Kahramanmaraş merkezli depremler 11 kentte büyük yıkıma neden olurken bölgede yaşayan milyonlarca vatandaş gibi depremzede gazetecileri de derinden etkiledi.
Asırlardır tarım, sanayi ve turizmle anılan kentlerde çalışan gazetecilerin gündemi 6 aydan bu yana sadece deprem. 6 Şubat 2023’te yaşanan deprem sonrası yaşadıkları kentlerden ayrılmadan yerel ve ulusal medyaya servis ettikleri haberlerle tüm dünyaya depremi anlatan gazeteciler aynı zamanda yakınlarını, evlerini ve kentlerini kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor.
Depremin en çok etkilediği kentlerden biri olan Malatya’da çalışan gazeteciler depremin ilk anından bu yana değişmeyen gündemlerini VOA Türkçe’ye anlattı. Hem evleri hem de işyerleri konteyner olan gazeteciler, kentlerinin kısa sürede normalleşeceğini öngörmüyor.
“Depremin izlerini unutturacak bir çalışma yok’’
Depremzede gazetecilerden Berkman Dulcan 6 aydan bu yana her sabah güne depremle merhaba demek zorunda kaldıklarını dile getirerek, depremin etkisinin uzun süre daha hissedileceğini belirtti.
Dulcan, kentte depremin izlerini unutturacak herhangi bir çalışmanın yapılmadığına vurgu yaparak, “Her gün enkaz yığınları, yıkılan binalardan çıkan asbestler, toz, molozların taşınması sabah akşam şahit olduğumuz durumlar. Depremle ilgili yaşadığımız bu konuların daha 1 buçuk yıl daha konuşulacağına eminiz. Çünkü bunu unutturabilecek herhangi bir durum yaşanmıyor. Düşünün büyük bir şehirde yaşıyorsunuz ve hiçbir şekilde sosyal bir aktiviteniz yok. Deprem dışında ilginizi çekecek, dağıtacak hiçbir şey yok. İnsanların şu anda yapabilecekleri tek şey çarşıya çıktıklarında o moloz yığınlarını görmek. Ve o görüntüyle birlikte evlerimize gidip eşimizle, ailemizle konuşup yatağa girdiğimizi düşünün. O yüzden bu bölgede deprem etkisini daha uzun süre hissettirecek” dedi.
“Deprem bizde birkaç yıl daha gündem olmaya devam edecek’’
Konteyner evler ve konteyner ofisler arasında aylardır hayatlarını sürdürdüklerini dile getiren Gazeteci Belgizar Abire Şimşek, depremden hem psikolojik, hem de ekonomik olarak çok etkilendiklerine vurgu yaptı.
Şimşek, “Depremden sonra sadece evlerimiz değil aynı zamanda işyerlerimiz de etkilendi. Bu süreçten hem psikolojik olarak hem de ekonomik olarak çok etkilendik. Yaşamımız tamamen değişti. Deprem sonrası artık konteynerlerde kalıyoruz, iş yerlerimiz de konteyner. Tek bir 6 ay değil, birkaç 6 ay daha geçse de Malatya’da gazetecilerin gündemi deprem olmaya devam edecektir. Çünkü sabahları konteynerden çıktığımız andan itibaren gördüğümüz manzara enkaz, yıkım, moloz. İş yerimize gelince, maillerimizi kontrol edince, çekim yaptığımız her yerde hep aynı manzara. Bu kadar uzun sürece yayılan bir olayın kısa sürede gazetecilerin gündeminden çıkması zaten olağan değil. Bizde belki daha birkaç yıl gündem deprem olmaya devam edecektir” diye konuştu.
“Normalleşme süreci başlamadı, biz alışmaya başladık”
Malatya’da 24 Ocak 2020’de yaşanan ve can kayıplarına neden olan depreme dikkat çeken Gazeteci Ferdi Durdu, deprem kentlerinde herhangi bir normalleşmenin henüz olmadığını belirterek sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi:
“Malatya’da büyük depremleri daha önce de yaşadık biz. Ve o tarihten bu yana olan her depremde biz ulusal kanallara bağlanıp depremin durumunu anlattık. Bir süre sonra bu deprem gündemine alışmaya başladık. Ama Kahramanmaraş merkezli deprem bizde inanılmaz bir etki bıraktı. Deprem neden hayatımızdan çıkmıyor sorusuna gelecek olursak; bir yerde yaşanan olay o andan itibaren oranın gündemini oluşturur, ulusal gündeminden çıkana kadar da öyle devam eder. Biz depremden bu yana yaptığımız her haberi depreme bağlıyoruz. Kiraz hasadı, kayısı hasadı ve diğer özel haberlerimizi bile depreme bağlıyoruz. Şu anda konteynerde çalışıyoruz, buradan çıkıp konteyner olan evimize giriyoruz. Kent düzelirse ancak deprem hayatımızdan çıkmaya başlar. Deprem bölgesinde ‘normalleşme süreci başladı’ cümlesini asla kabul etmiyorum. Normalleşme süreci başlamadı, biz alışmaya başladık.”
Forum