Erişilebilirlik

Erdoğan: 'Uçakta Askeri Malzeme Var'


Türkiye, Moskova-Şam seferini yaparken Ankara Esenboğa Havalimanı’na inmeye zorlanan Suriye Havayolları’na ait uçakta yapılan incelemede askeri malzeme bulunduğunu duyurdu. Resmi açıklama Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’yle ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Recep Tayip Erdoğan’dan geldi.

Erdoğan, “yolcu uçaklarıyla her halükarda, asla savunma sanayine ait veyahut da silah, mühimmat, araç, gereç hiçbir malzeme taşınamaz. Bu uluslararası anlaşmaların gereğidir. Toplu miktarda çakı bile götüremezsiniz, bu bile yasaktır. Ama burada maalesef bu yasak çiğnenmiştir. Rusya'dan bizim Makine Kimya Endüstrisi'nin muadili olan bir kuruluştan Suriye Savunma Bakanlığı'na gönderilen, bunlar araç, gereç, mühimmattır. Şu anda bunların ilgili birimlerimizde incelemesi devam etmektedir” dedi.

İstihbaratın kaynağı açıklanmadı

Türkiye başbakanı, Suriye uçağında askeri araç gereç ihbarının kimden geldiği hakkında bilgi vermedi.

Erdoğan, uçakta bazı yolculara kötü muamele edildiği iddialarını da reddetti. Terminal binasında istirahat etme imkanı dahil birçok tedbirin alındığını vurgulayan başbakan, “İçeriden birkaç kişi çıktı, fakat bir grup çıkmadı. Daha sonra bu çıkanlar da tekrar uçağa döndü. Kendilerine uçakta her türlü ihtiyaçları giderilmek suretiyle yemek vesaire içecek hepsi, muntazaman verildi. İçeriye doktor gönderildi” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın bu açıklamalarına rağmen Rus yetkililer, Suriye uçağında askeri mühimmat ya da araç gereç taşındığı iddialarını kesin bir dille yalanlıyor.

Rus makamları: Uçakta Rus menşeili askeri malzeme yok

Başbakan Erdoğan’ın MKE’nin muadili olduğunu söylediği Rosobonexport’un sözcüsü sabah saatlerinde Reuters’a o uçakta şirkete ait bir kargo olmadığını söyledi. Viyaçeslav Davidenko, “ bir yolcu uçağıyla silah göndermek silah ihracatıyla ilgili uluslararası sözleşmeleri ihlal etmek anlamına gelir. Biz hiçbir zaman uluslararası normları uygulamaktan vazgeçmedik” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da uçakta Rus menşeili askeri bir kargo olmadığını duyurdu.

Suriye ise Türkiye’nin Suriye uçağını inişe zorlamasına tepki gösterdi. Ulaştırma Bakanı Mahmud Salih, bu durumu “korsanlık” olarak nitelerken Türkiye İstanbul Başkonsolosluğu aracılığıyla sivil havacılık kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Suriye’ye nota verdi.

Dünya da Türkiye ile Suriye arasında artan gerilimi endişeyle izliyor. France 24 kanalına konuşan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye ile Suriye arasındaki gerilimin tırmanma riskine dikkat çekti. Fransa lideri, “Türkiye ağırbaşlı davrandı. Çünkü uluslararası bir çatışma yaratmak, Suriye'nin sanki dışarıdan geldiği varsayılan bir saldırı karşısında birleşmesini sağlayabilirdi” dedi.

ABD’den Türkiye’ye destek

Amerika Birleşik Devletleri ise son uçak krizinde de Türkiye’ye tam destek verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye uçakla ilgili olarak ''Türkiye'nin uçağı inceleme kararını kuvvetle desteklediklerini'' söyledi.

Bu arada Genelkurmay Başkanlığı, Amerikan Özel Kuvvetleri’ne ait bir birliğin Suriye sınırında konuşlandırıldığı iddia eden İngiliz The Times gazetesini yalanladı. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, ''Basın yayın organlarında, bazı yabancı ülkelere ait özel birliklerin Türkiye'nin Suriye sınırına konuşlandırıldığı haberleri yer almıştır. Haberler gerçek dışıdır'' dendi.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG