Amerika’da kaçak göçmen işçi sayısında azalma oldu. Yetkililere göre azalmanın en belirgin olduğu eyaletlerden biri Nevada.
Pew Hispanic Center adlı düşünce kuruluşunun araştırmasına göre kaçak işçi sayısındaki azalmanın başlıca iki nedeni var. Birincisi Meksika sınırından giriş-çıkışların daha sıkı denetlenmesi, ikincisi ise ülkeye kaçak girdiği belirlenen yabancıların derhal sınır dışı edilmesi.
Amerika’da, özellikle güney eyaletlerdeki kaçak işçilerin olağanüstü bir çoğunluğu Meksika ve Orta Amerika ülkelerinden. Bu kişilere neredeyse hepsinin ana dili İspanyolca olduğundan, Amerika doğumlu da olsular İspanyol kültürüyle bağlantılarından ötürü “Hispanik” adı veriliyor.
Pew Hispanic Merkezi’nin araştırmasına göre kaçak işçi sayısında en belirgin azalma Nevada’da, kumarhaneleriyle ünlü Las Vegas’ta oldu. İşsiz oranı Amerika genelinde yüzde 10 iken kentte yüzde 15’e çıkmış bulunuyor. Rakamın Amerika ortalamasından 5 puan daha yüksek olmasının nedeni emlâk piyasasındaki krizden en büyük darbeyi Las Vegas’ın yemiş olması. Yeni konut yapılmadığı için çoğu inşaat sektöründe çalışan kaçak işçiler işsiz kalmış durumda. Ekonomik kriz turizm sektörünü de etkilediğinden otel ve kumarhaneler binlerce kişinin işine son vermek zorunda kaldı.
Her zaman olduğu gibi ekonomik sıkıntı baş gösterdiğinde işlerine ilk son verilenler kaçak işciler oluyor.
Nevada Üniversitesi’nin Ticari ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi Başkanı Stephen Brown, ekonomik krizin en fazla kaçakları etkilediğini ve işsiz kalan inşaat işçilerinin iş bulabilmek için başka eyaletlere gitmek zorunda kaldıklarını söylüyor:
Stephen Brown, inşaat sektörünün sadece Las Vegas ve Nevada’da değil tüm Amerika’da zayıf olduğunu söylüyor ve emlak komisyoncusundan tesisatçıya kadar sektörde çalışan herkesin sıkıntı çektiğini belirtiyor.
Kent yakınlarında Hispaniklere ait bir kiliseden yoksullara yiyecek paketleri dağıtılıyor. Kilise görevlilerinden Gloria Hernandez kaçak Meksikalıların çoğunun iş bulmaktan umudu kesip memleketlerine döndüklerini söylüyor.
Gloria Hernandez işini kaybettikten sonra evsiz barksız kalan kişilere kilisenin elinden geleni yaptığını ancak çoğunun Meksika’ya geri döndüğünü söylüyor.
Pew Hispanic Merkezi’ne göre, Amerika’da 2007 yılında 12 milyon olduğu tahmin edilmen kaçak işçi sayısında son yıllarda en az bir milyon azalma oldu. Merkez, sadece Las Vegas’tan 50 bin kaçak işçinin ayrıldığını tahmin ediyor. İşsizlik bir yandan kaçak işçilerin geri dönmesine sebep olurken; bir yandan da kaçak olarak Amerika’ya girmeyi düşünenlere de caydırıcı etki yapıyor. Merkez yetkililerinden Mark Hugo Lopez, Amerika’daki ekonomik sorunların yanı sıra Meksika sınırında denetimin artmasının da kaçak sayısının azalmasına katkısı olduğunu söylüyor:
Mark Hugo Lopez, Meksika’dan Amerika’ya kaçak girebilmenin eskisi kadar kolay olmadığını, sınırı geçmenin zorlaştığını ve kaçak sayısının azalmasında bunun çok önemli rolü olduğunu belirtiyor.
Nevada Üniversitesi’nin Latin Amerika Araştırmaları Merkezi’nden John Tuman, ekonomik krizden en çok ve ilk kez kaçakların etkilenmesini kalifiye işçi olmamalarına bağlıyor.
John Tuman, Amerikan inşaat sektöründe 1990 ve 2000’li yıllarda görülen patlamanın vasıfsız işçiye ihtiyacı olağanüstü ölçüde arttırdığını ve inşaatın durmasıyla ihtiyacın da ortadan kalktığını söylüyor.
Amerikalı yetkililere göre geçen yıl içinde çoğu Meksika’ya olmak üzere 400 bin kaçak işçi sınır dışı edildi. Meksika asıllı Amerikalı eylemciler sınır dışı etme politikasını eleştiriyor, uygulamanın aileleri parçaladığını, çocuklarının annesiz ya da babasız büyümelerine sebep olduğunu ileri sürüyor.
Kaçak işçi öyküsünün bilinmeyen bir yönü de Amerika’da doğan herkesin Amerikan vatandaşı sayılması. Dolayısıyla kaçak ailelerin çocukları, reşit olunca anne babalarına da oturma izni çıkarabiliyor. Tabii o zamana kadar yakalanmazlarsa.