Erişilebilirlik

BM’nin İstanbul İnternet Toplantısına Eleştiri


Amerika’nın Sesi İstanbul muhabiri Dorian Jones’a göre, Birleşmiş Milletler’in, İnternet Yönetimi Forumu toplantısını geçen yıl Twitter ve YouTube’un kapatıldığı, çok sayıda blogcu ve gazetecinin tutuklandığı Türkiye’de yapması, büyük tartışmalara neden oldu

Birleşmiş Milletler’in, internet politikalarının tasarımıyla ilgili yıllık İnternet Yönetimi Forumu toplantısını İstanbul’da yapmayı seçmesi, büyük tartışmalara neden oldu. Türkiye’de geçen yıl Twitter kapatıldı, YouTube’a erişim engellendi, çok sayıda blogcu ve gazeteci tutuklandı. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan Twitter’i ‘başbelası’ olarak niteledi.

Bazı sivil toplum kuruluşları ve aktivistler, Türkiye’nin kötü internet sicili nedeniyle dört günlük İnternet Forumu’nu boykot etti. Yaman Akdeniz, Bilgi Üniversitesi internet hukuku uzmanı: ”Türkiye’de durum zaten kötüydü, şimdi daha da kötüye gidiyor. İnternet yönetimi konusuna sorunlu bir yaklaşım sergileyen bir ülke, internet konusunda her yıl düzenlenen büyük bir konferansa evsahipliği yapamaz.”

Her yıl düzenlenen küresel forumda hükümetler, iş adamları ve aktivistler biraraya gelip İnternet kullanımına nasıl düzenlemeler getirileceğini tartışıyor.

Birçok kuruluş ve aktivist, forumu, AKP Hükümeti’nin bazı tartışmalı konuları toplantı gündeminden çıkarma talebine boyun eğmekle suçluyor. Hükümet ve forumu düzenleyenlerse bu iddiayı reddediyor.

Türkiye’de 2007 yılında çıkarılan yasa uyarınca onbinlerce internet sitesi yasaklı. Bu sitelere giriş yapılamıyor. Geçtiğimiz Şubat ayında internet üzerindeki kontrolları daha da sıkılaştıran Türkiye’nin internette ifade özgürlüğü sicili son derece kötü.

Sosyal medya siteleri YouTube ve Twitter’ın hükümet yetkilileriyle ilgili yolsuzluk iddiaları içerdikleri gerekçesiyle bu yılın başında yasaklanması tüm dikkatleri Türkiye’nin üzerine çekmiş, Anayasa Mahkemesi daha sonra yasakların kaldırılmasına karar vermişti.

İstanbul’daki forumda konuşan Avrupa Birliği İnternet Sorumlusu Neelie Kroes, hala birçok konuda kaygılı olduklarını belirtti.

Kroes, ”Uluslararası toplum uzun süredir Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğünün baskı altına alınması konusunda kaygılı. İfade özgürlüğünün kısıtlanması Türkiye’de kaygı verici bir eğilim” dedi.

Türkiye’nin AB’ye giriş süreci, özellikle ifade özgürlüğünün kısıtlanması ve insan hakları ihlallerinden kaynaklanan kaygılar nedeniyle aksamış durumda. Hükümet karşıtı gösterilerin bastırılması da kaygıları arttırdı.

Birleşmiş Milletler ise üye ülkeler arasında rotasyon yapıldığı için foruma evsahibi olarak Türkiye’nin seçilmesinin normal olduğunu bildiriyor.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Thomas Gaas şunları söyledi: ”Birleşmiş Milletler, açık ve hür bir internet ortamı sağlamak için derinlemesine görüşmeler yapılmasını destekliyor. Bu görüşmelerin İstanbul’da yapılmasının iyi olacağını düşündük.”

AKP Hükümeti ise formula ilgili tartışmalar hakkında henüz bir açıklama yapmadı. Türk yetkililer tarafından hazırlanan oturumların çoğu, aileyi koruma temasına odaklanıyor. Hükümet, tartışmalı internet yasalarının tek amacının çocukları korumak olduğu konusunda ısrar ediyor.

Ancak İnsan Hakları Gözlem örgütünün Türkiye sorumlusu Emma Sinclair Webb, forum yöneticilerinin, AKP hükümetinin internette ifade özgürlüğünü giderek daha çok baskı altına almasına sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı.

Webb, ”Türkiye’nin İnternet Yönetimi Forumu’na ev sahipliği yapmasındaki en büyük çelişki, Türkiye’nin kendi internet özgürlüğü sicilinin çok kötü olması. Forum, Türkiye’nin son derece kötü internet siciline uluslararası arenada dikkat çekmemizi sağlıyor” diye konuştu.

Birçok gözlemci, hükümetin, forumla ilgili tartışmaların kısa süre içinde unutulacağı ve Türkiye’nin yeniden hızla gelişen bir ülke olarak uluslararası arenada parlayacağı umutlarının suya düşeceği öngörüsünde bulunuyor.

XS
SM
MD
LG