ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bugün İstanbul’da Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla görüştü. Davutoğlu – Clinton görüşmesinin ardından yapılan ortak basın toplantısında taraflar Türk Amerikan ilişkilerinin önemini vurguladı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Amerikalı muhatabıyla yaptığı toplantıda ikili ilişkiler ve bölgesel konuları kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını; Ortadoğu’daki gelişmeler, Türk – İsrail ilişkileri, Avrupa Birliği üyelik süreci, Kıbrıs, ve terörle mücadele konularını görüştüklerini anlattı.
“Demokratik Gelenekler”
Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, basın toplantısında iki ülkenin ortaklığının “demokratik geleneklere” dayandığını özellikle vurguladı. Clinton, iki ülke arasındaki ortak çıkarların da ötesinde Türk - Amerikan ilişkilerinin temelinde “ortak demokratik değerler” olduğunu söyledi. Bakan Clinton bu ortak demokratik gelenekler ışığında, “Amerika, Türkiye’nin ekonomik bir güç, bölgesinde ve ötesinde lider ülke ve küresel konularda önemli bir müttefik olarak yükselmesini memnuniyetle karşılıyor,” diye konuştu. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Türkiye’yle Amerika’nın “bağları sağlam, dostluğu emin ve ittifakı güçlüdür” dedi.
Clinton açıklamalarında ilişkilerin ekonomik boyutuna da dikkati çekerek Türk Amerikan ticaretinin bu yıl yüzde 50 oranında artış kaydettiğini söyledi ve bu alanda büyük potansiyel olduğunu vurguladı.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu da, Türk Amerikan ilişkilerinin “küresel ve bölgesel barışa katkı yapan en stratejik ilişkilerden” biri olduğunu; “modern dönemin en iyi yapılandırılmış, en köklü diplomatik ilişkileri arasında yer aldığını,” söyledi.
“Anayasal Reform Süreci Bir Fırsat”
Clinton, “anayasal reform sürecinin ifade ve din özgürlüğü konularındaki kısıtlamalar; azınlık haklarının korunması ve Avrupa Birliği süreci açısından fırsat olduğunu” belirtti. Clinton, Amerika’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecini kuvvetle desteklediğini vurguladı. Clinton anayasa sürecine sivil toplum ve tüm siyasi kesimlerin dahil edilmesini temenni ettiklerini kaydetti.
İstanbul’daki temasları sırasında Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’la da görüşen Clinton, Davutoğlu’yla yaptığı ortak basın toplantısında Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasını umduklarını da belirtti.
“Ortadoğu Türkiye’nin Tecrübelerinden Yararlanmalı”
Clinton’ın İstanbul temasları sırasında Ortadoğu’daki gelişmeler kapsamlı bir şekilde ele alındı. Amerikalı Bakan Ortadoğu ve kuzey Afrika ülkelerine Türkiye örneğini gösterdi. “Ortadoğu ve kuzey Afrika’da insanların Türkiye’nin tecrübelerden yararlanmaya çalıştıklarını” söyleyen Dışişleri Bakanı Clinton bunun son derece önemli olduğunu vurguladı.
Clinton, “Suriye’de şiddete son verilmesi ve Suriye halkının siyasi ve ekonomik reform talebinin karşılanması” konusunda Davutoğlu’yla görüş birliği içinde olduklarını söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da bölge ülkelerinin halkın haklı taleplerini dikkate alması gerektiğini kaydetti. Davutoğlu, “Suriye’de halkın taleplerini göz önüne alan bir reform sürecini gerekli görüyoruz,” dedi ve bu sürecin şiddetten uzak ve sivil kayıplarına yol açmadan işlemesi gerektiğini vurguladı. Davutoğlu, Suriye reformları biran önce başlatmalı dedi ve sivillere karşı aşırı güç kullanmaktan kaçınmalarını telkin etti.
Davutoğlu – Clinton görüşmesinin gölgesinde İstanbul’da Suriye muhalefeti bir araya geldi. Davutoğlu Suriye’de muhalefetin gelişebilmesi gerektiğine dikkati çekerken bu toplantının Türkiye’de yapılmasının Suriye’nin içişlerine müdahale gibi algılanmasını arzu etmediklerini söyledi. Bakan “Türkiye demokratik bir ülke, burada herkes toplantı yapabilir’ dedi.
“Terörle Mücadelede İşbirliği Sağlam”
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton PKK terör örgütünün son saldırısının ardından hayatını kaybeden askerlerin yakınlarına başsağlığı dileklerini yineledi ve “ABD teröre karşı müttefikimiz Türkiye’nin yanında duruyor. Türkiye’ye ve güvenliğine bağlılığımız kaya gibidir ve şaşmaz,” dedi.
Davutoğlu, Türk Amerikan işbirliğinin terörle mücadele en etkin bir biçimde devam etmesinin önemine vurgu yaptı.
Bu arada, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton gazetecilerin sorusu üzerine Kıbrıs’ta statükonun sürdürülemeyeceğini; adada iki toplumlu iki bölgeli bir federasyon kapsamında çözümü desteklediklerini kaydetti.
Dün Libya Temas Grubu'nun dördüncü toplantısına katılan Clinton, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'yla da görüştü.
Clinton'ın Erdoğan'la görüşmesinde bölgesel gelişmeler, terörle mücadele ve füze savunma sistemi konularının ele alındığı bildirildi.