Erişilebilirlik

CANLI BLOG- Avrupa: Önlemleri Gevşeten Almanya'da Bulaşma Hızı Arttı

Almanya'da dört gündür yeniden artışa geçen bulaşma katsayısı 1,18 oldu. Bu her on virüs taşıyıcısı kişinin hastalığı yaklaşık 12 kişiye bulaştırması anlamına geliyor. Uzmanlar, salgının kontrol altına alınabilmesi için gerekli değerin kalıcı olarak 1'in altında bulunması gerektiğini vurguluyor

00:00 8.5.2020

İngiliz Büyükelçi: ''Basında yer alan haberler doğru değil''

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott Türkiye’den İngiltere’ye giden sağlık malzemelerinin kalitesiz olduğu gerekçesiyle geri gönderileceği haberini yalanladı.

Chilcott konuyla ilgili yazdığı Twitter mesajlarında şu ifadeleri kullandı:

‘‘Türkiye’den yollanan 400.000 adet kişisel koruyucu ekipmanın kullanılamaz halde olduğuyla ilgili Birleşik Krallık medyasında yer alan haberler doğru değildir.’’

‘‘Özel bir tedarikçiden alınan az sayıda cerrahi önlük testi geçemedi ancak aynı tedarikçiden daha çok cerrahi önlük testi geçmiş bulunuyor ve Birleşik Krallık Sağlık Sistemi için kullanıma uygun durumdadır.’’

‘‘Birleşik Krallık Hükümeti, Türk Hükümeti’ne Birleşik Krallık’ın kişisel koruyucu ekipman ihtiyacına desteğinden dolayı müteşekkirdir.’’

‘‘Gönderilen ürünlerin çoğunluğu halen Birleşik Krallık ve Türkiye’deki depolarda test edilmeyi bekliyor. Bunların ne Türk Hükümeti’nin Birleşik Krallık’a hediyesi olan KKE ile ne de bahsi geçen tedarikçiden beklenen teslimat gecikince temin ettikleri 68.000 tulumla bağlantısı yok.’’

22:07 7.5.2020

"Virüse Bir Kez Yakalanan Bağışıklık Kazanıyor"

Corona virüsüne yakalananların yeniden aynı virüsten etkilenmesi mümkün mü? Yakalanan hastalar virüse karşı bağışıklık kazanıyor mu? Güney Kore'de iyileşen bazı Corona virüsü hastalarına uygulanan testlerin "pozitif" çıkması bu korkuyu yeniden gündeme getirmişti. Ancak yapılan incelemeler, bir kez yakalanan hastanın bağışıklık kazandığını ve yeniden hastalığa yakalanmadığını ortaya koydu.

Bilim adamları, Güney Kore'de testleri yeniden pozitif çıkan hastalar üzerinde yapılan çalışmaların sonuçlarını değerlendirdi. Buna göre pozitif çıkan sonuçların hastalığa ikinci kez yakalanmaktan kaynaklanmadığı, bunların "sahte pozitif" olduğu anlaşıldı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de testlerin pozitif olmasına, virüs parçacıkları içeren ölü hücrelerin neden olduğunu kaydetmişti.

VOA Türkçe Paris muhabiri Arzu Çakır’ın haberi.

Haberin devamı için tıklayın.

21:19 7.5.2020

Fransa’da Son 24 Saatte 178 Ölü

Corona virüsüne karşı yoğun mücadele verdikten sonra 11 Mayıs’ta sokağa çıkmaya hazırlanan Fransa’da rakamlar düşmeye devam ediyor. Ülkede son 24 saatte ölü sayısı 100 kişi daha azalarak 178’e geriledi.

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan rakamlara göre, son eklenen 178 kişiyle birlikte Fransa’da salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 25 bin 987’ye ulaştı. Bunların 16 bin 386’sı hastanelerde, 9.601’i ise huzurevleri ve yaşlı bakımevlerinde yaşamını yitirdi.

Fransa’da halen 23 bin 208 kişi hastanelerde Corona virüsü nedeniyle tedavi görmeye devam ediyor. Bir önceki güne oranla hastanedeki hasta sayısı da 775 kişi azaldı. Yoğun bakımda olan ağır hastaların sayısı da 3.000’in altına inerek, 2.961’e geriledi. Hastanelerde gördüğü tedavi sonucu iyileşerek taburcu edilen hasta sayısı da 55 bin 27’ye yükseldi.

Fransa’da toplam vaka sayısıysa 137 bin 779’a ulaştı

18:47 7.5.2020

Fransız Doktorlardan "İkinci Dalga Olmayacak" İddiası

Corona virüsü salgını nedeniyle haftalardır evlerine kapanan birçok ülkede hükümetler yavaş yavaş sokağa yeniden çıkma hazırlıklarına başlıyor. Ancak, tüm yöneticilerin aklında, "İkinci dalga gelir mi?" sorusu var. Fransa'nın en önemli salgın hastalık profesörleri, virüsün sürecini tamamladığını ve ikinci dalganın gelmeyeceğini söylüyor.

Marsilya Akdeniz Devlet Hastanesi’nin salgın hastalıklar uzmanı Profesör Didier Raoult, virüse karşı ilk tedavi yöntemini de geliştirdiğini açıklayan uzman olmuştu. Hidroksiklorokin ile Corona virüsü hastalarını yüzde 95 tedavi ettiğini açıklayan Profesör Raoult, şimdi de virüsün sonuna gelindiğini öne sürdü.

Salgın hastalık uzmanı Fransız Profesör Didier Raoult.
Salgın hastalık uzmanı Fransız Profesör Didier Raoult.

Didier Raoult, Youtube'dan yaptığı açıklamada, "Bana göre, karşı karşıya olduğumuz virüs, Corona virüsünün sıradan bir formu. Gelecek belirsiz ama genel olarak, Covid 19'un sonuna doğru geliyoruz. Seneye yeniden gelir mi, bunu kimse bilmiyor. Yeni bir dönem olacak mı, bilmiyoruz. Ama yoğun bakım hasta sayısı, ölü sayısı gibi gelişmelere baktığımızda, bu rakamların hepsi geriliyor. Virüs bu yıl evresini tamamlıyor" dedi.

Raoult'a Paris Tıp Fakültesi profesörü ve Hopital Dieu Hastanesi doktorlarından Jean François Toussaint'dan da destek geldi. BFM TV'ye konuşan Doktor Toussaint, "Çok dikkatli bir şekilde bu ihtimali değerendirmek lazım. Gerçekleri de doğru analiz etmek gerekir. Bu virüsün bizden önce bulaştığı ülkelerdeki gelişmelere bakarsak, ne Asya'da ne de Avrupa'da ikinci dalganın gelmediğini görüyoruz. Avusturya'da, Kore'de, Çin'de tümüyle virüs bitme noktasında. Evlere kapanan Almanya, Danimarka, Avusturya gibi ülkeler de sokağa çıkma işlemlerini hızlandırdı. Ve buralarda da ikinci dalga görülmedi. Bunlardan yola çıkarak, ikinci dalganın gelme olasılığının çok zayıf olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

Doktor Toussaint, Corona virüsüyle mücadele eden ülkelerin birbirinden farklı stratejiler uyguladığını, Güney Kore'nin evlere kapanmadan izleme, test etme, hastaların tespiti gibi yöntemler uygulayarak salgını kontrol altına aldığını belirtti. Uzman, Almanya'nın da Güney Kore'yi örnek aldığının ve Avrupa'da virüsü en iyi kontrol eden ülkeler arasında yer aldığının altını çizdi. Toussaint, "Güney Kore, Çin, Almanya, Avusturya gibi ülkelerde korkulan ikinci virüs dalgası yaşanmadı. Sokağa çıkmayı yasaklayan diğer ülkelerde de virüs benzer bir seyir izleyerek gerilemeye başladı. Bütün bunlara baktığımızda ikinci dalga ihtimali çok çok zayıf" dedi.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG