Erişilebilirlik

Burkina Faso toplu katliam haberi yayınlayan VOA ve BBC’nin yayınlarını durdurdu


Burkina Faso, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) ülkedeki toplu sivil katliamı raporunu haber yapan VOA ve BBC’nin radyo yayınlarını iki hafta süreyle durdurdu.
Burkina Faso, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) ülkedeki toplu sivil katliamı raporunu haber yapan VOA ve BBC’nin radyo yayınlarını iki hafta süreyle durdurdu.

Burkina Faso, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW), ülkenin silahlı kuvvetleri tarafından gerçekleştirildiğini yazdığı toplu sivil katliama ilişkin bir raporunu yayınladıkları için Amerika'nın Sesi (VOA) ve BBC radyo yayınlarını geçici olarak durdurdu.

Burkina Faso İletişim Üst Kurulu sözcüsü Tonssira Myrian Corine Sanou, Perşembe günü geç saatlerde yaptığı açıklamada her iki radyo istasyonunun yayınlarının iki hafta süreyle durdurulacağını söyledi ve diğer medya kuruluşlarını da konuyla ilgili haber yapmaktan kaçınmaları konusunda uyardı.

VOA ve BBC’nin yanısıra İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün internet siteleri ve dijital platformlarına erişim de askıya alındı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Perşembe günü yayınladığı rapora göre ordu, militanlarla işbirliği yapmakla suçlanan köylerde 56'sı çocuk 223 sivili öldürdü. Rapor birçok haber ajansı dahil uluslararası medyada geniş yer buldu.

Bir zamanlar huzurlu bir ülke olan Burkina Faso, El Kaide ve IŞİD ile bağlantılı cihatçıları devlet destekli güçlerle karşı karşıya getiren şiddet olayları nedeniyle harabeye döndü.

Her iki taraf da arada kalan sivilleri hedef alarak, yarısından fazlası çocuk yaklaşık 2 milyon kişiyi yerinden etti. Muhalif olduğunu düşündüğü kişileri susturan baskıcı bir iktidar tarafından yönetilen ülkede, saldırıların çoğu cezasız kalıyor ve kayıtlara geçmiyor.

Nisan ayının başlarında Associated Press haber ajansı, 5 Kasım'da ordunun bir köye düzenlediği ve en az 70 kişinin ölümüne yol açan saldırıyla ilgili haberleri doğruladı. Ayrıntılar benzerdi. Ordu, sadece militanlarla işbirliği yapmakla suçladığı köylüleri değil bebekleri de katletti.

VOA, Burkina Faso ile ilgili yayınlarının askıya alındığını bildiren haberinde, "VOA, Burkina Faso ile ilgili haberlerinin arkasında ve ülkedeki faaliyetleri tam ve adil bir şekilde aktarmaya devam etme niyetinde" dedi.

BBC ise yorum talebine yanıt vermedi.

Birleşmiş Milletler tepki gösterdi

Birleşmiş Milletler Cuma günü, Burkina Faso'ya iki uluslararası yayın kuruluşunun faaliyetlerinin durdurulması kararını geri alması çağrısında bulundu.

Çağrıda, "Medya özgürlüğü ve kamu alanındaki kısıtlamalar derhal durdurulmalı. Bilgiye erişim hakkı dahil, ifade özgürlüğü her toplumda hayati öneme sahip ve Burkina Faso'daki geçiş süreci bağlamında daha da önemli" denildi.

BM açıklamasında, Burkina Faso'nun kuzeyindeki Yatenga ve Soum vilayetlerindeki bazı köylerde aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivilin öldürüldüğüne dair haberler alındığı da kaydedildi. AP bu haberleri henüz doğrulayamadı.

“9 yılda 20 binden fazla can kaybı”

ABD merkezli kar amacı gütmeyen bir grup olan Silahlı Şiddet Yer ve Olay Verileri Projesi'ne göre, Burkina Faso’da 9 yıl önce ilk kez El Kaide ve IŞİD ile bağlantılı şiddet olaylarının yaşanmasından bu yana 20 binden fazla kişi öldürüldü.

Burkina Faso’da 2022 yılında iki darbe yaşandı. Yüzbaşı İbrahim Traoré liderliğindeki cunta Eylül 2022'de iktidarı ele geçirdiğinde militanları püskürtme sözü verdi. Ancak uzmanlar, şiddetin daha da arttığını söylüyor. Burkina Faso topraklarının yaklaşık yarısı hala hükümetin kontrolü dışında.

Yıllardır Batı'dan aldığı askeri yardıma rağmen ilerleme kaydedilememesinden dolayı hayal kırıklığına uğrayan cunta, eski sömürgeci Fransa ile askeri bağlarını kopardı ve güvenlik desteği için Rusya'ya yöneldi.

Askeri yönetim altındaki Burkina Faso geçtiğimiz aylarda da aralarında Fransız televizyon yayıncıları LCI ve France24, Fransız radyo yayıncısı Radio France Internationale, Fransız Le Monde gazetesi ve Fransız dergisi Jeune Afrique'in de bulunduğu diğer Batılı haber kuruluşlarının yayınlarını askıya almıştı.

Forum

XS
SM
MD
LG