AB’den sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Paris’teki temaslarında, Ermeni soykırımını inkar edenlere para ve hapis cezası getirilmesini öngören yasanın Fransa Senatosu’nda yeniden gündeme getirilmek istenmesinden Türkiye’nin duyduğu rahatsızlığı iletti. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğine karşı çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Fransız Senatosu’nda 5 yıldır rafa kaldırılan ancak ana muhalefet Sosyalist Parti mensubu bir grup senatör tarafından 4 Mayıs’ta gündeme getirilecek olan soykırımı inkar yasasına destek vermeyeceği mesajını iletti.
İki günlük resmi bir gezi için Paris’e gelen Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Paris’te Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Diplomasi Başdanışmanı Jean David Levitte ile görüştü. Ardından da Senato AB ile İlişkiler Komisyonu yönetim ve üyeleri ile Senato binasında bir araya geldi. Bağış’ın bu iki kritik ziyaretinde de en önemli gündem maddesi, ana muhalefet Sosyalist Parti’nin 4 Mayıs’ta Senato gündemine getirmeye hazırlandığı ‘Soykırımı İnkar Yasası’ oldu. Bakan Bağış, her iki toplantıda da Ankara’nın İnkâr Yasası’nın Senato’da yeniden gündeme getirilmesi girişiminden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
Kapalı yapılan görüşmede Sarkozy’nin diplomasi danışmanı Levitte, inkar yasasının gündeme alınmasını desteklemediklerini belirterek, “Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin bu konudaki tavrının açık olduğunu, öneriyi kendilerinin gündeme getirmediğini ve getirenleri de desteklemeyeceklerini’ söyledi. Fransız Senatosu Avrupa İle İlişkiler Komisyonu Başkanı Jean Bizet de, parlamentoların tarihle ilgili yasa yapmasına karşı olduklarını söyledi.
Jean Bizet, inkar yasasının, soykırım iddialarıyla ilgili çalışma yapan akademisyenlerin, tarihçilerin çalışma ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu, bu konunun tartışıldığını ve yeniden gündeme getirilmesine taraftar olmadıklarını dile getirdi. Bizet, parlamentonun böyle bir yasa yapmasının yargı ve yasama erklerinin birbirine karışması anlamına geldiğini dile getirdi.
Senato’nun ardından Paris’in ünlü Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Adalet eski Bakanı Rachida Dati ile ‘Türkiye ve AB’nin geleceği’ konulu konferansa katılan Bakan Egemen Bağış, burada da Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan Fransa’nın müzakere başlıklarından yalnızca 5’ine karşı çıktığını, bunun geriye kalan 30 maddesine itiraz etmediği anlamına geldiğini söyledi. Bakan Bağış ‘Biz olumlu bakmak istiyoruz ve yolumuza devam edeceğiz. AB 70 milyon iyi adam olduğumuz için değil, birgün bize ihtiyacı olduğu için Türkiye’yi alacak. AB bence insanlık tarihinin en büyük barış projesidir” diye konuştu. Rachida Dati de, AB’nin hızlı genişlemesinin ardından ortaya çıkan sorunların Türkiye’nin üyeliğini geciktirdiğini, ancak tıpkı Arap ülkelerinde kimsenin tahmin dahi edemediği demokrasi taleplerini yükselten ayaklanmalar gibi Türkiye’nin de birgün beklenmeyen bir hızla AB’ye üye olacağını söyledi.