Erişilebilirlik

BM’nin İşsizlik Raporuna Göre Durum Vahim


İş kuyrukları azalacak gibi gözükmüyor
İş kuyrukları azalacak gibi gözükmüyor
Yeni yayımlanan bir rapora göre dünyada 75 milyon genç işsiz. Amerika’nın Sesi’nden Lisa Schlein’ın Cenevre’den bildirdiğine göre, Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) bu konuda kapsamlı bir araştırma yaptı. ILO’nun araştırmasına göre Euro krizi, gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ekonomilere sıçradıkça, dünyadaki işsiz genç sayısının artması öngörülüyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün raporuna göre, dünya genelindeki ekonomik kriz, özellikle 15 ile 24 yaş arasında olan ve işgücüne katılmak isteyen gençleri olumsuz etkiliyor.

Araştırma, Euro krizinin Avrupa’yı aşıp, Doğu Asya ve Latin Amerika ekonomilerinin de yavaşlamasına yol açtığını belirtiyor. Durum, özellikle gençler arası işsizliğin yüzde 25’in üstünde olup giderek arttığı Orta Doğu ve Kuzey Afrika da oldukça vahim.

Raporun baş yazarı ve ILO Küresel İstihdam Eğilimleri Birimi Başkanı Ekkehard Ernst, Orta Doğu’daki durumun önümüzdeki 5 yıl içinde daha da kötüye gideceğini söylüyor.

Ernst şunları söylüyor:
“Şu an gençler arası işsizliğin yüzde 26 olduğunu görüyoruz. Bu sayının 2017’de yüzde 28’e yükselmesi bekleniyor. Kuzey Afrika’da durum biraz daha iyi. Çok yükseklerde gezen oranın önümüzdeki 5 sene içinde azalması bekleniyor. Şu an bölge genelinde ortalama gençler arası yüzde 27’lik bir işsizlik oranı görüyoruz.”

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün araştırması, şu an genç işsizlik oranının yüzde 9.5 olduğu Doğu Asya’da, oranın 2017 yılına kadar 10.4’e yükselmesini öngörüyor. Afrika’da Sahra Çölü’nün güneyindeki ülkelerde ise işsiz genç oranı yıllardır yüzde 12’de sabitlenmiş durumda. Araştırmada, kıtanın genç işgücü piyasasında daha hızlı bir gelişme beklemesine rağmen gelişmenin daha uzun süreceği belirtildi.

ILO, gençler arası işsizlik oranının sadece gelişmiş ekonomilerde düşüş göstereceğini belirtiyor. Bu ekonomilerde önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 17.5 oranından yüzde 15.6’ya düşüş bekleniyor.

Ernst, yersiz iyimserliğe karşı uyarıyor ve gelişmiş ülkelerde azalan işsiz oranının, gençler için istihdamın artması anlamına gelmediğini söylüyor.

Uzmana göre, iş arayan birçok genç, hayal kırıklığına uğruyor ve işgücü piyasasından ayrılıyor. Çalışmıyorlar ve evde oturup durumun düzelmesini bekliyorlar. Bu demek oluyor ki, aktif bir şekilde iş aramıyorlar, bu yüzden de birkaç sene sonra iş bulmaları daha da zor olacak.

Bu sorunu aşabilmek için ILO yeni önlemler almaya çalışıyor. İşe alım garantileri ve iş arayan gençleri yararlı faaliyetlere yönlendirmek için eğitim sağlamak bu önlemlerden bazıları. Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Norveç, İsveç ve Letonya gibi ülkelerde uygulamaya geçirilen gençler için iş garantisi programları, gençleri iş piyasasına kazandırmakta önemli rol oynamıştı.

Ekkehard Ernst, bu programların uygulanmasının Avrupa ülkelerinin gayri safi milli hasılasının yüzde 0.5’ine mal olacağını söylüyor. Ernst’e göre, krizdeki ülkeler için bu ciddi bir miktar ancak gençlerin işgücü piyasasından tamamen uzaklaşmasını önlemek için yeterli olabilir.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG