düşünürler” şeklinde konuştu.
Başkan Biden'ın Michigan eyaletindeki Detroit kentinin banliyölerinde devam eden greve katılması, sendikalara verdiği desteğin en önemli göstergesi. Biden, daha önce de online perakende devi Amazon'un tesislerindeki sendikalaşma çabalarına destek vermiş, işçi örgütlenmelerini teşvik eden başkanlık kararnameleri çıkarmıştı. Yılın önceki aylarında büyük sendikaların ortak desteğini alan Biden, Hollywood'daki senarist ve oyuncu grevleri nedeniyle California eyaletinin güneyinde yüksek getirisi olacak bağış kampanyaları düzenlemekten kaçındı.
Biden'dan otomotiv işçilerine yüzde 40 maaş zammı desteği
Biden, UAW grevi sırasında, otomotiv firmalarının sendikayı tatmin edecek kadar çaba göstermediğini kaydetmişti. Ancak Beyaz Saray yetkilileri, UAW'nun otomotiv işçilerinin maaşlarına yüzde 40 oranında zam yapılması ve işçilere haftada 32 saat çalışmaları karşılığı 40 saatlik çalışma ücreti verilmesi gibi taleplerini Biden'ın destekleyip desteklemediğini açıklamayı reddetmişti. Bugünse Biden, Michigan'da yaptığı açıklamada, işçilerin maaşlarına yüzde 40 oranında zam yapılmasını desteklediğini söyledi.
Biden, dün Beyaz Saray'dan yaptığı açıklamada, “Otomotiv sektörünün batma riskiyle karşı karşıya olduğu dönemde UAW çok büyük fedakarlıklar yaptı. Emeklilik maaşlarından başlayarak her şeyden feragat ettiler, oto sanayisini kurtardılar” dedi. Başkan, otomotiv sektörünün “kükreyerek geri dönüş yaptığı bu dönemde” işçilerin firmaların servetinden pay alması gerektiğinin altını çizmişti.
Forum