Erişilebilirlik

Çoklu Baro Teklifi TBMM’de


Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın baroları hedef alan dünkü açıklamasının ardından bugün, her ilde birden fazla baro kurulmasının yolunu açacak teklif TBMM’ye sunuldu. Erzurum ve Elazığ baroları haricinde diğer tüm baro yönetimleri ise “Cumhuriyetten, hukuk devletinden ve birbirimizden başka kimsemiz yok” ortak açıklamasına imza attı. Ankara’da devam eden toplantıda eylem hazırlığı görüşülüyor. İstanbul’da da Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu’nun çağrısıyla avukatlar Çağlayan’da toplandı.

Bakanlar Kurulu’nun dünkü toplantısının ardından Erdoğan’ın ifade ettiği üzere geçtiğimiz hafta barolarca yapılan “Savunma Yürüyor” eylemi ve çağrıya rağmen bugün AKP Grubu’nun imzasıyla baro yapılarını değiştirecek teklif TBMM gündemine getirildi. AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, “Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile ilgili basın toplantısında, tartışmalı yasal düzenlemeyi, baroları iyileştirme gerekçesiyle açıkladı.

Çoklu Baro Teklifi TBMM’de
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:46 0:00

Özkan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de yaklaşık 150 yıllık geçmişe sahip barolarla ilgili bir dizi yasal değişiklik hayata geçirildiğini, ancak bugün Anayasa’nın 135. maddesi başta olmak üzere 1969 tarihli Avukatlık Kanunu çerçevesince barolarca faaliyet gösterildiğini anlattı. “Avukatlık Kanunu'nda baroların kuruluş ve nitelikleri kenar başlıklı düzenlemede, baroların, avukatlık mesleğini geliştirmek, mesleki düzen ve disiplini sağlamak, avukatlık mesleğinin ahlakını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan hak ve özgürlüklerini savunmak olarak ana hatlarıyla ifade edilmiştir” diyen Özkan, bugün barolarca mesleki konularda yeterli faaliyetler yürütülemediğini iddia etti. Bu konuda bu teklif hazırlıklarına ilk günden beri itiraz eden Ankara, İstanbul ve İzmir barolarını örnek gösterdiği dikkat çeken Özkan, bu illerde baroları dernek statüsüne indirgeyecek ve birden fazla kurulmasına imkan sağlayacak teklifi, mesleki açıdan iyileştirme olacağı görüşüyle savundu.

İzmir'de baro yasası protestosu
İzmir'de baro yasası protestosu

Neden şimdi barolarla ilgili böyle bir düzenleme yapıldığına ilişkin herkesin soru işaretleri bulunduğunu kaydeden Özkan, TBMM’nin mevcut yapısında var olan “çoğunluk” esası yerine çoğunluk tarafından seçilmiş baro yönetimleri yerine “çoklu baro” yapısı oluşturulması için hazırlanan yasa teklifini şöyle savundu:

“Öncelikle baroların, Anayasa'da ve yasada belirtilen bu görevleri dikkate alındığı zaman bu ihtiyaçları günümüz koşullarında karşılayamadıkları ve hakkıyla yerine getirmediklerini tespit etmiş bulunmaktayız. İkinci olarak, özellikle son 20 yıllık süre zarfında hızla artan avukat sayısı, artan bu avukat sayısının özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde yoğunlaşmış olması, barolarla meslek üyeleri arasında rabıtanın maalesef tamamen kopmasına neden olmuştur. Kanunun, yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla 10 bin civarında olan avukat sayısı, aradan geçen süre zarfında 130 binleri aşmış bulunmaktadır. Artan bu avukat sayısı özellikle İstanbul'da 50 bin, Ankara'da 20 bin, İzmir'de 10 bin rakamını zorlamaktadır. Artan bu sayı nedeniyle başta avukat stajyerlerinin mesleğe hazırlanması ve eğitim konusunda baroların, görevlerini gerektiği gibi yerine getirmemelerine, avukat stajının sembolik ve şekli anlamda prosedürel bir işleme dönüşmesine neden olmuştur. Avukatların yine mesleğe kabulünden sonra baroların, gelişen hukuki konularda avukat meslektaşlarımızı, meslek içi eğitimle, onları gelişen hukuki konulara hazırlayamadıkları görülmüştür. Tabii özellikle bu durumun İstanbul, Ankara ve İzmir barolarında böylesi söz konusu olduğunun da altını çizmek gerekir. Artan bu sayı, baroların demokratik temsilini de maalesef tamamen ortadan kaldırmıştır. Avukatların seçimlerde sandıktan uzaklaşmalarına neden olmuştur. Baro ile irtibatlarını koparmıştır. Bu kopuş, barolar ve barolar birliğinde demokratik temsile büyük zarar vermiştir.”

Baro başkanları toplantı halinde eylem hazırlığı görüşülüyor

Bu arada 78 baro tarafından “Cumhuriyetten, hukuk devletinden ve birbirimizden başka kimsemiz yok” ortak açıklaması yapıldı. Türkiye’de 81 il bulunmasına karşın Gümüşhane ve Bayburt’un bölge barosu olarak temsil edilmesi dolayısıyla 80 baro mevcut. 80 barodan ikisi, Erzurum Barosu ile Elazığ Barosu yönetimleri haricinde tüm barolar bu açıklamaya imza attı.

Barolarca yapılan ortak açıklamada, bunun hukuk devletine ve insan onuruna tarihi bir çağrı olduğu belirtilerek, gündemdeki teklife karşı şunlar dile getirildi:

“Yaşımıza, güneşe, yağmura ve virüse rağmen ülkemizin dört bir yanından Ankara’ya yürümemizin ve başkentimizin girişinde tarafımıza insanlık dışı muameleye rağmen direnmemizin ve kararlı duruşumuzun nedeni, baroların yapılarının değiştirilmesi adı altında parçalanma, niteliksizleştirme ve susturulma tehdidine karşı bir tepki, ama aslında bu tehdidin vatandaşın sesinin kesilmesi, temel hak ve özgürlüklerinin sınırlandırılması karşısında savunmasız bırakılması anlamına gelmesinedir.”

“Baroların bölünmesi, parçalanması, bağımsız savunma yerine siyasi ya da başka ortaklaşmalara dayalı sesi kısık, cübbeli düğmeli topluluklar yaratacaktır.”

“Cumhuriyet’in ve elbette yargının vazgeçilmez kurumları olan barolar da ‘çoklu baro’ kisvesi altında yıkıldığında, bu ülke üzerinde yaşayan ve adalete ihtiyaç duyan istisnasız herkes artık sessiz ve kimsesiz kalacaktır.”

“Bizler, aşağıda isimleri yazılı barolar olarak, meslek değerlerimizden vazgeçmeyeceğimizi; meslek örgütümüzün içi boş, sesi kısık, cübbeli düğmeli topluluklara indirgenmesine izin vermeyeceğimizi tarih önünde tüm Türkiye’ye saygı ve büyük bir arz eder, herkesi seslerinin kısılmasını amaçlayan her türlü tahakküme karşı mücadelemize destek vermeye davet ederiz.”

Ankara’da yeniden buluşma kararı alınması üzerine bir kısmı başkentte olan baro başkanları ve yöneticileri, TBMM gündemine getirilmiş olan yasa teklifine karşı neler yapılabileceğini ele alıyor. Ankara’daki toplantı sonrasında yasa teklifine karşı atılacak adımlarla ilgili ortak açıklama yapılması da bekleniyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG