Ebola virüsü Sierra Leone gibi ülkelerde hızla yayılıyor. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü çalışanları bulundukları merkezin dışına çıkıp çalışamıyor.
Anja Wolz: “Şu anda buzdağının üstündeyiz diyebilirim çünkü hastalıkla ilgili henüz bulgu elde edemedik.”
Dünya Sağlık Örgütü ebola virüsünün sadece Sierra Leone, Gine, Liberya ve Nijerya’da altıyüz yetmişten fazla ölüme neden olduğunu açıkladı.
Bunlar arasında Sierra Leonelu doktor Şeyh Umar Han ve bölgeyi ziyaret eden Decontee Sawyer’in Amerikalı eşi Patrick de var:
“Virüsü birkaç hafta önce eboladan ölen kız kardeşinden kaptı, kardeşinin ebola olduğunu bilmiyordu.”
Dışişleri Bakanlığı Patrick Sawyer’ın ölüm nedenini doğruladı:
“Liberya’da ebola virüsüne yakalanan bir Amerikan vatandaşının Nijerya’da hayatını kaybettiğini doğruladık. Kendisi Nijerya’ya virüs bulaştıktan sonra seyahat etmiş.”
Dışişleri Bakanlığı herhangi bir seyahat uyarısında bulunmadı, Beyaz Saray da hava yolculuğunun güvenli olduğunu belirtti.
Amerika Salgın Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi paniğe gerek olmadığını bildirdi. Dışişleri de bunu doğruladı.
Marie Harf: “Merkez, salgının Amerika için bir tehdit oluşturmadığını düşünüyor.”
Başkan Obama salgın hakkında düzenli olarak bilgilendiriliyor. Beyaz Saray Sözcüsü, Obama’nın önümüzdeki hafta Beyaz Saray’da Afrikalı liderlerle biraraya gelmeye hazırlandığını söyledi.
Sağlık uzmanları salgının kontrol altına alınmasının zor olacağı görüşünde. Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden ebola araştırmacısı Thomas Geisbert, Skype aracılığı ile Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı:
“Batı Afrika’daki salgının kontrol altına alınamamasının en önemli nedeni, salgının geniş bir coğrafyada aynı anda yayılması. Bu da uzmanları zorluyor.”
Dünya liderleri durumu yakından izlediklerini ve virüsün yayılmasından kaygılandıklarını belirtiyor.
Barış Gönüllüleri ve iki çalışanına ebola bulaşan bir Amerikan yardım örgütü önlemler almaya başladı. Örgütler, salgın kontrol altına alınıncaya kadar tüm çalışanlarını geçici olarak bölgeden çekiyor.