Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la yaptığı görüşmede şiddet olaylarına son verilmesi ve siyasi reform sürecinin başlaması çağrısında bulundu. Suriye’de hükümetin sivil halka karşı kanlı müdahalesini durdurmak amacıyla Şam’a resmi ziyarette bulunan Davutoğlu Ankara’da gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Ankara Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı yapan Davutoğlu altı saatten fazla sürdürdüğü temasları hakkında ayrıntı vermedi, "akan kanın durması, sivil kayıpların durması ve ileriki dönemde de Suriye'de halkın talepleri doğrultusunda bir siyasi reform sürecinin yaşanması için yapılması gerekenleri paylaştık,” şeklinde konuştu.
Görüşmelerin “dostane geçtiğini” ve önümüzdeki süreçte de devam edeceğinin altını çizen Davutoğlu, “ümit ederiz ki önümüzdeki günlerde bu akan kanın durdurulmasını sağlayacak adımlar atılır ve siyasi reformu gerçekleştirecek sürecin özellikle içeride huzuru sağlayacak şekilde önü açılır,” dedi.
Esad: 'Teröristlerle Mücadele Devam Edecek'
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise resmi haber ajansı SANA’da çıkan demecinde, “silahlı terörist gruplara karşı mücadelelerinde geri adım atmayacaklarını” söyledi. Suriye hükümeti, Mart ayından bu yana 2 bin kişinin ölümüne yol açtığı sanılan kanlı olaylardan, sivillere rastgele ateş açan güvenlik kuvvetleri yerine “silahlı terörist ve militan grupları” sorumlu tutmaya devam ediyor.
İnsan hakları grupları yalnızca bugün en az 25 kişinin öldürüldüğünü bildirdi. Son birkaç günde yüzlerce kişinin öldürüldüğü belirtiliyor. Ayrıca Davutoğlu’nun Şam’daki temasları devam ederken, Suriye ordusu tankların eşliğinde Türkiye sınırındaki Binniş kasabasına girdi.
'Türkiye'nin Uluslararası Toplumun Mesajını İletmesi Önemli'
Bu arada Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, Bakan Hillary Clinton’un, Şam’daki temaslarının ardından Davutoğlu’yla yeniden görüşeceğini açıkladı. Nuland, “Türkiye gibi Suriye’nin yakın komşusu olan bir ülkenin dışişleri bakanının Suriye’ye gidip uluslararası toplumun mesajını doğrudan iletmesi çok önemli ve umarız Esad rejimi bu mesaja kulak verir,” diye konuştu.
Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, Devlet Başkanı Esad’ın Hama ve Deyr el Zur’da “korkunç hatalar” yaptığını, uluslararası toplumun gittikçe artan sesini dinlemeyi reddettiğini söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’i telefonla aradı, Şam hükümetine şiddete son verme ve siyasi reformları hayata geçirme çağrısında bulundu.
Irak parlamentosu da Suriye’ye kan dökülmesine son vermesi yönünde çağrı yaparken, Ürdün ve Mısır hükümetleri, olaylardan kaygı duyduklarını açıkladı.
Öte yandan Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika, Suriye’ye ortak bir heyet gönderme kararı aldı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin üç geçici üyesinin göndereceği heyet bu hafta Şam’a ulaşacak, hükümeti şiddete son vermeye ve siyasi reformları uygulamaya çağıracak.
'Sonuç Vermesi Muhtemel Değil'
Institute of World Affairs uzmanı, Lübnanlı gazeteci Claude Salhani Suriye rejimine yapılan çağrıların sonuç vermesini beklemediğini söyledi. Amerika'nın Sesi yayınında Barış Ornarlı'nın sorularını yanıtlayan Salhani Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temaslarını; Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdi.