Kızılhaç’tan Gazze’ye Malzeme Yardımı
Kızılhaç, Perşembe günü yaptığı açıklamada Gazze’deki hastanelere yoğun bakım ekipmanı bağışladığını bildirdi, ancak bölgede Corona virüsü salgınının yoğunlaşması halinde bunların da yetersiz kalacağı uyarısında bulundu.
Sınır geçişlerinin İsrail ve Mısır tarafından sıkı şekilde kontrol edildiği Gazze’de şu ana kadar yalnızca 17 kişi Corona pozitif çıktı. Ancak sağlık yetkilileri, iki milyon kişinin kısıtlı bir alanda kuşatma altında yaşadığı Gazze’de salgının yayılmasından endişe ediyor.
Kızılhaç heyetinin İsrail ve Filistin Başkanı Daniel Duvillard, Gazze Şeridi’ndeki nüfus yoğunluğunun ve sağlık alt yapısının zayıflığının, olası Corona virüsü salgınında büyük risk faktörü oluşturduğunu söyledi.
Kızılhaç’ın gönderdiği malzemeler arasında solunum cihazları, monitörler, defibrilatör, aspiratör ve pompalar olduğu belirtildi.
Kızılhaç, Gazze’de yalnızca 93 solunum cihazı olduğunu, yani her 21 bin 505 kişiye bir solunum cihazı düştüğünü söyledi. Yerel sağlık yetkilileri ,Mısır ve İsrail’den bölgeye giren Filistinliler için karantina merkezleri kurdu.
Sağlık yetkilileri ,Gazze’de 100 kadar solunum cihazına, 140 yoğun bakım yatağına ve Corona acil durum planı için kullanılacak 23 milyon dolara acil ihtiyaç olduğunu söyledi.
Filistinliler İsrail’in 13 yıldır devam eden ekonomik yaptırımlarının ve ambargonun ekonomisine büyük zarar verdiğini ve sağlık merkezlerinin geliştirilmesini engelleyerek salgın karşısında bölgeyi savunmasız bıraktığını söylüyor. İsrail ise Gazze’ye yapılan tıbbi yardımları bölgeye ulaştırma sözü vermişti.
Suriye’de Gönüllülerden Solunum Cihazı Projesi
Suriye’de bir grup gönüllü, imal ettikleri solunum cihazı ve test makinesinin ilk örneklerini bir araya getirdi. Suriye’nin kuzeybatısında 12 teknisyen ve mühendisten oluşan grup, bu makinelerden evde yüzlerce adet üreterek Corona virüsüyle mücadele etmeye çalışacak.
Suriye’nin kuzeybatısında bu yıl Beşar Esat rejimine bağlı güçler tarafından yürütülen operasyonda neredeyse 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.
Sağlık malzemeleri üzerine uzmanlaşan 20 yaşındaki teknisyen Eyüb Abdül Kerim, Corona virüsünün burada görülmesi halinde hızla yayılacağını söyledi ve hastanelerde solunum cihazları yetersiz olduğu için şimdiden hazırlık yaptıklarını aktardı.
Çoğu Suriye’nin diğer kesimlerinden gelen 3 milyon kişinin yaşadığı kuzeybatı bölgesinde şimdiye kadar doğrulanan Corona vakası olmadı, ancak burada çok az sayıda test yapılabildi. Bölgede virüsü tespit etmede kullanılan PCR makinalarından sadece bir adet var.
BM: “Salgın İnsan Hakları Krizine Dönüşüyor”
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Corona virüsü salgınının “hızlı bir şekilde bir insan hakları krizine dönüştüğünü” söyledi. Guterres hükümetlere, sağlığa erişimin herkese sağlanması, ekonomik destek paketlerinin öncelikle en zor durumda olanlara sunulması ve herkesin gıda, su ve barınma ihtiyaçlarının giderilmesi gerektiği çağrısında bulundu.
Guterres, 23 Nisan Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Virüsün ayrımcılık yapmadığını gördük ancak etkileri ayrımcılık getiriyor. Kamu hizmetlerinin sağlanmasındaki zayıflıklar ve bu hizmetlere erişimde yaşanan yapısal eşitsizlikleri ortaya çıkarıyor. Bu hususların, salgınla mücadelede uygun bir şekilde ele alındığından emin olmak zorundayız” ifadelerini kullandı.
Haberin devamı için tıklayın
İran'da 90 Kişi Daha Hayatını Kaybetti
Salgının etkili olduğu ancak gerçek rakamları saklamakla suçlanan ülkelerden biri olan İran'da resmi açıklamalara göre son 24 saatte 90 kişi daha Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti. Ülkede toplam ölü sayısı 5.481'e yükselmiş oldu. Salgının başından bu yana ülke genelinde görülen vaka sayısı da 87 bin 26 olarak açıklandı.