Erişilebilirlik

Bozdağ’dan ABD Büyükelçiliği'ne Yanıt


Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, ABD Büyükelçiliği’nin Türkiye’ye verdiği resmi listede Metin Topuz adlı bir görevli bulunmadığını açıklayarak, yargının görevini yaptığını söyledi. ABD Büyükelçiliği, Metin Topuz adlı kişinin tutuklanmasıyla ilgili olarak ‘hukuki olmayan medya yargılaması’ yorumunda bulunmuştu

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, ABD Büyükelçiliği’nin Türkiye’ye verdiği resmi listede Metin Topuz adlı bir görevli bulunmadığını açıklayarak, “Yargı önüne gelen iddialar, deliller, bilgiler, veriler üzerinden hareket etmiştir. Burada basına yansıyan kadarıyla söyleyebilirim, ciddi veriler olduğunu görüyoruz. Elbette Türk yargısı Anayasa ve yasaların kendine verdiği yetkiyi kullanarak görevini yapmıştır, görevini de yapacaktır” dedi.

Sözcü Bozdağ, bugün öğleden sonra Kanal 24’te katıldığı programda, ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli Metin Topuz adlı kişinin tutuklanması konusunu değerlendirdi. Bozdağ, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin “hukuki olmayan medya yargılaması” eleştirisiyle büyük bir rahatsızlık duyduğunu açıkladığı tutuklama olayı ve bunun medyaya yansıması için “Yargı görevini yapmıştır” vurgusunda bulundu.

ABD’nin diplomatik misyonlarınca Türkiye’de görevli personelini Türk Dışişleri Bakanlığı’na bildirme zorunluluğunu anımsatan Bozdağ, ABD makamlarını Topuz adlı şahsı Türkiye’ye bildirmemiş olmak ile suçladı ve şahsın konsolosluk görevlisi de olsa diplomatik dokunulmazlığı olmadığını hatırlattı. Bozdağ, “Metin Topuz bir Türk vatandaşı. Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği’nde ve konsolosluklarında çalışanlar hem diplomatik personel, hem konsüler statüde olanlar hem de bu kapsamda olmayıp da orada resmen çalışan kişiler. Bunların bütün bilgileri büyükelçilikler tarafından Dışişleri Bakanlığı’na verilir. Şimdi ABD Büyükelçiliği’nin verdiği listede hem diplomatik, hem konsüler, hem de resmi çalışanlar arasında Metin Topuz diye bir isim yok. Onların çalışanı olarak gözükmüyor kayıtlarda. Çalışıyorsa bunu bildirmemişler demektir. O onların ayrı bir eksikliği. Kaldı ki çalıştığını bildirmiş olsa bile diplomatik dokunulmazlığı veya konsüler korumacılığı yoksa onlarla ilgili işlem yapmak uluslararası hukuka uygundur” dedi.

Topuz adlı kişinin Türk vatandaşı olduğunu vurgulayan Bozdağ, herhangi bir Türk vatandaşı bir suç işlediği iddiasıyla karşılaştığında nasıl adli işlem yapılıyorsa Metin Topuz hakkında da benzer şekilde adli işlem yapıldığını söyledi. Bozdağ, “Yargı önüne gelen iddialar, deliller, bilgiler, veriler üzerinden hareket etmiştir. Burada da basına yansıyan kadarıyla söyleyebilirim. Burada oldukça ciddi veriler olduğunu görüyoruz. Bunun üzerine elbette Türk yargısı Anayasa ve yasaların kendine verdiği yetkiyi kullanarak görevini yapmıştır, görevini de yapacaktır. Suç işleyen kişinin çalıştığı yer ABD Büyükelçiliği olabilir, başka bir yer olabilir. ‘Falan yerde çalışıyor. O suç işledi ama biz ona dokunmayalım yanlış olur falan’ gibi bir anlayışa kesinlikle Türk yargısı öyle bir siyasi hesap yapmaz. Niye yapmaz? Yargının kuralları bellidir. O kurallar ne ise onu yapmakla görevlidir. Yargı burada tarafsız, bağımsız bir şekilde işlemiş ve görevini yapmıştır” diye konuştu.

ABD diplomatik misyonuna kendilerini değerlendirme çağrısı yaptığı gözlemlenen Bozdağ, “Burada üzerinde durulması gereken ABD Büyükelçiliği’nin de bir terör örgütüyle bu kadar içli dışlı birisinin Türk makamlarına bildirilmeden ABD Büyükelçiliği’nde çalışması ve bu kadar isnat bulunan birinin orada bulundurulması. Biz nasıl böyle birini burada tutuyoruz diye biraz onun üzerinde kafa yorarlarsa o daha isabetli olur. Türkiye ABD ilişkilerinin iyi olması Türkiye’yle ABD’nin ortak çıkarınadır. Bu ilişkileri iyi tutmak iki tarafın ortak hassasiyetini gerektirir. Yani biz hassas davranacağız ama siz de hassas davranacaksınız. Türkiye’nin terör örgütü ilan ettiği örgütlerle irtibat, üyelik iltisak ilişkisi içerisinde olanları bir büyükelçilik istihdam ederse o esasında bu ilişkilere en büyük zararı verir” dedi.

‘Siyasi değil hukuki tasarruf’

Bozdağ, ABD Büyükelçiliği’nin Topuz hakkında Türk makamlarınca sızdırma yapılarak hukuki olmayan medya yargılaması yapıldığı ve şahsın asılsız iddialar ile suçlandığı yönündeki yazılı açıklamasını da eleştirdi. Bozdağ, Cumhurbaşkanı’nın korumalarıyla ilgili ABD’de yargı süreci başlatılması konusunu da hatırlatarak, şunları söyledi:

“Elçiliğin tepkisini ben doğru bir tepki olarak görmüyorum. Kendileri böyle bir tepki ortaya koyabilir. Onların kendi takdiridir ama benim dediğim bu Türk - Amerika ilişkilerinde en büyük özen gösterecek şey buradaki Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği’dir. Onlar özen gösterecek. Yani Türkiye Devleti’nin terör örgütü kabul ettiği bir örgütle, yargı kararıyla da terör örgütü olduğu kesinleşmiş FETÖ terör örgütüyle irtibatlı ve iltisaklı olan birini çalıştırmaması lazım. Yani Amerika’da herhangi bir büyükelçilik el Kaide teröristini büyükelçilikte istihdam edebilir mi, böyle bir şey olabilir mi? Olamaz. Burada hassasiyet göstermesi gereken bizzat büyükelçinin kendisi ve büyükelçiliktir. Türk yargısı, suç işleyen kişilere hangi muamele yapılıyorsa onu yapmıştır. Hassasiyeti bu noktadadır. Onun gereğini yerine getirmiştir. Yargının yaptığı bir tasarruftur. Bu bir siyasi tasarruf değildir. Onun da altını özellikle çizmek de fayda görüyorum. Her hadiseyi siyasi tasarruf gibi değerlendirmek yanlış. Amerika’da FETÖ’yü iade edin dediğimizde ‘efendim bizim yargımız bağımsız’ Cumhurbaşkanımızın korumalarına hepsine işlem yapıldığında hatta orada olmayanlara işlem yapılıyor. Olay yerinde olmayanlara işlem yapıldığında ‘efendim bizim yargımız bağımsız’ Sizin yargınız bağımsız biz söylediğimizde oluyor. Ama Türkiye’de bir şey olduğunda Türk yargısı bağımsız niye demiyorsunuz ? Türk yargısı da Amerikan yargısı kadar bağımsız bir yargıdır.”

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG