Erişilebilirlik

Demirtaş'tan Dokunulmazlık Uyarısı


Partisinin düzenleyeceği Nevruz kutlamalarına ilişkin Diyarbakır’da basın toplantısı düzenleyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, aralarında kendisinin de bulunduğu 5 HDP’linin dokunulmazlık dosyalarının meclise gönderilmesine ilişkin soruları yanıtladı.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasını istemediklerini belirten Demirtaş, “Bu sadece bizim için değil, kişisel bir korkumuz ya da kaygımız olduğu için değil, Türkiye’nin zaten barış, demokrasi, özgürlük arayışı var, bütün bu arayışlara darbe vurulmuş olacak. Gerçekten dokunulmazlıklardan rahatsızsa milletvekilleri, 550 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına evet oyu vermeye hazırız. Bütün milletvekillerini dokunulmazlığı kaldırılırsa HDP grubu olarak 59 kişi evet oyu veririz. Yok eğer kurbanlık koyun seçilerek, hırsızlık yapmış, yolsuzluk yapmış, rüşvet yemiş, her türlü hırsızlığı yapanlar parlamentoda dokunulmazlığın arkasına sığınacaklarsa ve fikirlerimizden dolayı bizleri kurbanlık koyun seçme konusunda tavır içine gireceklerse, sonuçlarına biz değil kendileri katlanacak. Bizi cezaeviyle zindanlarla tehdit edenler, kusura bakmasınlar hayatlarında cezaevlerini yakından görmemiş cezaevi deyince tüyleri diken diken olan pısırık korkak kişilerdir. Bizim grubumuzun yarısı zaten hayatların yarısından fazlasını cezaevinde geçirmiş insanlar. Bizim ikinci evimizidir, bizi cezaeviyle korkutmayın. Ölümle tehdit etmeye çalışmayın, bunlar demokratik bir toplumda demokratik bir işleyişte yakışmayan tutum ve davranışlardır. Ama şundan korkarız dokunulmazlıkların kaldırılması geçmişte de denendi. Bu arkadaşların tamamı uzun yıllar cezaevine atıldı ne kazanıldı, tek bir kişi teslim oldu mu? 80 kişiyle döndük . Kendi korkumuz kaygımız için değil, ülkemizin halkımızın geleceği için kaygı duyuyoruz. Dokunulmazlıklara böyle intikamvari siyasi linç ve siyasi rövanş anlayışıyla yaklaşılmasın isteriz” dedi.

Demirtaş'tan Dokunulmazlık Uyarısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:07 0:00

Fezlekedeki suçlamalardan birinin ‘Örgüt üyeliği’ olduğu hatırlatılması üzerine Demirtaş, “Biz milletvekillerimizle birlikte tek örgüte üyeyiz, Halkların Demokratik Partisi, başka örgüte olsaydık da korkmadan söylerdik. Bugüne kadar düşüncelerimiz fikirlerimiz neyse, kamuoyu önünde açıkça ifade ettik” diye konuştu.

Bu yıl Türkiye’deki 82 noktada nevruz kutlaması yapacaklarını söyleyen Demirtaş, Öcalan’dan bir mesaj beklemediklerini söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu; “Geçen nevruzlarda hatırlanırsa, gelişi güzel aniden ortaya çıkan İmralı mektubu yoktu. Bunun görüşme trafiği vardı uzlaşma vardı. Burada okunan üç mektup da devlet yetkilileriyle uzlaşılan mektuplardı. Hiçbiri öyle kimsenin beklemediği bir anda ortaya çıkan mektuplar değildi. Diyarbakır nevruzuna 10 gün var ortada ne dialog var, ne müzakere var. Bırakın onları her gün katliam var, bir yıla yakındır İmralı da tecrit var. Böyle bir ortamda İmralı’dan bir mektubun geleceğini beklemek saflıktır. Bir temas, bir görüşme, bizim bildiğimiz en küçük bir gelişme yokken oradan bir mektup beklemek saflık olur. Kendisi bir mektup ulaştırmak isterse ve Adalet Bakanlığı buna izin verirse, bundan onur ve memnuniyet duyarız. Mesajı neyse nevruza yetiştiririz. Ama şimdi konuşulan ya da bizlerin hakim olduğu, bizlerin bilgisi dahilinde hiçbir gelişme yoktur” diye konuştu.

Demirtaş, 17 Mart’ta başlayacakları kutlamalara, 22 Mart’ta Cizre’de son vereceklerini de vurgulayarak, hükümete kutlamalar konusunda duyarlı davranması çağrısı yaptı.

HDP’lilerle ilgili süreç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dokunulmazlıkları kaldırmak gerektiği yönünde son haftalarda sıkça tekrarladığı açıklamalarıyla hız kazandı. Erdoğan, ge.en hafta da “Parti kapatmaya karşıyım. Suçu kişi işler, ceza bireysel verilmeli. Bu fezlekeler parlamentonun raflarında çürümemelidir. Parlamentoda bunlar tozlanmamalıdır, gereği yapılmalıdır. Parlamento bunlara karşı nasıl tavır koyacak, millet de bunu görmelidir. Bu fezlekelere karşı tüm milletvekilleri bence sağduyulu davranıp gereğini yapmalıdır. Artık milletimizin buna tahammülü kalmamıştır” demişti.

Fezlekeler TBMM’ye geldi

TBMM’deki teamüller uyarınca eğer ‘adi suçlar’ kapsamında fiiller söz konusu değilse milletvekilleri hakkında savcılıklar tarafından dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili fezlekeler, söz konusu yasama döneminin sonuna bırakılıyor. TBMM’ye özellikle muhalefet milletvekilleriyle ilgili çoğunlukla “ifade özgürlüğü” kapsamındaki siyasi açıklamalarına ilişkin fezleke dosyası ulaşıyor. Ancak Anayasa Komisyonu ile Adalet Komisyonu’ndan oluşan Karma Komisyon, teamüller uyarınca bu dosyaları komisyon aşamasında beklemede tutuyor.

Örneğin 7 Haziran Genel Seçimleri ile sona eren 24.Dönem’de TBMM’ye bin 223 (1223) fezleke dosyası iletilmişti. Ancak çoğunluğu teamüller uyarınca karara bağlanmamış ve Karma Komisyon gündeminde kalmıştı.

Bugün ise HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekilleri Ertuğrul Kürkcü, Selma Irmak ve Sırrı Süreyya Önder'in dokunulmazlık dosyası, Başbakanlık tarafından TBMM Başkanlığı'na iletildi. Fezleke dosyaları Karma Komisyon’a sevk edildi. Böylece komisyondaki dosya sayısı ise 453'e ulaştı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG