Rusya’nın, savaş uçağını düşüren Türkiye’yle gerilen ilişkileri, Suriye’de karşı tarafları desteklemeleri ve gerilimin daha geniş bir çatışmaya dönme olasılığı, iki ülkeyle bağı olan herkesi endişelendiriyor. Bu gruplardan biri de Gagavuzlar. Türk olan ve Rusça konuşan yaklaşık 160 bin kişilik bu grup, Moldova’da özerk bir bölgede yaşıyor.
Gagavuz Türkleri ziyaretçilere, geleneksel giysileriyle geleneksel dans ve şarkılarını ve sunuyor.
Gagavuzlar Moldova’da, Sovyetler döneminin etkisiyle, Türkçe’nin yanısıra Rusça konuşan bir halk.
Bölge valisi, Amerika’nın Sesi’nin yaptığı söyleşide Rusya ve Türkiye arasında kötüleşen ilişkiler nedeniyle arada kaldıklarını söyledi.
Irina Vlah, “Bugünlerde bu gerilimle ilgili resmi bir şey söylememiz zor çünkü ilişkileri sürdürüyoruz” şeklinde konuşuyor.
Sovyetler’in çöküşünden bu yana bölge Rusya’ya yakınlaşmış.
Gagavuz Türkleri Müzesi Direktörü Ludmila Marin, “Milletimiz uzun süre Türk ulusunun bir parçasıydı. Ancak kaderimizde Rus topraklarında yaşamak varmış,” şelinde konuşuyor.
Moldova’ya bağlı kalmasını sağlamak amacıyla Gagavuzya’ya geniş özerklik hakları verilmiş.
Nina Balava, “Biz Türkçe konuşan milletlerin bir parçasıyız. Ancak Rusya’ya doğru çekiliyoruz çünkü Rusya hala içimizde yaşıyor” diyor.
Moskova da bölgeye ilgi gösteriyor.
Rusya, Moldova’nın Avrupa Birliği’ne yanaşması nedeniyle ülkeden şarap ithalatını durdursa da Gagavuz mallarını almayı sürdürüyor.
Irina Vlah, “Sürekli olarak Moldova hükümetine AB ve diğer ortaklarla olduğu gibi Rusya’yla da iyi ilişkilere ihtiyaç duyduğumuzu tekrarlıyoruz” diyor.
AB yanlısı Moldovalı politikacıların karıştığı yolsuzluk skandalları sorulduğunda Gagavuzya Valisi İrina Vlah, siyasetçilerin eylemleri, söylemlerine uyarsa, Moldova’nın Avrupa yolunda olduğu konusundaki kuşkuların azalacağını söylüyor.