Erişilebilirlik

Beşar Esat Türkiye ile Dayanışmayı mı Umuyor?


Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan eski Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel, Suriye Devlet Başkanı Esat’ı 20 Mart Pazar günü Şam’da makamında ziyaret ettiğini ifade etti. Gürel, görüşmeye ilişkin detayları Türkiye’de yayımlanan Yurt Gazetesi’nde kaleme alacağı için Esad ile görüşmesi hakkında ana hatlarıyla bilgi verdi.

Gürel’in izlenimlerine göre Beşar Esat ülkesindeki iç savaş ortamı altıncı yılına girmesine rağmen “umutlu”. Gürel, henüz müzakere koşulları tartışması devam eden Cenevre süreci için Esat’ın tavrıyla ilgili olarak, “Kararlı ve umutlu gördüm. Bölgedeki yeni gerçeklerin de farkında. Asıl görüşme konumuz Türkiye ile ilgili oldu. Türk halkıyla dayanışmaya önem verdiğini görmüş oldum” dedi.

“Esat’ın Türkiye ile dayanışma umudu içerisinde olduğu gördüm. Kararlı ama kötümser olmayan tutumunu sürdürüyor. Ben o izlenimleri aldım” diyen Gürel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümeti’nin “Esat’sız Suriye” yaklaşımını anımsatmamız üzerine şunları dile getirdi:

“Kendisi ne Türkiye ile ilgili ne de Türk yetkililerle ilgili olumsuz bir söz söylemedi. Dolayısıyla bu konuda Türk yetkililerinden daha olumlu bir yaklaşım beklemeye de hakkı var diye düşünüyorum. Bölgedeki yeni gelişmeler karşısında bir bölgesel dayanışma ihtiyacı o da duyuyor” dedi.

Esat’ın Suriye’nin kuzeyinde Kürtler’in otonomi ilan etmesiyle ilgili herhangi bir yorumu olup olmadığı konusunda ise Gürel, “Sorumlu, ülkesindeki bölünme tehlikesi karşısında duyarlı olacaktır olması da doğaldır” yanıtını verdi.

Esat’ın ve Türkiye’nin tutumlarını da yorumlayan Gürel, “Yeni gerçekliklerin mutlaka herkese bazı şeyleri dayatacağı, mecburi kılacağı kanısındayım, bunun için de bölgesel dayanışma da var” diye konuştu.

Görüşmesi öncesinde Şam’a yapacağı ziyaret ile ilgili herkesi bilgilendirdiğini de vurgulayan Gürel, Esat ile görüşmesi kapsamında edindiği izlenimleri ve tüm bilgileri de yetkililere aktarmaya hazır olduğunuifade etti. Gürel, “Bu görüşmeyi yetkililer de bir iletişim kanalı oluşturmak için yararlı bulacaklardır, eminim” ifadesini kullandı.

Şükrü Sina Gürel, Bülent Ecevit’in başbakanlığı döneminde 56 ve 57’nci hükümetlerde Devlet Bakanlığı ve İsmail Cem’in ayrılışı sonrasında 57’nci hükümette 2002 yılında Dışişleri Bakanlığı görevlerinde bulundu. Prof. Dr. Gürel, İzmir’de Gediz Üniversitesi’nde akademik yaşamına devam ediyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG