Erişilebilirlik

Ermeni Soykırımını İnkar Yasası Geçmedi


Ermeni Soykırımını İnkar Yasası Geçmedi
Ermeni Soykırımını İnkar Yasası Geçmedi

Fransa’da 2006 yılından bu yana gündemde tutulan ve önce Parlamento’dan geçtikten sonra Senato aşamasında rafa kaldırılan ‘Ermeni soykırımını inkar yasası’ geri çekildi. Fransız Senatosu’nda dün akşam yapılan görüşmelerde, yasa 196’ya karşı 74 oyla esasa girilmeden usul yönünden reddedildi.

Fransız Parlamentosu’ndan geçtiği 2006 yılından bu yana Türkiye’nin boynunda demoklesin kılıcı gibi duran ve ‘Ermeni soykırımını inkar edenleri cezalandırmayı düzenleyen yasa teklifi Fransız Senatosu’nda işte bu oylama anonsu ile son buldu.

Senato’da dün yapılan ve 3 saat süren görüşmelerde Sosyalist Partili Serge Lagauche ile 30 arkadaşı tarafından verilen yasa teklifi Genel Kurul’da ele alındı. Görüşmeleri Ermeni diyasporasına mensup çok sayıda kişi locadan izlerken, 1000’e yakın Ermeni de Senato önünde saatlerce eylem yaparak teklifin geçmesini istediler. Diyasporanın ünlü ismi sanatçı Charles Aznavour ile Fransız filozof Bernard Henry Levy de teklifi içerde izleyen isimler arasında yer aldı.

Senato Genel Kurulu’nda 3 saat süren oturumda önce yasanın tümü üzerinde görüşmeler yapıldı. Teklif üzerinde ilk üç sözü, teklif sahibi Serge Lagauche, yasanın anayasaya aykırı olduğunu ıspatlayan raporun mimarı Anayasa Komisyonu raportörü UMP’li Jean-Jacques Hyest ve hükümet adına Adalet Bakanı Michel Mercier aldı. Hyest, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, Ermeni iddialarıyla ilgili yasa teklifinin büyük bir ‘anayasaya aykrılık’ riski taşıdığını, ifade özgürlüğünü engellemesi nedeniyle de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine uygun olmadığını vurguladı. Hyest, artık parlamentoların tarihi yasalar yapmaya da son vermesi gerektiğinin altını çizdi.

İktidarın tavrına açıklık getiren Adalet Bakanı Mercier de, konuyu bir yasadan çok genelgeyle çözmenin daha etkili olacağını belirtti.

Fransız Adalet Bakanı, önümüzdeki hafta sonundan itibaren tüm cumhuriyet savcılıklarına bir genelge göndererek, Ermeni halkına yönelik eylemlerin Ceza Yasası’ndaki ‘ayrımcılık, ırkçılık ve hakaret’ suçları kapsamında değerlendirilmesini isteyeceğini ve savcılardan daha titiz olmalarını isteyeceğini açıkladı. Bu konuda işbirliği yapabilmek için de Hükümet ve Ermeni dernekleri arasında bir komite kurulmasını öneren Bakan Mercier, “Bu yakın işbirliğini bugüne kadar Yahudi toplumunun dernekler üstü kuruluşu CRİF ile yaptık” dedi.

Görüşmelerin ardından, 13 Nisan tarihinde teklifi görüşen Anayasa Komisyonu’nun ‘yasanın reddedilmesi yönündeki’ talebini sunan önerge oylandı. Oylamaya 290 senatör katıldı. Bunların 196’sı Anayasa Komisyonu’nu haklı bularak teklifin reddedilmesini isterken, 74 senatör de teklifin kabulü yönünde oy kullandı. ‘Hayır’ oyu veren milletvekillerinin çoğunluğu iktidar partisi UMP’ye mensup senatörlerden oluştu. Teklifin reddedilmesinde Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve partisine mensup senatörlerin yasaya destek vermemesi, Anayasa komisyonu raportörü Jean-Jacques Hyest’in etkili raporu ve Sosyalist grubu uyaran Adalet eski Bakanı Robert Badinter’in büyük katkısı oldu.

Önergenin kabulüyle, 2006 yılında parlamentodan geçen inkar yasası da tarihe gömülmüş oldu. Ayrıca bu karar bundan böyle de bu tür yasaların çıkarılması durumunda örnek oluşturabilecek.

XS
SM
MD
LG