DİYARBAKIR- İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girmek istemesine ilişkin tartışmalar sürerken, Diyarbakır’da PKK’ya katılan çocuklarının geri dönmesi için HDP Diyarbakır İl Binası önünde oturma eylemi yapan aileleri ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, her iki ülkeye, aileleri ziyaret etme çağrısı yaptı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Diyarbakır temaslarına, HDP İl Binası önünde ‘evlat nöbeti’ tutan aileleri ziyaret ederek başladı. Aileler ellerinde pankartlar, PKK ve terör aleyhine slogan atarak Çavuşoğlu’nu karşıladı. Bir süre ailelerle görüşen Çavuşoğlu, daha sonra basın açıklaması yaptı.
Çavuşoğlu konuşmasına, PKK ve YPG’yi ayıran ülkelere tepki göstererek başladı. Bölgeden kaçırılan çocukların Suriye’ye de götürüldüğünü vurgulayan Çavuşoğlu, “PKK'lıların buradan kaçırdığı evlatlarımızı sadece Kandil’e değil, Suriye'ye de götürdüklerini bizzat ailelerden işittim. Hani diyorlar ya ‘Suriye’dekilerin ismi YPG, PKK’lılardan farklı’, biz onları terörist olarak görmüyoruz demeye çalışıyorlar. Şu anda NATO'ya girmek isteyen iki ülke de aynı şeyi söylemeye çalışıyor” dedi.
NATO’ya girmeye çalışan İsveç ve Finlandiya’ya seslenen Çavuşoğlu, PKK ve YPG arasında hiçbir fark olmadığını söyledi. İki ülke yetkililerini aileleri dinlemeye çağıran Çavuşoğlu, “Biz onlara şunu anlatıyorduk; PKK ve YPG arasında hiçbir fark yoktur, aynı terör örgütüdür. Dolayısıyla terör örgütleri arasında ayrım var da, birisi terör örgütü diğeri hak arayışı gibi göstermeye çalışıyorlar. Biz onlara şunları söylüyoruz; Kürtler’in haklarına ne olduğunu öğrenmek istiyorsanız, hangi hakkı istediklerini duymak istiyorsanız gelin burada, Diyarbakır annelerini, babalarını ziyaret edin. Bize inanmıyorsanız doğrudan onlardan dinleyin. Bunu birçok muhatabımızı anlattık, anlatmaya da çalışıyoruz. Bundan sonra da aynı şekilde anlatacağız. Buradan duyduklarımızı da anlatacağız. Tabii duymak isteyenlere, anlamak isteyenlere” diye konuştu.
Bir mesaj da Almanya’ya
Çavuşoğlu, konuşmasında Almanya’ya da mesaj verdi. PKK'ya katılan çocuğunun geri gönderilmesi için Almanya'da eylem yapan Maide Töremiş’in dinlenmesini isteyen Çavuşoğlu, “Alman yetkililere çok rica ettim. PKK'lılar buradan bir yandan terör örgütüne para topluyor, bir taraftan da buradan bile çocukları kandırıp dağa gönderiyor. Bu aileleri de dinleyin dedik. Bunu galiba onlar da duymak istemediler, dinlemek istemediler. Ama biz bunları duysa da duymasa da duymak istemese de güçlü bir şekilde söylemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Ne Olmuştu?
Sık sık Cumhur İttifakı bünyesindeki partiler ve muhalefet arasında tartışmalara da neden olan HDP il binası önündeki eylemin başlangıç tarihi 3 Eylül 2019 olarak kabul ediliyor.
Kitlesel eylemler öncesinde 22 Ağustos 2019’da Hacire Akar isimli bir kadın, oğlu Mehmet Akar’ın HDP’nin aracılığıyla PKK’ya katıldığını söyleyerek, HDP Diyarbakır İl Binası önünde oturma eylemi yaptı. Akar’ın oğlu iki gün sonra geri döndü. Bunun üzerine bir grup anne, 3 Eylül’de HDP önüne gelerek oturmaya başladı.
Zaman zaman HDP’liler ve aileler arasında gerginlik yaşansa da önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ailelere hitaben yazdığı mektup tansiyonu düşürdü. Demirtaş, eylemi haklı ve meşru olarak tanımladı. Ancak HDP yönetimi, parti binasını kapatarak, faaliyetlerine başka yerde devam etmeye başladı. Diyarbakır’da başlayan eyleme Hakkari, Van, Şırnak, Muş ve İzmir’den de aileler katıldı. 1000 gün içinde eyleme katılan aile sayısı 299’a ulaştı. Bu süre içinde 35 çocuk örgütten ayrılarak, ailelerinin yanına döndü.
Eylem son olarak Diyarbakır’a gelen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ziyaretinin ardından tartışmalara konu olmuştu. Kılıçdaroğlu’nun eylem çadırını ziyaret etmek yerine ailelerle otelde görüşmesi, hükümet kanadında tepkiyle karşılanmıştı. Kılıçdaroğlu çadıra gitmese de, zaman zaman kente gelen bazı CHP milletvekilleri çadırı ziyaret etmişti.