Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Elysee’den ve devletin üst kademelerinden ‘Sarkozy izini’ silmek için operasyon başlattı. Bakanların ardından kamu patronlarının astronomik maaşlarını büyük oranda kırpan Hollande, Sarkozy ile birlikte isimleri pek çok skandala karışan polis teşkilatının üç müdürünü de görevden aldı.
Hollande, 10-17 Haziran’da yapılacak genel seçimlere 10 gün kala devlet televizyonu France 2’ye çıkarak, Sarkozy dönemiyle köprüleri atan yeni adımlarını açıkladı. Hollande değişime, Sarkozy’nin yaptığı gibi Elysee sarayından canlı yayınla değil, televizyon stüdyosuna bizzat gelip soruları yanıtlamakla başladı. Hollande konuşmak için sadece devlet televizyonunu da seçerek, Sarkozy’yi destekleyen ülkenin en büyük kanalına da mesafe koydu.
Sosyal adalet
Sarkozy’nin yaptığı gibi devlet medyasının yöneticilerini de kendisinin atamayacağını belirtti. Sarkozy yönetimi ile kavgalı olan sendikalarla da barışan Hollande, 14 Temmuz’dan önce büyük Sosyal Konferansı toplayarak yeni emeklilik yasası, istihdam, asgari ücret seviyesi gibi reformları karar bağlayacaklarını açıkladı. Hollande, bütün bu çalışmaların eskiden olduğu gibi Elysee’de değil, başbakanlıkta yapılacağını, her konuyu kontrol eden ‘hiper-president’ döneminin de sona erdiğini dile getirdi.
Sarkozy’nin emniyet müdürlerine operasyon
Hollande’ın ilk kadro adımı ise Sarkozy’nin ‘Bermuda üçgeni’ diye tanımlanan üç polis şefi Frédéric Péchenard, Michel Gaudin ve Bernard Squarcini’yi göndermesi oldu. Yeni cumhurbaşkanı, adları Karaçi ve l’Oreal skandallarında Sarkozy ile birlikte geçen Emniyet Genel Müdürü Frédéric Péchenard’ın yerine Emniyet teşkilatından Claude Baland, Paris Valisi Michel Gaudin’ın yerine Bernard Boucault ve İç İstihbarat Genel Müdürü Bernard Squarcini’nin yerine de istihbarat uzmanı Patrick Calvar’i getirdi. Sarkozy ekibinin ‘cadı avı yapılıyor’ diye eleştirdiği atamalara Hollande, « 3 kişi ile cadı avı olmaz. Bu üç görevli de başka görevlere atanacak » yanıtını verdi.
Patronlar da kemer sıkacak
Bir taraftan bakanlarının maaşını indiren, bir yandan da Başbakan Jean Marc Ayrault aracılığıyla asgari ücreti artırmak için sendikalarla görüşen Hollande, ülkede sıkça tartışılan kamu patronlarının fahiş maaşlarını da aşağı çekeceğini açıkladı. Yeni çıkarılacak bir genelge ile Fransa’nın dev kamu şirketlerinin yönetiminde bulunan patronların maaşı, kurumunda çalışan işçinin 20 katından fazla olamayacak. Hollande, en düşük ücret alan çalışandan 64 kat fazla ücret alan Sarkozy’ye yakın bir bürokrat olarak bilinen enerji devi EDF’in patronu Henri Proglio’nun maaşı yıllık 1.5 milyon Euro’dan 500 bin Euro’ya, nükleer devi Areva’nın yeni patronu Luc Oursel’in maaşı 679 bin Euro’dan 335 bin Euro’ya, Posta Kurumu’nun patronu Jean-Paul Bailly’nin ücretini 635 bin Euro’dan 377 bin Euro’ya çekti..
Medya da değişiyor
Ülkenin en büyük televizyonu TF1’ın yıldız sunucusu Laurence Ferrari, Hollande döneminde görevinden ayrılma kararı aldı. Sarkozy yanlısı yayınları nedeniyle kamuoyunda sıkça eleştirilen Ferrari, artık daha az gergin, daha farklı derinlik içeren bir iş yapmak istediğini açıklayarak, Hollande’ın eşinin de çalıştığı Direct 8 televizyonunda bir Talk-show sunacağını açıkladı. Hollande’a muhalefet ettiği halde Sarkozy-Hollande düellosunda Hollande’a sorduğu soru ile Hollande’ın kazanmasına katkı sağlayan Ferrari, kampanya boyunca da en çok izlenme başarısını yakın rakibi devlet televizyonu France 2’ye kaptırmıştı. Hollande program sonrasında, “Ferrari’ye teşekkür etmeliyim. Kampanyanın en etkili sorusunu sordu” demişti. Ferrari’nin kanala geldiği günden bu yana kanalın ana haber bülteni 2 milyon izleyici kaybederek 6 buçuk milyona geriledi.