Türkiye’de Kürtler’e daha fazla hak tanınması tartışmalarının yarattığı siyasi gerilim tırmanışta.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül üç yıl sonra ilk kez gittiği Diyarbakır'da yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Şiddet, terör, kan girerse kendimizi zayıflatırız. Demokratik standartların yükseltilmesi sorunları çözer."
Gül'ün iki günlük ziyareti gündemin çok sıcak olduğu bir döneme rastladığı için önemli. Amerika'nın Sesi muhabiri Dorian Jones’un İstanbul’dan geçtiği habere göre, siyaset bilimci Cengiz Aktar Cumhurbaşkanı’nın Diyarbakır ziyaretini şöyle değerlendiriyor: "Bence Cumhurbaşkanı gerginliği yumuşatmaya çalışacak. Kürt meselesinde yine saldırgan söylemlere geri döner gibiyiz. Kürtler ve sivil toplum örgütleri tarafından başlatılan girişim Kürt yanlısı tavır sergiliyor. İktidar ve diğer muhalefet partileri siyasi öneriler yapmakta yetersiz kalıyor. Yine ölüm diyalogları dönemine geri dönüyor gibiyiz."
Yerel yetkililer, devlet görevlileri ve iş adamları ile görüşen Cumhurbaşkanı Gül, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile de bir araya gelecek. Baydemir Kürt açılımının önde gelen isimlerinden biri. Açılım demokratik özerklik ve Kürtçe kullanım hakkını öngörüyor.
1980’li yıllarda Kürtçe kullanımı yasaktı. Özellikle eğitim alanında Kürtçe’nin kısıtlanmasına hala devam ediliyor. Adalet ve Kalkınma Partisi Kürt haklarını savunur bir tutum sergiler görünürken, başlattığı Demokrasi Açılımı ilerleyemedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Kürt açılımındaki talepleri reddediyor.
PKK terör örgütünün ilan ettiği ateşkes devam ediyor. Türkiye’de hükümet barış yanlısı olduğunu söylüyor ama Barış ve Demokrasi Partisi liderlerinden Selahattin Demirtaş hükümetin samimiyetini sorguluyor.
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Türkiye’nin varlığının tehlikede olduğunu iddia etmesi son zamanlarda gerginliği tırmandırdı.
Kürt açılımı bazıları tarafından silahlı çatışmayı sona erdirecek önemli bir adım olarak algılanıyor. Ancak şiddet içeren söylemler umutların sönmesine neden oluyor. Cengiz Aktar Cumhurbaşkanı Gül’ün Diyarbakır ziyaretinin bu gerginliği sona erdireceğini umuyor.
Bu yüzyıllık bir sorun ve çabuk bir çözüm bulunması mümkün değil. Umarım Cumhurbaşkanı bunun farkındadır. Bu sorunun çözümü için çok çalışmak, ileri görüşlü olmak ve Kürtler’le müzakereye hazır olmak gerekiyor.
Cumhurbaşkanı Gül ziyaretinin olağan bir ziyaret olduğunu söyleyerek beklentileri azaltmaya çalışırken gözlemciler gerilimle birlikte beklentilerin de arttığını söylüyor.