Esat'tan Suriye'de Felaket Uyarısı
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat, Corona virüsü vakalarının artması ve sağlık hizmetlerini aksatması durumunda gerçek bir felaket yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Esat, vaka sayılarının düşük olmasının, Suriye'nin tehlike çemberinden çıktığı anlamına gelmediğini söyledi.
Salgına karşı tedbirlerin görüşüldüğü hükümet komisyonuna hitap eden Esat, ''Bu rakamlar birkaç gün ya da hafta içinde aniden fırlayabilir ve bir felaketle karşılaşabiliriz'' dedi.
Suriye'de bugüne kadar 44 vaka ve 3 can kaybı kayıtlara geçti. Hükümet ilk vakanın açıklanması sonrası Mart'ın son haftasında sokağa çıkma yasakları uygulamaya başladı.
WHO: ‘‘Temas İzleme Uygulamaları Geleneksel Yöntemlerin Yerine Geçmez’’
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) birçok ülkenin Corona virüsü önlemlerini hafifletmeye başladığı bu dönemde temas takip uygulamalarının ya da benzer diğer teknolojilerin saha odaklı geleneksel izleme yöntemlerinin yerine geçmeyeceği uyarısında bulundu.
Cenevre’de yapılan çevrimiçi basın toplantısında konuşan WHO’nun üst düzey acil durum uzmanı Mike Ryan, teknolojik araçların sahada test, tecrit ve karantina uygulaması yürüten kamu sağlığı işgücünün yerine geçemeyeceğini söyledi. Mike Ryan, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun yeni Corona virüsünün Çin’de bir laboratuvardan çıktığına dair delil olduğu yönünde Pazar günü yaptığı açıklamaya da yanıt verdi. Ryan, açıklamanın spekülatif olduğunu söyledi ve konuyla ilgili bilimsel temelli araştırma yürütülmesi çağrısı yaptı.
Salgın hastalıkların sahada incelenmesinin önemine vurgu yapan yetkili, Güney Kore ve Singapur gibi ülkeleri de bu konudaki başarılı stratejilerinden dolayı övdü.
Birçok ülke ekonomileri yeniden canlandırmak için karantina önlemlerini hafifletiyor. Ekonomik faaliyetlerin yeniden başlaması ve hayatın normale dönmesi sürecinde temas takip uygulamalarının önemli bir rol oynaması bekleniyor. Bu uygulamalar ile amaçlanan, yeni vakaların ve temas halinde oldukları kişilerin hızla tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması.
Ryan, Gilead firmasının remdesivir adlı ilaçla ilgili klinik denemeleri de memnunlukla karşıladıklarını bildirdi ve ilacın Corona virüsü hastalarında kullanılması umudu olduğunu kaydetti.
Toplantıda konuşan WHO Genel Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus da dünyanın Corona virüsüyle mücadelede birlik olması gerektiğini söyledi. ‘‘Virüs daha uzun süre bizimle olmaya devam edecek’’ diyen Ghebreyesus, ‘‘Salgını bozguna uğratmak için gereken araçların geliştirilmesi ve paylaşılması konusunda birlik olmalıyız’’ dedi.
Küresel birlik ve dayanışmayla salgına karşı başarılı olunacağını söyleyen WHO Başkanı, aşı ve tedavi geliştirme çalışmalarına destek için 8 milyar dolar toplamak amacıyla düzenlenen bağış toplantısından da övgüyle söz etti.
Avrupa Birliği ile AB üyesi olmayan İngiltere, Norveç, Japonya, Kanada ve Suudi Arabistan gibi ülkeler liderliğinde yapılan etkinlikte Norveç 1 milyar dolar, İspanya 136 milyon dolar, Almanya 573 milyon dolar, Fransa ise 545 milyon dolar bağış sözü verdi.
Merkezi Cenevre’de bulunan örgüt bu hafta salgınla mücadelede kaynak ihtiyaçlarının belirleneceği güncellenmiş stratejik hazırlık ve yanıt planını açıklayacak.
Latin Amerika’da Can Kaybı 14 Bine Yaklaştı Vaka Sayısı 250 Bini Aştı
Latin Amerika’da vaka sayıları ve ölümler artmaya devam ediyor. 4 Mayıs itibarıyla virüsten yaşamını kaybedenlerin sayısı 14 bine yaklaşırken, tespit edilen vaka sayısı ise 250 bini aştı.
Latin Amerika’da Brezilya yaklaşık 102 bin vaka ve 7 bini aşkın can kaybıyla salgının merkezi konumunda. Brezilya’dan sonra en fazla vaka sayısının görüldüğü ülke ise Peru. Yaklaşık 32 milyon nüfusa sahip Peru’da 45 bin 928 vakadan 1.286’sı hayatını kaybetti. Peru’daki bazı eyaletlerde solunum cihazının ve yoğun bakım ünitelerinin yetersiz kaldığı haberleri geliyor.
Meksika, Brezilya’dan sonra Latin Amerika’da en fazla can kaybının yaşandığı ülke. Meksika’da 93’ü son 24 saatte olmak üzere toplamda 2 bin 154 can kaybı yaşandı. 23 bin 471 vakanın tespit edildiği ülke yüzde 9’dan fazla ölüm oranına sahip olmasıyla dikkat çekiyor.
Pan Amerikan Sağlık Örgütü raporlarına göre Latin Amerika’da Corona virüsünün gelişim seyri Avrupa’nın 6 hafta önceki durumuna benziyor ve gelecek haftalarda vaka sayılarının artması bekleniyor.
Tayland'da Bir Haftadır Yeni Can Kaybı Yok
Tayland'da yaklaşık bir haftadır Corona virüsü salgını nedeniyle hayatını kaybeden kimse olmadı. Ülke genelinde görülen vaka sayısı da son 24 saatte sadece 18 yükselerek 2.987 oldu. Tayland'da salgının başından bu yana toplam 54 kişi hayatını kaybetti. Yeni vakaların ülkeye Songkhla bölgesinden gelen göçmenler olduğu açıklandı.