Facebook'tan Salgınla İlgili Yanlış Bilgilendirmeyi Önleme Girişimi
Sosyal medya platformu Facebook’tan yapılan bir açıklamada, Corona virüsü salgınıyla ilgili yanlış bilgi paylaşımlarının önüne geçebilme amacıyla yeni bir uygulamanın devreye sokulacağı aktarıldı. Buna göre, kullanıcılar yanlış bilgiye dayanan içerikler paylaştığında Facebook tarafından uyarılıp doğru bilgi kaynağına yönlendirilecek.
Instagram ve WhatsApp uygulamalarını da bünyesinde bulunduran Facebook’un yetkilileri, sosyal medyada Corona virüsü pandemisiyle ilgili çok fazla yanlış bilgi dolaştığına vurgu yapıyor. Yetkililer, virüsü önlemek için çamaşır suyu içilebileceği ya da sosyal mesafe uygulamalarının salgına karşı korunmada etkili olmadığı gibi çeşitli yanlış bilgiler içeren paylaşımların takip edileceğini, bu tür paylaşımların yayılmasını sağlayan kullanıcılaraysa uyarıyla beraber doğru bilginin aktarılacağını kaydetti.
Facebook yetkilileri ayrıca şu ana kadar yanlış bilgi içeren yüzbinlerce sosyal medya paylaşımının sistemden silindiğini, sadece Mart ayı içerisinde uyarı verilen paylaşımların 40 milyondan fazla olduğunu belirtti.
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg konuyla ilgili olarak, “Yakın zamanda, daha önceden Corona virüsü salgınıyla ilgili yanlış bilgiye maruz kaldığı belirlenen kullanıcıların hesaplarına doğru bilgiyi içeren kaynakları ileteceğiz” dedi.
Bu uygulamaya, yanlış bilgi içeren paylaşımlara olumlu ya da olumsuz tepki gösteren ya da yorum yapan kullanıcılar da dahil olacak.
Kızılhaç: ''Salgın Ortadoğu İçin Yıkım Olabilir''
Merkezi Cenevre’de bulunan Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Corona virüsü salgınının Ortadoğu’da savaş bölgelerinde zaten mahrumiyet içinde yaşayan milyonlarca insanın hayatını paramparça edebileceği ve bölgedeki sosyoekonomik krizi daha da derinleştirebileceği uyarısını yaptı.
Virüsün yayılmasını yavaşlatmak için uygulamaya sokulan sokağa çıkma yasaklarının ve sosyal tecridin birçok ailenin geçinmesini imkansız hale getireceğini belirten örgüt, Suriye, Irak, Yemen, Gazze, Lübnan ve Ürdün hükümetlerine salgın sonrasında ortaya çıkabilecek yıkıma ve sosyoekonomik depreme hazırlıklı olma çağrısı yaptı.
ICRC tarafından yapılan uyarı, salgının bölgede en kötü etkilediği İran’a atıfta bulunmasa da örgüt sözcüsü, İran Kızılayı’nı desteklediklerini söyledi.
Kızılhaç örgütünün Ortadoğu’ya ayırdığı bütçe bu yıl 585 milyon dolar ve bu miktarın üçte birinden fazlasının Suriye için kullanılması planlanıyor. Açıklamada, ''Önümüzdeki aylarda, bölge genelinde salgından etkilenme olasılığı daha yüksek olan düşük gelirli işçilere, kadınların ağırlıklı olduğu ailelere, çiftçilere ve engellilere desteğimizi arttırmak istiyoruz'' denildi.
Uganda'dan Corona Virüsüne Etkili Sprey İddiası
Uganda Hükümet Sözcüsü Rebecca Kadaga, Corona virüse karşı etkili olduğunu iddia ettiği bir spreyi tanıttı. Ülkedeki NBS Televizyonu'na konuşan Kadaga, geliştirilen ürünün hastalığa karşı bir aşı değil sprey olduğunu söyledi. Söz konusu spreyin Amerika'da Corona virüsü aşısı konusunda çalışmalar yürüten bir profesör tarafından geliştirildiği belirtildi. Nile Post adlı haber sitesi de "Conavil" adı verilen spreyin, Uganda'da üretildiğini öne sürdü. Uganda'da şu ana dek tespit edilen 55 vaka bulunuyor.
Rusya Corona Virüsün Ekonomik Etkilerine Karşı 27 Milyar Dolar Harcayacak
Rusya Ekonomi Bakanı Maxim Reshetnikov yaptığı açıklamada, Corona virüsü salgınının ekonomik etkilerine karşı 2 trilyon ruble yani yaklaşık 27 milyar dolarlık harcama yapacaklarını söyledi. Rusya'da şimdiye kadar 27 bin 938 vaka görülürken 232 kişi de hayatını kaybetti. Ülkede başkent Moskova'da ve bazı bölgelerde salgın nedeniyle karantina koşulları uygulanıyor.