Erişilebilirlik

'Boehner’dan Türkiye'ye Destek'


'Boehner’dan Türkiye'ye Destek'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00
Başkent Washington’da hükümetin kısmen de olsa kapalı olması, hükümet ve Kongre kanadında birçok faaliyetin aksamasına neden oluyor. Bununla birlikte hem Dünya Bankası-IMF yarıyıl toplantıları, hem de daha önceden planlanmış dış heyet ziyaretleri nedeniyle diplomasi trafiği hala yoğun. Bu hafta Washington’a gelen üst düzey yetkililer arasında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan olduğu gibi, Washington Temsilciliği’nin 15. yılını kutlayan TÜSİAD üst yönetimi de vardı. Muharrem Yılmaz başkanlığındaki TÜSİAD heyeti Kongre ve Obama yönetimi yetkilileriyle bir araya geldi. Heyetin temasları ve bu temaslarda ele alınan konuları TÜSİAD Washington Temsilcisi Barış Ornarlı, Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi.

TÜSİAD, Washington temsilciliği, 15. yılını hem düzenlediği panellerle kutladı, hem de Amerikalı yetkililerle yaptığı temaslarla değerlendirdi. TÜSİAD Washington Temsilcisi Barış Ornarlı, temaslarda ele alınan konuları şöyle değerlendirdi: "Temsilcier Meclisi Başkanı John Boehner ile görüşme yaptı yonetim kurulumuz. Kongre’de bazı temaslarımız oldu, çok sayıda üyeyle birebir görüşme fırsatı bulduk. Esasen burda konuştuğumuz ve TÜSİAD’ın gündeme Washington’da sürekli olarak gündeme getirdiği konu Türkiye ile Amerika arasında bir serbest ticaret anlaşması olur mu? Türkiye Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşmasına ne şekilde dahil olabilir? Türkiye transatlantik ekonomideki yerini nasıl alabilir? gibi konularu gündeme getiriyoruz."

Ornarlı Kongre’nin, Amerika ve Avrupa Birliği arasında gerçekleşme olasılığı bulunan ticaret ve yatırım ortaklığında Türkiye’nin yeri konusundaki görüşlerinin zamanla değiştiğini söylüyor: "Geçtiğimiz süre içerisinde Amerikan tarafı açısından bir evrim görülüyor. İlk başta, Transatlantik Yatırım ve Ticaret anlaşması dendiğinde önce Avrupa Birliği ile müzakereleri tamamlayalım ondan sonra Türkiye’nin durumuna bakarız diyorlardı. Şimdi çok daha kabuleder, çok daha olumlu yaklaştıklarını görüyoruz. İfadele yavaş yavaş değişiyor. Bunun nedeni, sürekli olarak bu konuda iş dünyasının, hükümetin gündem oluşturması. Bunun meyvalarını toplamaya başladık gibi görünüyor."

Ornarlı, bu süreçte Kongre üyelerin fikrinin değişmesinde Türk tarafının hangi unsurları öne çıkardığı sorusunu şöyle yanıtlıyor: "Argüman kuvvetli... Kimsenin itiraz edecebileceği bir argüman değil bu. En kuvvetli buna karşın yapılmış olan argüman önceliğimiz değil şeklindeydi. Doğru öncelikle Pasifik Anlaşmasına odaklanıyorlar çünkü o konuda çok fazla mesafe aldılar onu tamamlamayacaklar. İkinci olarak devasa olduğu için Transatlantik Anlaşmaya odaklanmışlar onu bitirmek iştiyorlar o da anlaşılır… Ancak Türkiye gibi büyüyen bir ekonomi dünyanın 16. En büyük ekonomisi, batı değerler siseminde batıyla büyük ölçüde entegre olmuş bir ülkenin bunun dışında bırakılmaması gerektiği dendiğinde buna kimsenin itiraz edeceği fazla bir durum yok.. Bugün Meclis Başkanı John Boehner evet diyor, yapılması gerekir diyor. Tabi malum diğer konular öncelikli onlara bakmak gerekiyor ama olumlu bir intiba var ve bu da çok önemli."

TÜSİAD Washington Temsilcisi, olası bir serbest ticaret anlaşması sürecinde Beyaz Saray’la yürütülecek müzakereler kadar Kongre’den alınacak onayın da önemli olduğunun altını çiziyor: "Sonuçta herhangi bir serbet ticaret anlaşması Amerikan kongresinde onaylanmak durumunda. Dolayısıyla Amerikan Kongresi’ne ve oradaki ilişkilere yatırım yapmazsanız Türkiye’nin oradaki zorlukları malum, zorlandığı konular malum, onların üzerine şimdiden gidilmesi gerekiyor. Çünkü ne olursa olsun bu eninde sonunda Kongre’nin önüne gelecek. Dolayısıyla yatırım şimdiden yapılmaya başlanmalı, biz TÜSİAD olarak da zaten uzun süredir ama bilhassa son dönemde yatırımlarımızı ilgimizi arttırmış durumdayız Amerikan Kongresi’ne."

TÜSİAD Washington Temsilcisi Barış Ornarlı, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nda Türkiye’nin yerini alabilmesi için sadece Amerika değil, Avrupa kanadında da aynı girişimlerin sürdürüldüğünün altını çiziyor.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

XS
SM
MD
LG