Erişilebilirlik

COVID ABD'de Eğitim ve Yaşam Süresine Darbe İndirdi


Amerika'da bu hafta yayınlanan iki rapor, COVID-19 pandemisinin Amerika'daki derin ve kalıcı etkilerini gözler önüne serdi. Raporlardan biri özellikle ilkokul çağındaki çocukların eğitim seviyesindeki gerilemeyi, diğeriyse Amerikan nüfusunun yaşam süresindeki hızlı kısalmayı ortaya koydu.

Amerikalı öğrencilerinin ülke çapında başarı seviyelerini ölçen ve Eğitim Bakanlığı bünyesindeki Ulusal Eğitim İstatistikleri Merkezi tarafından yapılan Ulusal Eğitimsel İlerleme Değerlendirmesi, 9 yaşındaki ilkokul öğrencilerinden oluşan bir örneklem üzerinde çalışma yaptı. Çalışma, pandemiden bir yıl önce yani 2019 ile 2022 yılının ilk ayları arasında 9 yaşındaki ilkokul çocuklarında okuma başarısının şimdiye kadar kayda geçen en sert düşüşü gördüğünü ortaya koydu. Aynı zaman dilimi içinde matematik becerilerinde de ilk kez gerileme kaydedildi.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) hazırladığı bir başka rapor ise Amerika'da ortalama yaşam süresindeki düşüşün devam ettiğini gösteriyor. Bu eğilim ilk kez 2021'de tanımlanmıştı. Bulgulara göre ortalama Amerikalılar'ın yaşam süresi 2020'den 2021'e yaklaşık 1 yıl azaldı. 2019-2021 yılları arasındaysa bu süre 2,7 yıl olarak ölçüldü.

Pandeminin üçüncü kışı yaklaşırken bu iki değerlendirme, Amerikalılar'ın bir nebze de olsa normal yaşantılarına geri dönmelerine rağmen pandeminin etkilerinin önümüzdeki aylar hatta yıllarda da devam edeceğini gösteriyor.

Öğrenciler zorluk çekiyor

Amerika'da 2020 ve 2021'de birçok okul, pandemi nedeniyle kapanmış ve eğitim, sanal ortama aktarılmıştı. Eğitimciler, sanal eğitime geçişin öğrenciler üzerindeki etkisi konusunda kaygılıydı. Ulusal Eğitim İstatistikleri Merkezi bu nedenle 9 yaşındaki ilkokul çocuklarını özel değerlendirme altına aldı.

Bulgulara ilişkin açıklama yapan Ulusal Eğitim İstatistikleri Merkezi Başkanı Peggy Carr, "Pandeminin çocuklarımız üzerindeki kısa ve uzun vadeli etkileri hepimizi kaygılandırıyordu. Okulların kapanmasının ve eğitimin aksamasının çocukların öğrenme fırsatlarını etkileyeceği üzerine spekülasyonlar yapılıyordu. Kendi verilerimiz, pandeminin eğitim üzerindeki etkilerini başka yönlerden de gözler önüne seriyor. Akıl sağlığı hizmetlerinden yararlanma arayışına giren öğrenci sayısının artması, okula gitmeme, okullarda şiddet ve okulun işleyişini aksatacak eylemler, siber zorbalık, ulusal çapta öğretmen açığı bunlardan bazıları" dedi.

Rapor, akademik yeterliliği ve farklı gruplardaki değişiklikleri ele alıyor. Araştırma kapsamında öğrenci nüfusu, sınavlarda yüzde 90 ve üzerinde başarı sağlayanlarla yüzde 75, yüzde 50, yüzde 25 ve yüzde 10'luk başarı sağlayan gruplar olarak değerlendiriliyor.

Araştırma, tüm başarı gruplarında hem matematik hem de okuma becerilerinde düşüş olduğunu, en büyük gerilemenin en düşük başarı grubunda görüldüğünü ortaya koyuyor. Bu, örneğin yüzde 10'luk yani en düşük başarı seviyesindeki çocukların sadece 2022'de değil, 2019'da da yüzde 10 grubunda yer alanlardan daha başarısız olduğu anlamına geliyor.

Yaşam süresi kısaldı

Pandemiden önce 2019'da Amerikalılar'ın ortalama yaşam süresi 79 yıldı. CDC'nin yeni yayınladığı verilerse bu sürenin 2021'de, yani pandeminin üzerinden iki yıl geçmesi ardından 76 yıla indiğini gösteriyor. Bu düşüş genel nüfus açısından sert, belirli demografik gruplar açısındansa çok daha ciddi.

ABD’de Yaşam Süresi Kısalmaya Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Ortalama yaşam süresi en çok azalanlar, yerli Amerikalılar ve Alaskalı yerliler. 2019 yılında bu grubun ortalama yaşam süresi 71,8 yılken 2021'de 65,2'ye geriledi. Siyahların ortalama yaşam süresi 2019'da 74,8 yıldan 2021'de 70,8'e indi.

Aynı dönemde Latin kökenli Amerikalılar'ın yaşam süresi 81,9 yıldan 77,7 yıla düştü. Beyazların 2019'da 78,8 yıl olan yaşam sürelerininse 2021'de 76,4 yıl olduğu tespit edildi.

Suçlu: Pandemi

Princeton Üniversitesi Kamu ve Uluslararası İlişkiler Fakültesi'nden demografi profesörü Noreen Goldman, VOA'e, ortalama yaşam sürelerindeki gerilemenin büyük oranda pandemiyle ilişkili olduğunu söyledi.

Profesör Goldman, aşıların erişime açılması ve salgını kontrol altına alınmasında başarı sağlayacak tekniklerinin belirlenmesine rağmen COVID-19'a verilen kopuk ve etkisiz kamu sağlığı yanıtının ortalama yaşam süresini azalttığını belirtti.

"Bu durum, Amerika'yı hoşgörülmesi mümkün olmayan bu yaşam süresi kaybına sürükledi. Bu utanç verici, yüz kızartıcı bir durum" diyen Goldman, elde edilen bu sonuçlarda başka etkenlerin de rol oynadığını söylüyor.

"Amerika, çok uzun zamandır başka yüksek gelirli ülkelere kıyasla daha düşük ortalama yaşam süresine sahipti" şeklinde konuşan Goldman, "Kronik hastalık, kalp hastalığı, kanser, şeker hastalığı oranlarının yüksekliği ve dünyanın en yüksek obezite oranına sahip olması, Amerika'da ortalama yaşam süresini kısaltan etkenler" dedi.

Tıp dergisi Lancet'te bu yılın başında yayınlanan bir araştırma, 2019-2020 yılları arasında 29 ülkede ortalama yaşam sürelerinin azalmasını ele almıştı. Çoğu Avrupa ülkesinin yanısıra Şili ve Amerika'nın da dahil edildiği çalışma, 2019-2020 arasında Amerika'da ortalama yaşam süresindeki gerilemenin diğer tüm ülkelere kıyasla daha fazla olduğunu ortaya çıkarmıştı.

XS
SM
MD
LG