Erişilebilirlik

Belarus ve Polonya üzerinden Almanya’ya kaçak göç artıyor


Almanya'da Belarus ve Polonya'dan "Doğu Rotası" olarak adlandırılan yolla gelen göçmenlerin sayısının giderek arttığı bildiriliyor.
Almanya'da Belarus ve Polonya'dan "Doğu Rotası" olarak adlandırılan yolla gelen göçmenlerin sayısının giderek arttığı bildiriliyor.

Almanya’da basında çıkan ve sınır güvenlik birimlerinin gözlemlerine dayanan haberlere göre, Belarus'tan Polonya'ya ve oradan da Almanya'ya, "Doğu Rotası" olarak adlandırılan yolla gelen göçmenlerin sayısı giderek artıyor.

Avrupa Birliği yasalarına göre sığınmacıların ilk ayak bastıkları AB ülkesinde iltica başvurularını yapmaları, yani Belarus’dan gelenlerin Polonya’ya başvurmaları gerekiyor. Ancak sığınmacıların büyük çoğunluğu Almanya'da yaşamayı, bu nedenle iltica başvurusunu da Almanya'da yapmayı hedefliyor. Polonya sınırlarında alınan önlemlere rağmen binlerce kişi, insan kaçakçılarının da yardımıyla Almanya sınırlarından girmeyi başarıyor.

2021 yılında aynı rota üzerinden Almanya’ya giriş yapan insanların sayısının aniden artması haftalarca gündemde kalmıştı. Alman yetkililer, Rusya ve Belarus’un bu rotayı şimdi yeniden canlandırdığını savunarak, doğrudan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i suçlayan açıklamalar yaparak, Putin’in hedefinin Almanya’nın sosyal dengesini bozmak olduğunu iddia ediyorlar.

Putin Almanya’yı zayıflatmak istiyor suçlaması

Almanya Polis Sendikası Başkanı Heiko Teggatz, "Putin kitlesel göçle Avrupa'yı, Almanya'yı ve sosyal sistemimizi kasıtlı olarak zayıflatmak istiyor. Kaçakçılık çeteleri 'Doğu Rotası' ile Rusya ve Belarus tarafından kasıtlı olarak desteklenen bir yol buldular. Putin ve Belarus lideri Lukaşenko kaçakçılarla ortak hareket ediyor. Göçmenlerin çoğunun pasaportlarında Rus vizesi ya da giriş damgası var" şeklinde bir açıklama yaptı.

Gözlemlere göre, "Belarus ile Polonya arasındaki sınır bölgesini çok iyi bilen, belirli bölümleri seçen ve göçmenlere geçiş için hangi anın uygun olduğunu da söyleyen insan tacirleri, Belarus güvenlik güçlerinin desteği ile sınır çitlerini geçebilmeleri için merdivenler, kürekler ve diğer aletlerle donatılıyor."

Yetkililere göre, insanlar AB topraklarına, yani Polonya’ya girdikten sonra o tarafta bekleyen minibüsler tarafından alınıyor ve Almanya-Polonya sınırına götürülüyor. Kimlikleri olanlarda Rusya ve Belarus sınır giriş damgaları bulunması, söz konusu göçmenlerin daha önce bu ülkelerden geçiş yaptıklarının kanıtı olarak tanımlanıyor.

Alman yetkililer, son üç günde yakalanan göçmenleri örnek göstererek, ülkeye kaçak girenlerin sayısındaki artışı doğrulayan açıklamalar yaptı. Polis, kayıtlara göre, geçen Pazar akşamı Polonya’dan kaçak giren, içinde Afganistan'dan dokuz, İran'dan dört kişinin bulunduğu bir Ford Transit'i durdurdu. Pazartesi sabahı Almanya-Polonya sınırındaki Alman kenti Forst’ta bir minibüste aralarında sekiz çocuğun da bulunduğu 27 Suriye vatandaşı tespit edildi. Salı günü Frankfurt an der Oder kenti yakınlarında bir Polonya vatandaşının arabasında bir Suriyeli ve üç Somalili bulundu.

Kaçak giriş yapan göçmenlerin, genellikle gerekli vizelere, oturum haklarına ya da kimlik belgelerine sahip olmadıkları için girişleri izinsiz olarak kabul ediliyor. Ancak Almanya'da girdikten sonra iltica başvurusunda bulunmak isterlerse, gözaltına alınmadan, Almanya’da "ilk kabul merkezi" olarak tanımlanan ve iltica başvurularının işleme alındığı yurtlara gönderiliyor ve burada kalabiliyorlar.

Söz konusu rota üzerinden bu yılın ilk altı ayında, Ocak-Haziran ayları arasında Almanya'ya giriş yaptığı saptanan sığınmacı sayısının 45 bin 338 olduğu, yasadışı göçmenlerin çoğunluğunu yüzde 20 ile Suriyeliler'in oluşturduğu, onları yüzde 18’le Afganlar'ın ve yüzde 9’la Türkiye’den gelenlerin takip ettiği de açıklandı.

2021’de Polonya Belarus’a duvar çekmişti

Almanya, 2021’de, sığınmacıları organize bir şekilde AB dış sınırlarına getirdiğini iddia ettiği Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko‘yu, AB’ye karşı mültecileri kullanarak yeni bir "savaş" yürütmekle suçlamıştı.

2021 Kasım’ında binlerce insanın Polonya sınırlarına yürümesi üzerine, Polonya, Belarus’la olan 418 km uzunluğundaki sınırının 150 km’sini dikenli tellerle çevirme kararı aldı. Komşu ülke Litvanya da sınırlarına 508 km uzunluğunda ve 4 metre yüksekliğinde dikenli tellerden "duvar" örme kararını açıkladı. Letonya’ysa Belarus’la olan sınırlarını 37 km boyunca dikenli tellerle kaplı "duvarla" çevireceğini duyurdu.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG