Malezya'da 45 Yeni Vaka
Malezya'da son 24 saatte 45 yeni vaka tespit edilirken ülke genelinde görülen vaka sayısı 6.428 oldu. Malezya'da bugüne dek salgın nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 107. Malezya'nın nüfusu yaklaşık 32 milyon.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi 11 Mayıs’ta Mesaiye Başlıyor
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Corona virüsü salgını nedeniyle 14 Mart’tan beri kapalı olan bölgede 11 Mayıs’ta mesaiye başlamaya karar verdi. Kürt Bölgesinde 14 Mart’ta sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Bölgede Corona virüsüne yakalanan 391 kişiden 341’i iyileşirken, 5 kişi hayatını kaybetti.
WHO: “2019’da Kayıtlara Geçen Zatürre Vakaları Yeniden İncelensin”
Fransa'da bir hastanede Aralık ayında zatürre teşhisi konulan hastalardan alınan örneklere yeniden yapılan testlerde Corona enfeksiyonu bulgularına rastlandığını hatırlatan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkilileri, devletlere salgın öncesi dönemlerde görülen şüpheli vakaları, yeniden incelemeleri çağrısı yaptı.
Aralık ayının sonunda Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktığı kabul edilen Corona virüsü, Fransa’da ilk olarak Ocak ayında resmi olarak tespit edilmişti. Ancak ülkede bu tarihten en az bir ay önce Corona virüsüne rastlandığı yönündeki rapor, sağlık uzmanlarının dikkatini çekti.
5 Mayıs’ta İsviçre’nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler (BM) toplantısında konuşan WHO Sözcüsü Christian Lindmeier, Fransa'dan gelen rapora atıfta bulunarak, "Bu, her şeye yeni bir boyut kazandırıyor" dedi ve ülke yönetimlerinin ilk tespit tarihinden önce ne zaman ortaya çıktığını araştırmalarının, Corona virüsünün yayılma potansiyelini daha iyi anlamaya yardımcı olacağını vurguladı.
Lindmeier, özellikle 2019 yılı sonunda laboratuvarlarda kayıtlara zatürre olarak geçen örneklerin yeniden test edilmesinin 'gerçekten çok önemli' olduğunu söyledi.
Toplantıda, virüsün çıkış noktası olarak Wuhan’ın kabul edilmesine yönelik soruyu yanıtlayan Lindmeier bunun aksini gösteren bir bulguya henüz rastlanmadığını aktardı. Fransa’da erken dönemde görülen vakanın da yine Wuhan’dan seyahat eden bir kişiyle bağlantılı olabileceği üzerinde duruluyor.
''Hapisteki Gazeteciler Salgın Nedeniyle Serbest Bırakılmalı''
Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nün ertesinde, hapishanelerdeki gazetecilerin serbest bırakılması için başlattığı kampanyaya 105 ülke ve 191 örgütten destek geldi. Komite, Corona virüsü salgınının, cezaevindeki kişilerin sağlığı için ağır tehdit yarattığına dikkat çekti.
Gazetecileri hapsetmenin otoriter rejimlerin özelliği olduğunu, ancak salgın süresince hapiste tutulmalarının düpedüz zulüm olduğunu söyleyen CPJ Başkanı Joel Simon, ''COVID-19 ile mücadelede bilgilerin ve fikirlerin özgür dolaşımı gereklidir. Gazeteciler parmaklıklar ardında görevlerini yapamaz'' dedi.
Haberin devamı için tıklayın