Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Berlin’de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile biraraya geldi. İki lider, Ukrayna konusunda Fransa ve Almanya arasında fikir ayrılıklarının yaşandığı gergin bir dönemde ortamı yumuşatıcı mesajlar verdi.
Polonya Başbakanı Donald Tusk da günün ilerleyen saatlerinde Berlin’deki Başbakanlık Binası’nda Fransız ve Alman liderlere katıldı. Böylece, Tusk’ın Aralık ayında yeniden Polonya başbakanı olmasından bu yana üç ülke arasındaki diyalog formatı ‘Weimar Üçgeni’ olarak adlandırılan Almanya-Fransa-Polonya Zirvesi‘nin ilk toplantısı gerçekleşti.
Tusk’la biraraya gelmeden önce buluşan Macron ve Scholz arasındaki görüşmenin amacı, Avrupa Birliği’nin en önemli iki devleti arasında Ukrayna’ya askeri destek konusunda görüş ayrılıklarının arttığı yönünde çıkan haberlere karşılık olarak liderlerin birlik içinde çalıştıkları mesajını vermekti. Buluşma sonrasında düzenlenen ve soru alınmayan basın açıklamasında hem Scholz hem de Macron gerilime neden olan asker gönderme konusunda girmemeye özen gösterdi.
İlk olarak konuşan Scholz, Ukrayna‘yı "savaş ne kadar sürerse sürsün" destekleyeceklerini, Fransa, Polonya ve Almanya‘nın bu konuda yakın işbirliği içinde çalışacaklarını söyledi. Scholz, diğer liderlerle birlikte Ukrayna‘ya uzun menzilli silahların satın alınmasının koordinasyonuna odaklanacak yeni bir çalışma grubu kurma kararı aldıklarını duyurdu.
“Avrupa’da barış istiyoruz, bu yüzden Ukrayna’ya desteğe devam edeceğiz” diyen Macron da, "Ukrayna'da güvenliğimiz, geleceğimiz belirlenecek" uyarısında bulunurken, Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu mühimmatı Avrupa dışından da satın alacaklarını açıkladı.
Macron, stratejik bağımlılıkları azaltmak için daha güçlü bir ortak savunma stratejisi üzerinde çalışacaklarını da söyledi.
Polonya Başbakanı Donald Tusk da, toplantıdan Avrupa'nın birlik içinde kalması konusunda bir görüş birliği olduğu mesajıyla ayrıldığını söylerken, "Washington ile ilişkiler şu anda iyi, ancak uzun vadede Avrupa'da güvenliği sağlamak için Avrupa savunmasına daha fazla önem verilmelidir. Bu aynı zamanda Washington ile ilişkileri güçlendirecek ve Ukrayna'nın savaşı kazanmasına yardımcı olacaktır" şeklinde görüş belirtti.
Berlin’deki buluşma, Macron'un yaklaşık 20 devlet ve hükümet başkanını davet ettiği ve tartışmalarla sonuçlanan Paris'teki Ukrayna konferansından tam 3 hafta sonra gerçekleşti. Macron, sözkonusu toplantıdan sonra NATO kara birliklerinin Ukrayna‘da konuşlandırılmasını gündeme getirirken, Scholz takip eden günlerde birkaç kez "Açıkça söylemek gerekirse, toplantıda böyle bir şey konuşulmadı. Almanya Başbakanı olarak, Almanya'ya asker göndermeyeceğim" demişti.
Ukrayna’ya askeri yardımın nasıl şekilleneceği tartışılıyor
Başbakan Scholz, savaş uçağı ve Taurus seyir füzelerinin gönderilmesine, Macron’un önerdiği NATO askerlerinin doğrudan savaşa dahil olmasına karşı çıkıyor. Scholz’un partisi SPD ve koalisyon ortakları Yeşiller ve FDP, dün Federal Parlamento’da ana muhalefet CDU/CSU’nun Taurus seyir füzelerinin gönderilmesi için verdiği önergeye karşı oy kullandı. Alman askerlerinin doğrudan Ukrayna’da bulunup bulunmaması, Taurusların verilip verilmemesi yönünde tartışmaların devam etmesi bekleniyor.
Polonya'nın Ukrayna’ya asker gönderme konusundaki tutumu tam olarak netleşmiş değil. Başbakan Donald Tusk Şubat ayı sonunda yaptığı bir toplantıda, "Polonya birliklerini Ukrayna'ya göndermeyi planlamıyor" derken, diğer NATO ülkelerinin Polonya'nın doğu komşusuna asker göndermesi durumunda tavrının ne olacağı sorusunu ise yanıtsız bıraktı.
Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ise geçtiğimiz günlerde NATO birliklerinin Ukrayna’da bulunmasının "düşünülemez bir şey olmadığını" söyledi ve "Fransa Cumhurbaşkanı'nın girişimini memnuniyetle karşılıyorum. Çünkü Macron'un bu önerisi şu anlama geliyor; Bizim Putin'den korkmamız yerine Putin bizden korkuyor" dedi.
Berlin’de Ukrayna’yı Yeniden Yapılandırma Konferansı düzenlenecek
Bu buluşma öncesinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin Olaf Scholz’la video üzerinden konuştuğu bilgisi verildi. Zelenski’nin, dün Federal Meclis’te yapılan oylamada Taurus seyir füzelerinin Ukrayna’ya gönderilmemesi kararı çıkmasına rağmen, Scholz‘e Almanya'nın askeri yardımları için teşekkür ettiği öğrenildi.
Ukrayna tarafında yapılan açıklamada, her iki liderin önümüzdeki Haziran ayında Berlin'de, daha önce Londra'da ve başka kentlerde düzenlendiği gibi Ukrayna için bir yeniden yapılandırma konferansı düzenlenmesi konusunda anlaştıkları da belirtildi.
Berlin’deki diplomatik trafik gün boyunca yoğun şekilde sürerken, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel de Scholz ile biraraya gelerek önümüzdeki hafta yapılacak AB zirvesini ele aldı.
AB zirvesinde Avrupa’nın güvenlik stratejisi görüşülecek. AB Komisyonu tarafından açıklanan stratejide AB çapında silah üretiminin 2030 yılına kadar yüzde 40 ortaklaştırılması hedefleniyor.
Michel, buluşmanın ardından, "Almanya'nın son yıllarda gösterdiği kararlılık ve ordusunu güçlendirme süreci Ukrayna'ya yapılan yardımlarla ilgili olarak belirleyici oldu" şeklinde bir açıklama yaptı.
Forum