Amerikalı bir askeri yetkili S-300 hava savunma sisteminin yüksek yeteneklere sahip olduğunu ve İran’ın savunmasına büyük katkıda bulunacağını söylüyor.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest Washington’un hoşnutsuzluğunu açıkça dile getirdi:
“Bence Rusya, Amerika’nın bölgedeki müttefiklerinin güvenliğini son derece ciddiye aldığını biliyor.”
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı’na bu mesajı verdi. AncakSergei Lavrov Moskova’nın kararını savundu:
“S-300’ün tamamen bir savunma sistemi olduğuna dikkati çekmek isterim. Sistemin saldırı yeteneği yok ve bölgede kimsenin güvenliğini tehdit etmiyor.”
Rusya İran’a S-300 sistemlerini ilk kez 2010 senesinde teklif etmiş ancak Batı’nın baskısı nedeniyle satıştan vazgeçmişti.
Amerikalı yetkililer Rusya’nın karar değişikliğinin herhangi bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını ihlal etmediğini ve İran’la görüşülen nükleer anlaşmayı etkilemeyeceğini söylüyor.
Ancak yine de Dışişleri Sözcüsü Marie Harf bunun iyi bir fikir olmadığını vurguladı:
“İran’ın Yemen, Suriye ya da Lübnan’daki istikrarı bozan eylemlerine bakarak, şu an Tahran’a bu tür sistemleri satmanın zamanı olmadığını söylemek mümkün.”
Amerika İlerleme Merkezi’nden Brian Katulis bunun domino etkisi yapabileceğini söylüyor:
“Bu tür eylemler her zaman Körfez ülkelerini harekete geçiriyor. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Katar gibi ülkeler buna tepki verecektir.”
Amerikalı bir yetkiliye göre İran’ın S-300 sistemlerini müttefikleriyle paylaşması düşük bir olasılık.
Buna rağmen uzmanlar S-300’lerin menzilinin ve yüksek rakımda birden fazla hedefe yönelme özelliklerinin saldırı silahlarına da uygulanabileceğini ya da en azından İran’ın nükleer tesislerine düzenlenecek saldırıları zorlaştırabileceğini söylüyor.