Erişilebilirlik

Fransa'da Ses Getiren "İslamcılık Fabrikası" Raporuna Müslümanlardan Tepki


Fransa'da Ses Getiren "İslamcılık Fabrikası" Raporuna Müslümanlardan Tepki
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yıl sonunda açıklaması beklenen "Fransız İslamı Reformu" öncesi Müslüman toplum arasındaki tartışmalar da büyüyor. Konuya ilişkin bir rapor hazırlayan ve Cumhurbaşkanı Macron'a sunulan uzman Hakim El Karoui'nin ses getiren "İslamcılık Fabrikası" adlı raporunu, Müslüman toplumun temsilcileri sert eleştirdi. Eleştirilere 2 yıl önce Senato çatısı altında "Fransa İslamı" adında bir rapor hazırlayan komisyon üyesi senatörler de katıldı.

Senato'da, Orne Senatörü Nathalie Goulet ve Bas-Rhin Senatörü Andre Reichardt'ın ev sahipliğinde ve Fransa İslam Konseyi'nin (CFCM) işbirliğiyle "Fransız İslamı? Sonuçlar ve öneriler" konulu panel düzenledi. Panele senatörler ve CFCM yöneticilerinin yanı sıra, İçişleri Bakanlığı ile müslüman derneklerinden temsilciler, öğretim üyeleri ve araştırmacılar katıldı.

CFCM'in dışında farklı ve şeffaf bir örgüt kurulmasını, bu yeni örgütün imamların eğitilmesi, yeni cami yapımı, helal ürünler ve hac gibi milyonlarca Euroluk bir pazarın mali yönetimi üstlenmesini öngören, 6 milyara ulaşan para akışının kontrolü için de özel bir müfettiş kurumu (Tracfin musulmane) oluşturulmasını" öneren rapora yönelik eleştiriler, panelin merkezine oturdu.

CFCM'in Türk kökenli Başkanı Ahmet Oğraş, raporun ve yazarının adını belirtmeden, El Karoui'nin İslam'ı tanımaktan uzak olduğunu belirtti:

"Müslümanlar adına konuşmak için Müslüman kökenli olmak yetmez. Bizim gerçek bir çözüm önerisi sunabilmemiz için alanlarında tanınan, sayılan, yeterliliği olan, diğer uzmanlarla ve temsilcilerle çalışma kapasitesine sahip, gerçek uzmanlara ihtiyacımız var. Bu konuda yukarıdan dayatılan bir çözümün aşağıdan kabul edilmesi bekleniyorsa, bunu kimse beklemesin. Müslümanlara dönük istisnai uygulamaları da kabul etmeyeceğiz. Müslümanları, onların yerine yönetmek istiyoruz. Bırakın kendilerini yönetsinler."

Raporun Müslümanlara yönelik ayrımcı öneriler içerdiğini savunan Senatör Nathalie Goulet de, "Raporda yer alan Müslüman toplumun ibadetleri için harcanan mali Tracfin (Mali suçları izleme kurumu) kurulması önerisinin, Müslümanlara yönelik bir ayrımcılık olduğunu" dile getirdi. Zaten halen çok iyi çalışan Tracfin adında başarılı bir mali denetim kurulu olduğuna dikkat çeken Goulet, "Müslümanlar için ayrıca bir denetim kurumu oluşturmaya gerek olmadığını" söyledi. Goulet, "Bana göre bu raporun yeri çekmecedir" diyerek, Fransız İslamı'nı organize etmenin devletin işi olmadığını, bu işi müslümanlara bırakmak gerektiğini savundu.

CFCM Başkan yardımcısı Avukat Şemseddin Hafiz, El Karoui ve Montaigne Enstitüsü tarafından hazırlanan raporun, "hem Müslümanlara, hem de Enstitü’yee adını veren ünlü filozof Michel de Montaigne'e (1533- 1592) bir hakaret olduğunu" söyledi:

"Montagine'e hakaret bu rapor. Bugün yağmur yağsa Müslümanlardan bilecekler. İslam, tümüyle cumhuriyet rejimiyle uyumludur. Raporda Müslümanların üçte birinin cumhuriyet yasaları ve laiklik altında yaşamak istemediği belirtiliyor. Bundan daha da vahimi Cumhurbaşkanı Macron'un gözü kulağı olan bu şahsın, Tunus devrik lideri Ben Ali'nin danışması olduğu için Tunus'tan kovulmasıdır."

Panelde söz alan CFCM Başkan Yardımısı Enver Kbibech, raporun "İslam, islamcılık, Vahabilik, radikal İslam ve terör konusunda "utanç verici" bir karmaşa içinde olduğunu söyledi. Kbibech, Müslümanlara mali denetim getirilmesinin, "Müslümanları damgalayan, ayırımcı ve utanç verici bir öneri" olduğunu söyledi.

CFCM İslamafobi İzleme Komisyonu Başkanı Abdullah Zekri de, Macron'un "Fransa İslamı" reformunu tümüyle reddederek, "Fransa İslamı'nın olamayacağını" dile getirdi.

Panele, Ağustos ayından bu yana valiliklerde Müslüman toplumu ve sivil toplum temsilcilerini toplayarak "Fransa İslamı" konusunu tartıştıran İçişleri Bakanlığı Dinler Masası temsilcisi Frederic Lallier de katıldı. İki ay boyunca büyük bir titizlikle yapılan bu çalışmanın "kesin olmayan ilk sonuçları" hakkında bilgi veren Lallier, devlet ile İslami kuruluşlar arasındaki diyaloğun laiklik ilkesine aykırı olmadığını savundu. Lallier, "İslami kuruluşların çalışmalarına karışmıyoruz, sadece bu değişimde onlara yardımcı oluyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu yıl sonunda ya da 2019 yılı başında "Fransa İslamı" raporunu açıklaması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG