Erişilebilirlik

BM İran'ı Kadının Statüsü Komisyonu'ndan Çıkardı


İran'ın, küresel olarak kadınların eşitliği savunan, kadın ve kadın haklarını küresel çapta geliştirmek için çalışan, BM Kadının Statüsü Komisyonu'ndan (CSW) çıkarılması Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) üyeleri tarafından oy çokluğuyla kabul edildi.

Toplam 54 üyeye sahip olan BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nin 29 üyesi ABD'nin hazırladığı tasarı lehine, 8 ülke ise aleyhine oy kullandı. 16 ülke ise çekimser kaldı.

Kabul edilen karara göre, 2026 yılına kadar komisyon üyesi olarak seçilmiş olan İran’ın derhal BM Kadının Statüsü Komisyonu üyeliği sonlandırılacak.
Oylamaya, konsey üyesi Afganistan katılmadı. Karara Bolivya, Çin, Kazakistan, Nikaragua, Nijerya, Oman, Rusya ve Zimbabve karşı oy verdi.

Komisyonun diğer üyeleri Bangladeş, Belize, Botsowana, Kolombiya, Fildişi Sahilleri, Eswatini, Gabon, Madagaskar, Mauritus, Meksika, Solomon Adaları, Tayland, Tunus ve Tanzanya çekimser oy kullandı.

ABD: "Komisyondaki kara lekeyi bugün çıkardık"

Kararı konseye sunan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, İranlı kadınların, kızların ve İran halkının yanında durmak için biraraya geldiklerini, Mahsa Amini'nin ölümünün ardından on binlerce İranlı'nın artık yeter dediğini ifade etti.

Greenfield, oylama sonrasında yaptığı basın toplantısında, "İran halkı kadınların yaşam ve özgürlükleri için sokaklara döküldü, seslerini duyurdu. İran hükümeti vahşet ve şiddetle karşılık verdi. Hükümet ve güvenlik güçleri sivilleri vurdu ve öldürdü. Protestoculara işkence yaptılar. Gözaltındaki insanları infaz ettiler. Ama İran hala bu kadın komisyonunda olmak istiyor" dedi.

Greenfield, İran’ın BM’nin Kadının Statüsü Komisyonu’nda olmasını bir "leke" olarak değerlendirerek, "İran'ın üyeliği doğrudan komisyonun çalışmalarını baltalıyor. İran’ın bu komisyona üyeliği güvenilirliğimiz üzerinde bir lekeydi. Bugün o kara lekeyi çıkardık" diye konuştu.

XS
SM
MD
LG