Trump Solunum Cihazı Üretiminde Parça Tedariği İçin Savunma İmalat Yasası'nı Devreye Soktu
Başkan Donald Trump, Corona virüsü hastaları için solunum cihazı üreten şirketlerin, ihtiyaç duydukları malzemeleri alabilmelerine yardımcı olmak amacıyla Savunma İmalat Yasası’nı devreye soktu.
Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaya göre Başkan Trump, Sağlık Bakanı Alex Azar’a, 6 şirketin solunum cihazı üretiminde gereken malzeme ve parçaları tedarik etmesinin sağlanması için yetki verdi.
Söz konusu 6 şirket, General Electric Co, Hill-Rom Holdings Inc, Medtronic Plc, Resmed Inc, Royal Philips N.V. ve Vyaire Medical Inc olarak sıralanıyor.
Trump: 'İkinci Kez Yaptırdığım Test Negatif Çıktı, Sonuç 15 Dakikada Geldi'
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre ABD Başkanı Donald Trump'a bir kez daha Corona virüsü testi yapıldı. İkinci virüs testinin de negatif çıktığı belirtildi.
Beyaz Saray'ın yaptığı yazılı açıklamada Başkan Trump'ın doktoru Sean Conley'nin mektubu paylaşıldı. Mektupta, Başkan Trump'ın ikinci virüs testinde 15 dakikada sonuç veren test kitinin kullanıldığı belirtildi. Trump'ın doktoru Sean Conley, "Başkan Trump sağlıklı ve herhangi bir semptom da göstermiyor." ifadelerini kullandı.
Trump Beyaz Saray'daki basın toplantısında konuya değindi. Yeni test kitinin ne kadar hızlı sonuç verdiğini merak ettiği için ikinci kez test yaptırdığını söyleyen Başkan Trump "Testin yapılması 1 dakika, sonucun gelmesi 14-15 dakika sürdü. Yeni test kitinin ne kadar hızlı olduğunu merak ettiğim için ikinci testi yaptırdım. Yeni kit daha iyi." ifadelerini kullandı.
Corona Salgını Amerikalılar'ı Ekonomik Olarak Nasıl Etkiledi?
Haber ajansı Associated Press ve NORC Halkla İlişkiler Araştırmaları Merkezi’nin birlikte yaptığı yeni bir ankete göre, Amerika’daki tüm çalışan kesimin yarıya yakını Corona virüsü salgını yüzünden ya kendilerinin ya da hane halklarının bir üyesinin bir şekilde gelir kaybına uğradığını bildirdi.
Ankete katılan Amerikalılar’ın yüzde 63’ü, ülke ekonomisinin ''zayıf'' olduğu şeklinde görüş birdirdi. Ocak ayındaki anketteyse ekonomi için ''iyi durumda'' diyenlerin oranı yüzde 67’ydi. Salgın yüzünden ülkedeki ekonomik faaliyetlerin büyük oranda durması, borsaların çöküşü ve çok sayıda işletmenin kapanması, Amerikan halkı arasında da ekonomi konusunda karamsarlığa yol açmış görünüyor.
Gelir kayıpları, maaşların düşürülmesi, ücretsiz izin, çalışma saatlerinin azaltılması veya işini kaybetme gibi durumlardan kaynaklanıyor. Salgın başladığında iş sahibi olan yetişkinlerin yüzde 23’ü, kendileri ya da ev halkının bir mensubunun işten çıkarıldığını söyledi. Yılda 50 bin dolardan daha az kazanan hane halklarının üçte biri, kendilerinin ya da hane halkının bir üyesinin işini kaybettiğini belirtti.
ABD Çalışma Bakanlığı’nın Perşembe günü açıkladığı verilere göre, ülkede geçen hafta işsizlik yardımı almak için başvuranların sayısı 6,6 milyona ulaşarak önceki haftanın rekorunu ikiye katladı. Bu rakamlar, ABD’de yarım ay içerisinde 152 milyon işin yüzde 6’sının kaybedildiği anlamına geliyor.
Ankete katılanların yüzde 62’si, mali durumlarının iyi olduğunu söyledi. Ocak ayında bu oran yüzde 67’ydi. Mali durumlarının daha iyiye gideceğine inananların oranı yüzde 39, tersini düşünenlerin oranı da yüzde 19 olarak çıktı. Ocak ayındaki ankette, mali durumlarının kötüye gideceğini düşünenlerin oranı yüzde 12’ydi.
Anket ekonomiye bakışta siyasi görüşlerin hala en belirleyici etken olduğunu da ortaya koydu. Ankete göre, Cumhuriyetçiler arasındaki olumsuz bakış da biraz artmış görünüyor. Cumhuriyetçiler arasında Ocak ayındaki ankette ekonomiyi zayıf bulanların oranı yüzde 10’ken şimdi bu oran yüzde 35’e yükseldi. Demokratlar arasındaysa aynı zaman diliminde bu oran yüzde 47’den yüzde 81’e çıktı.
Bununla birlikte, ankete göre hala Amerikalılar’ın çoğu Trump’ın ekonomi politikasına güveniyor. Ekonomi konusunda yüzde 56 oranında desteğe sahip olan Trump’a genel anlamda destek oranıysa yüzde 43 seviyesinde bulunuyor.
ABD Uçak Gemisinin Komutanı Görevden Alındı
USS Theodore Roosevelt nükleer uçak gemisinin komutanının en az 100 personelin Corona virüsüne yakalanmasının ardından ABD Donanması'na yazdığı mektup basına sızmış, komutan denizcilerin gemiden tahliye edilmesi gerektiğini belirtmişti. Gemi komutanının görevden alındığı açıklandı.
Uçak gemisine komuta eden Deniz Albay Brett Crozier'in görevden alındığını ABD Donanma Sekreteri Thomas Modly açıkladı. Modly, mektubun emir-komuta zincirinden geçerek iletildiğini, ancak gemi komutanının mektubun emir-komuta zincirinin dışına sızmaması için önlem almadığını belirtti. Modly, "Mektubu kendisinin sızdırdığını söylemeye çalışmıyorum. Geniş bir listeye göndermiş. Sızmamasını sağlamak onun sorumluluğundaydı," ifadelerini kullandı.
Uçak gemisinde görevli 100'den fazla askeri personele Corona virüsü teşhisi konuldu. Gemi komutanı 4 bin denizcinin gemiden tahliye edilmesi ve sonra da tecrit altına alınmaları gerektiğini belirtmişti.