Erişilebilirlik

Grönland’daki Buzuldan Kopan Dev Buzdağı Kaygı Yaratıyor


Grönland’daki Buzuldan Kopan Dev Buzdağı Kaygı Yaratıyor
Grönland’daki Buzuldan Kopan Dev Buzdağı Kaygı Yaratıyor

Sıcak dalgaları, kuraklık ve sel felaketleri son haftalarda tüm dünyayı etkisi altına aldı. Şimdi de Grönland’daki bir buzuldan kopan 250 kilometrekarelik bir buzdağı uzmanlar arasında büyük kaygı yaratıyor. Kimileri buzulun parçalanmasını küresel ısınmaya bağlarken diğer uzmanlar Kuzey Kutbu’ndaki parçalanmaların normal olduğu görüşünü savunuyor.

Grönland’ın Petermann buzulundan kopan buzdağı New York’taki Manhattan adasının dört katı büyüklüğünde. Amerikan Ulusal Buzul Merkezi’nden Jim Scianna, bu tür kırılmalara Kuzey Kutbu’nda sık rastlandığını söylüyor:

"Kuzey Kutbu bölgesinde yılda 10 bin ila 40 bin buzul kırılmasına rastlanıyor. Bu seferki kırılma, buzulun çok büyük olması nedeniyle önemli.”

Greenpeace çevre örgütünden Melanie Duchin ise buzdağının kopması yüzünden kaygılı:

"Buzdağının buzuldan kopuşu, küresel iklim değişikliğinin gerçek olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.”

Uzmanlar veri eksikliği nedeniyle Grönland’daki buzulun parçalanmasının küresel ısınmaya bağlı olup olmadığını doğrulayamıyor. Buzulun etrafındaki deniz suyuna ilişkin veriler 2003 yılından beri toplanıyor.

Okyanus bilimi profesörü Andreas Muenchow, yıllardır elde edilen verilere dayanarak, buzdağının kopuşundan sonra bile, buzulun normalde sızdırdığı su miktarının hemen hemen aynısı olan yılda 600 milyon metreküp sızdırdığını söylüyor. Bu miktar, 220 bin Olimpik yüzme havuzunu doldurabilir. Profesör şunları söylüyor:

"50 yıl içinde bu kadar büyük bir buzdağının kopması o kadar da önemli değil. Bu normal bir gelişme.”

Muenchow, acele karar verilmemesi gerektiği görüşünde ve şöyle konuşuyor:

"Böyle bir gelişme olduğunda herkes paniğe kapılıyor ve ‘işte küresel ısınmanın sonucu’ diyor. Bu iddiayı destekleyemem.”

Temsilciler Meclisi Küresel Isınma Komisyonu Başkanı Ed Markey, genel durumun kaygı verici olduğunu söylüyor:

"Uzmanlar iklim değişikliğinin buzul ve kutup buzlarının daha hızlı erimesine, daha sık ve şiddetli sıcak dalgalarına, kuraklık ve sel felaketlerinin artmasına yol açacağı konusunda uyarıyor.”

Dünyada aşırı hava olayları hüküm sürmeye devam ediyor. California eyaletindeki orman yangınları, Rusya’daki aşırı kuraklık, Pakistan’daki sel felaketi bunlara birkaç örnek.

Peki Grönland’daki buzdağının kopmasına gerçekten de küresel ısınma neden olduysa bu durum bizi nasıl etkiler? Melanie Duchin açıklıyor:

"Buzullar parçalanmaya başlayınca daha hızlı hareket ederler. Grönland buz tabakası daha çabuk boşalarak denize daha fazla su akıtır. Bu da deniz seviyesini yükseltebilir.”

Deniz seviyesinin yükselmesi kıyılarda erozyona neden olabilir. Ancak Ulusal Buzul Merkezi’nde Kuzey Kutbu’nu yakından izleyen uzmanlar, kaygılanmaya gerek olmadığı görüşünde. Jim Scianna açıklıyor:

"Kopan buzdağının yüzölçümü 250 kilometrekare. Tüm dünyadaki okyanusların toplam yüzölçümüyse 361 milyon kilometrekare. Kopan buzulun ne kadar küçük olduğunu bu karşılaştırmayla anlayabiliriz.”

Buzdağının okyanusa inerken izleyeceği rotayı yakından izleyen uzmanlara göre, hasara neden olup olmayacağını ancak zaman gösterecek.

XS
SM
MD
LG