Erişilebilirlik

Çin’e vizesiz seyahat edebilen ülkelerin sayısı artıyor


Çin, vizesiz seyahat düzenlemesini Japonya, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan ve Karadağ’ı kapsayacak şekilde genişletiyor.
Çin, vizesiz seyahat düzenlemesini Japonya, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan ve Karadağ’ı kapsayacak şekilde genişletiyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tong Xuejun, Çin'in vizesiz seyahat düzenlemelerini 30 Kasım 2024'ten 31 Aralık 2025'e kadar geçerli olmak üzere Japonya, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan ve Karadağ’ı kapsayacak şekilde genişleteceğini söyledi.

Sözcü Tong bugün düzenlediği basın toplantısında, Çin'in 25 ülkeye tam vizesiz erişim sağladığını ve aralarında Singapur, Tayland ve Kazakistan'ın da bulunduğu altı ülkeyle karşılıklı vizesiz giriş anlaşması imzaladığını söyledi.

Bakanlığın Çinli ve yabancı iş insanlarına daha fazla kolaylık sağlamak için vize kolaylığı girişimlerini başlatmaya devam edeceğini ekledi.

Ekonominin durgun seyrettiği Çin, turizm ve ticareti canlandırmak için daha önce Güney Kore ve bazı Avrupa ülkeleri için vizesiz seyahat düzenlemesi yapmıştı.

Asya ülkesi, Eylül ayında Norveç, Güney Kıbrıs, Danimarka, Yunanistan ve Slovenya vatandaşlarına ülkeye vizesiz seyahat hakkı tanımıştı. Bugün yapılan açıklamayla birlikte Avrupa’dan Çin’e vizesiz seyahat edebilen ülke sayısı 21’e yükseldi.

Çin yeni yılı kutlamaları- 11 Şubat 2024.
Çin yeni yılı kutlamaları- 11 Şubat 2024.

Devlet televizyonu CCTV'nin haberine göre, vizesiz program kapsamındaki toplam 38 ülkenin vatandaşları için vizesiz kalış süresi de 15 günden 30 güne uzatılacak.

Tong, ülkenin Fransa ve Almanya da dahil olmak üzere 29 ülke için tek taraflı vizesiz politika uyguladığını da sözlerine ekledi. Şimdiye kadar Çin'in 157 ülke ve bölgeyle çeşitli pasaportlar için vizesiz anlaşma yaptığını söyledi.

Tong’un açıklamaları, Çin Ticaret Bakanlığı'nın dış ticareti desteklemek amacıyla, daha fazla ülkeyle vizesiz anlaşma imzalanması, Çin'in tek taraflı vizesiz politikası için uygun ülkelerin kapsamının düzenli bir şekilde genişletilmesi, transit vizesiz politikasının uygulandığı alanların genişletilmesi ve izin verilen kalış süresinin uzatılması da dahil olmak üzere dokuz önlemi uygulamaya koymasının bir gün ardından geldi.

Basın toplantısında Tong, bakanlığın bu yıl şu ana kadar Brezilya, Avustralya ve diğer ülkelerle karşılıklı olarak beş yıllık ve 10 yıllık çok girişli vize verilmesi konusunda anlaşmaya vardığını söyledi. Bakanlık ayrıca Orta ve Doğu Avrupa ve diğer ülkelerden gelen kişilere beş yıllık çok girişli vize ve Mekong Nehri ülkelerinden gelen iş adamlarına beş yıllık çok girişli vize verdi.

Çin'in Shanghai şehri.
Çin'in Shanghai şehri.

Ayrıca bakanlık, Çin vize başvuru formunun basitleştirilmiş yeni bir versiyonunu kullanıma sundu. Yurtdışındaki Çin büyükelçilikleri ve konsoloslukları vize randevu sistemini tamamen kaldırdı ve parmak izsiz erişimin kapsamını daha da genişletti. Buna ek olarak, vize ücretlerini de mevcut oranların yüzde 25'i oranında düşürdü.

Resmi verilere göre, bu yılın üçüncü çeyreğinde Çin'e yabancı ziyaretçiler tarafından gerçekleştirilen seyahat sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48,8 artarak 8,19 milyona ulaştı. Tong, yaklaşık 4,89 milyon seyahatin vize muafiyetiyle yapıldığını ve bunun bir önceki yıla göre yüzde 78,6 artış gösterdiğini söyledi.

Çin ve Türkiye, umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarının seyahati için karşılıklı vize uyguluyor. Hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahibi vatandaşları ise yine karşılıklı olarak 30 gün süreyle vizeden muaf tutuluyor.

Forum

XS
SM
MD
LG