Erişilebilirlik

CANLI BLOG- Avrupa: Önlemleri Gevşeten Almanya'da Bulaşma Hızı Arttı

Almanya'da dört gündür yeniden artışa geçen bulaşma katsayısı 1,18 oldu. Bu her on virüs taşıyıcısı kişinin hastalığı yaklaşık 12 kişiye bulaştırması anlamına geliyor. Uzmanlar, salgının kontrol altına alınabilmesi için gerekli değerin kalıcı olarak 1'in altında bulunması gerektiğini vurguluyor

13:33 24.3.2020

İngiltere’de Önlemler Sertleşti

İngiltere’de Corona virüsüne karşı alınan önlemler sıkılaştırıldı. Buna göre sokağa çıkmak tamamen yasaklanmasa da sınırlandırıldı. Arkadaşlarla buluşmak, acil olmayan alışveriş, kamuya açık mekanlarda ‘kalabalık yapmak’ yasaklandı.

VOA Türkçe Londra muhabiri Barış Çimen'e göre tedbirler başlangıç olarak üç hafta sürecek. Önleme gerek kalmadığını gösteren durumlar oluşursa, kısıtlamalar kalkacak.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, sosyal ve fiziksel teması sınırlayacak bu tedbirlerin Corona virüsünün yayılmasını azaltacağını umduğunu söyledi. Johnson, ‘‘Aksi takdirde oluşacak salgınla baş edebilecek NHS dahil hiç bir sağlık sistemi yok,” dedi.

Yeni önlemler çerçevesinde günde bir kez spor amaçlı dışarıya çıkmak, örneğin en fazla bir kişiyle ya da aile fertleriyle olmak şartıyla parkta koşu yapmak serbest.

Aile üyeleri dışında iki kişiden fazlasının buluşması yasaklandı. Buna düğün ve vaftiz törenleri de dahil. Cenazeler ise izne tabi tutuldu.

Alışveriş için, ilaç almak için, birine yardım için dışarı çıkmak; evden çalışamayanların işe gidip gelmesi; sağlık, güvenlik, kamu hizmeti görevlileri ile gazetecilerin dışarı çıkması ise serbest.

Bu çerçevede polis, kurallara uymayanlara para cezası kesebilecek. Yerel yönetimler, acil ihtiyaç satışı yapanlar dışındaki dükkanları kapatabilecek. Örneğin, kuaförler ve güzellik salonları, temel yiyecek-içecek dışında satış yapan iş yerleri kapatılacak.

Kapanan diğer mekanlar arasında kiliseler, camiler, havra ve budist tapınakları, mason locaları, kütüphaneler, spor sahaları, çocuk parkları, otel, kamp ve karavan parkları var.

14:16 24.3.2020

Fransa'da Klorokin Kullanımına Kısmi İzin

VOA Türkçe muhabiri Arzu Çakır'a göre Fransa'da tıp dünyasını ikiye bölen Corona virüsü tedavisinde klorokin kullanılması tartışmasında orta yol bulundu. Sağlık Bakanı Olivier Veran, ilacın hastanelerde dikkatle uzman hekimler tarafından kullanılmasına izin verdiklerini açıkladı.

Marsilya Üniversite Hastanesi Bulaşıcı Hastalıklar (Enfeksiyonoloji) Bölümü Başkanı ve Mikrobiyoloji Profesörü Didier Raoult'nun, sıtma tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin ve azitromisin adlı antibiyotiği kullanarak Corona virüsüne karşı geliştirdiği tedavi yöntemine Fransız makamlarından "kısmi yeşil ışık" yandı.

Konuyu Sağlık Yüksek Konseyi'ne taşıyan Sağlık Bakanı Olivier Veran, ilacın hastanelerde, ağır hastalar üzerinde, azami dikkatle ve kısmi kullanımına izin verdiklerini duyurdu. Veran, "Konsey, bu ilaçların reçete edilemeyeceğini kararlaştırdı. Ancak hastanelerde, doktor kontrolu altında yalnızca ağır hastalarda kullanılmasına izin verdik," dedi

Hastane önünde uzun kuyruklar

Dr. Raoult'nun, Marsilya halkına "gelin test olun, eğer hastaysanız tedavi edeceğiz" çağrısı üzerine yüzlerce Marsilyalı, iyileşme umuduyla iki gündür devlet hastanesi önünde uzun kuyruklar oluşturmaya devam ediyor. Bulaşıcı hastalıklar alanındaki uzmanlığı tüm dünya tarafından kabul edilen Profesör Raoult'nun önerisi karşısında bir grup doktor ve bilim adamı klinik deneyler tamamlanmadan ilacın kullanılmasının bu aşamada büyük risk içerdiğini dile getiriyordu. İlacın kullanılmasını savunan bir grup doktor ise klinik testlerin en az 14 gün süreceğini, bu sürede Avrupa'da ölümlerin en üst seviyeye çıkmasından endişe edildiğini, bilimsel deneyler netleşene kadar zaman kaybetmeden ağır durumda olan hastalarda klorokin kullanımına izin verilmesini istedi.

İlgili Haber: Fransa'da Corona Virüsüne Karşı Klorokin Umudu Tartışılıyor

14:36 24.3.2020

Fransa'da 28 Yaşındaki Hasta Yaşamını Yitirdi

Fransa'nın Nice kentinde Corona virüsüne yakalanan 28 yaşındaki genç, ağır solunum yetersizliği nedeniyle yaşamını yitirdi. Nice-Matin gazetesinin haberine göre 28 yaşındaki genç, Pazar günü geçirdiği bel fıtığı ameliyatının ardından ağrılarını hafifletmek için ibuprofen kullanmaya başladı.

Nice-Matin gazetesi, antienflamatuvar kullanımının, gencin vücudundaki semptomları arttırdığı ve ölümüne yol açtığını yazdı. Nice Üniversite Hastanesi Başhekimi Thierry Piche, "Antienflamatuvar ilaçların ve kortizonun Corona virüsü taşıyan hastalarda solunum semptomlarının kötüleşmesine yol açan çok ciddi bir risk taşıdığını" söyledi. Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran da geçtiğimiz hafta virüse karşı vücut direncini azaltan ve semptomları arttıran ibuprofenin bu dönemde kullanılmaması uyarısında bulunmuştu. Nice'de yaşamını yitiren kişi, Fransa'da Corona virüsüne teslim olan en genç hasta oldu.

15:33 24.3.2020

Fransa'dan ‘Avrupa Yardım Fonu’ Çağrısı

Corona virüsünün merkez üssü olmaya devam eden Avrupa'da yürütülen tıbbi mücadele sürerken, hükümetler bir yandan da krizin yarattığı ekonomik depremi atlatmak için çözüm aramaya devam ediyor. Avrupa Birliği Euro Grubu, ağır ekonomik krize çözüm aramak için toplanıyor.

VOA Türkçe Paris muhabiri Arzu Çakır'a göre Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, toplantıya birkaç saat kala Euro Grubu’ndan Avrupa İstikrar Mekanizması'nı (EMS) harekete geçirmesini istedi.

Bruno Le Maire, düzenlediği basın toplantısında, "Önümüzdeki haftalarda ilk etapta kullanılabileceğine inandığımız bir araç var. Avrupa İstikrar Mekanizması. Bunun harekete geçirilmesi gerekir. Bugün bu konu ele alınmalı. Acil durumlar için bir mekanizma kurulmuşsa, onu kullanmak için daha fazla beklenmemeli. Avrupa'nın bu krize vereceği yanıt olabildiğince gönüllü olmalıdır," dedi.

AB'nin üye ülkelere getirdiği bütçe zorunluluklarını kaldırdığını belirten Le Maire, Avrupa Merkez Bankası'nın kamu ve özel borçlarını alabilmek için 750 milyar euro ayırmasının da 'yerinde ve doğru bir karar' olduğunu söyledi.

Fransa'da 730 bin kişiye kısmi işten çıkarma

Bakan Le Maire, kriz nedeniyle Fransa'da 730 bin kişinin kısmi işsizliğe gittiğini belirterek, bunun 2,2 milyar euro ek maliyet getirdiğini, devletin ilk etapta bu alanda kullanılmak üzere 8 buçuk milyar euro bütçe ayırdığını dile getirdi.

Ülkede ekonominin tümüyle durmaması için şirketlerden önlem alınmasını isteyen Bruno Le Maire, iş verenlerden kriz döneminde çalışan işçilerine 1000 euro pirim vermelerini de istedi. Bakan, bunu yapmaları durumunda, şirketlerin bu harcamalarının vergiden muaf tutulacağını belirtti. Ülkede gıda maddeleri satışı yapan dev alışveriş firmaları Carrefour, Laclerc ve Auchun, işçilerine 1000'er euro pirim vereceklerini açıkladı.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG