FED’in 2,3 Trilyon Dolarlık Paketi ABD Borsalarını Yükseltti
ABD Merkez Bankası FED, Corona virüsü salgını sırasında ekonomiyi rahatlatmak amacıyla halka, yerel yönetimlere ve küçük-büyük ölçekli tüm işletmelere kredi desteği sağlayan 2,3 trilyon dolarlık paket açıkladı. Bu açıklamanın ardından ABD borsaları, gün ortasındaki işlemlere yükselişle başladı.
Corona salgınından olumsuz etkilenen ekonominin resesyona doğru gittiği kaygıları gündeme gelmişti. ABD Merkez Bankası da ekonomiye nakit akışını sağlamak üzere harekete geçmişti. 2,3 trilyon dolarlık paket, FED’in bu yönde attığı adımlardan biri.
ABD’de 6 milyon 600 bin kişinin işsizlik yardımına başvurduğunun açıklandığı gün, borsalarda yükseliş görüldü. S&P 500 endeksi yüzde 1,8 oranından yükseldi. Endeks, Paskalya tatili sebebiyle kısa sürecek bu hafta içinde toplam yüzde 12 değer kazanmış olacak. Bu, endeksin 1974 yılından bu yana gördüğü en yüksek artış oranı.
Dow Jones endeksi de Perşembe günü yüzde 2 oranında yükselerek yaklaşık 460 puan değer kazandı.
Ekonomistlere göre borsadaki yükselişin sebebi, yatırımcıların şu anki duruma değil, önümüzdeki birkaç aya bakıyor olması. Bazı yatırımcılar da Corona virüsü salgınında bazı bölgelerdeki vaka sayılarında azalma işareti görülmesiyle birlikte ekonomide çarkların sınırlı da olsa yeniden dönmeye başlamasını bekliyor.
Öte yandan bazı yatırımcılar, hala büyük bir belirsizlik olduğunu ifade ederek ABD borsasındaki bu yükselişi daha temkinli karşılıyor. Bu yatırımcılar, keskin bir resesyonun ardından hızlı bir toparlanma beklentisinin fazla iyimser olduğu görüşünde.
Senato’da Küçük İşletmelere İlave Yardım Paketi Anlaşmazlığı
ABD Senatosu’nda, Corona virüsü salgınının ekonomik etkileriyle boğuşan küçük işletmelere 250 milyar dolar ilave yardım yapılmasını içeren paket üzerinde anlaşma sağlanamadı. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar’ın birbirlerinin tekliflerini reddetmeleri üzerine paket Senato’dan geçirilemedi.
Sadece birkaç senatörün katıldığı kısa süren oturumun ardından Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, gazetecilere yaptığı açıklamada, paket konusunda bundan sonra izlenecek yola ilişkin net bir bilgi vermedi. McConnell, Kongre’nin en üst düzey dört lideri arasında ''ilave görüşmelerin yapılacağını'' söylemekle yetindi.
Demokratlar tasarıyı, azınlıklara ait küçük işletmeler, sağlık kurumları, eyalet ve yerel yönetimleri koruyucu bazı düzenlemeleri içermesi ve hastanelere, yerel yönetimlere ve gıda yardım programlarına da benzer miktarlarda yardımlarla birleştirilmesi halinde destekleyeceklerini açıkladı. Örneğin Demokratlar, küçük işletmere ayrılacak yeni fonun 60 milyar dolarının, azınlıklarca yönetilen kurumlar dahil, yerel kredi kuruluşları için ayrılmasını istiyor. Cumhuriyetçiler ise Demokratlar’ın teklifine itiraz ederek, ''Her şeyi bir anda yapmamız gerekmiyor. Corona virüsü konusunda daha yapacaklarımız var. Süratle ve iki partililik ruhuyla birlikte çalışmaya devam edelim, bu krizi birlikte aşalım,'' mesajını veriyor. McConnell, ''Demokrat dostlarıma sesleniyorum, lütfen sırf daha fazla bir şey istiyorsunuz diye, karşı bile çıkmadığınız acil yardımları engellemeyin,'' diye konuştu.
Demokrat Senatör Chris Van Hollen ise McConnell’ı, iki parti arasında uzlaşı sağlanmadan tasarıyı zorla geçirmeye çalışmakla suçladı. Van Hollen, tasarıda yer alan programın bazı kusurlar içerdiğini savunarak, büyük kredi kuruluşlarının azınlıkların ve geleneksel borçlanma kriterlerine uymayan ihtiyaç sahiplerinin yararına hizmet etmediği kaygılarına işaret etti.
Tasarıda küçük işletmeler için öngörülen 250 milyar dolarlık kredi desteği, başvuru yapanların belirli koşulları karşılaması halinde devlet destekli hibeye dönüştürülebilecek. Bu kredi desteği, daha önce zaten ayrılan 349 milyar dolarlık fona ilave niteliğinde olacak.
Tasarının bugün çıkmaza girmesi ''rafa kalktığı'' anlamına gelmiyor. İki parti de yardımların aciliyeti konusunda görüş birliği içinde. Ancak Demokratlar, tasarıya milyarlarca dolarlık ilave yapılmasını istiyor. İki parti liderleri arasında görüşmelerin devam etmesi bekleniyor.
ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü Umut Veren İlacı Test Etmeye Başladı
ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü, Perşembe günü yaptığı açıklamada bazı ABD’li doktorların Corona virüsü hastalarını tedavi etmek için kullandıkları sıtma ilacı hidroksiklorokini test etmeye başladıklarını bildirdi. İlaç, ABD ve Fransa’nın da aralarında olduğu bazı ülkelerde Corona virüsü vakalarının tedavisinde kullanılıyor, ancak ilacın işe yaradığı henüz kanıtlanmış değil.
Uzun süredir sıtma vakalarının tedavisinde kullanılan ilaca Amerika’da ilgi, Başkan Donald Trump’ın ilacı Corona virüsüne karşı potansiyel bir silah olarak göstermesinden bu yana artmıştı.
Bant Şeklinde Corona Aşısı Farelerde Başarılı Oldu
Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bilimadamları, yeni tip Corona virüsüne (SARS-CoV-2) karşı mikro iğneli bant formundaki bir aşının fareler üzerinde başarıyla test edildiğini açıkladı. Bilimadamları daha önce Ortadoğu Solunum Sendromu’na neden olan bir başka Corona virüsüne karşı geliştirdikleri aşı sistemini SARS-CoV-2’ye uyarladı.
Şekerden yapılmış yüzlerce mikro iğne barındıran ''cırtcırtlı ban''a benzeyen aşı, cilde yapıştırıldığında şekerin hızla çözülmesiyle deriye nüfuz ediyor. Bağışıklık sistemi deri üzerinde hayli aktif olduğundan, aşıların geleneksel deri altı enjeksiyonu yerine bu şekilde verilmesiyle daha hızlı ve güçlü sonuçlar alınabileceği belirtiliyor.
Haberin devamı için tıklayın