Bu video Filistin yanlısı Uluslararası Dayanışma Hareketi tarafından Youtube’da yayınlanan ancak Amerika’nın Sesi’nin doğrulayamadığı bu video sosyal medyada sürekli tekrarlanıyor. Video, kurtarma ekiplerini İsrail askerlerinin vurduğu Filistinli bir çocuğa yardım ederken gösteriyor. Yerde kanlar içinde yatan çocuk ikinci bir kurşun yüzünden ölüyor.
Gazze’de süregelen çatışmalar Filistin halkının ilk kez yaşadığı bir savaş değil. Ama Yeni Amerika Vakfı adlı araştırma kurumundan Lisa Goldman Filistinliler’in dünyaya ilk kez kendi öykülerini doğrudan anlatma fırsatı bulduklarını söylüyor: “Eskiden Twitter’de birçok İsrailli görünürdü. Şimdiyse birçok Filistinli görünüyor. Bu gerçekten yeni bir olay. Bu olay geçen yıl gerçekleşti.”
Filistin yanlısı Kudüs Vakfı’nın yöneticisi Yusuf Müneyyer eskiden bölgedeki haber takibinin İsrail yanlısı olduğunu öne sürüyor. Müneyyer’e göre şimdiyse Filistinliler’in aktif sosyal medya katılımı, ana akım medyayı haber takip şeklini değiştirmeye zorladı.
Müneyyer, “Ana akım medya inandığı şeyin gerçek olduğunu ortaya koymaya çalışır. Ama şimdi bu iletişim teknolojisi farklı fikirler, farklı görüntüler, farklı gerçekler gösterince onlar da haber takip şekillerini bu yeni olguya uydurmak zorunda kaldı,”şeklinde konuşuyor.
İsrail hükümeti bu yeni teknolojinin gücünü kavramış görünüyor.
Jed Shein, “Sosyal medya bizim kamu diplomasisi çabalarımız ve stratejimizde geleneksel medya ile eşit önemde sayılıyor,” diyor.
Washington’daki İsrail Büyükelçiliği’nin dijital direktörü Jed Shein, sosyal medyanın kamuoyunun görüşlerini doğru biçimde yansıttığı tezine karşı çıkıyor: “Sosyal medyada yorum yapan ve tepki gösteren kişiler her iki karşıt görüşün uç noktalarında olabilirler.”
Çok popüler olmasına rağmen Gazze savaşında sosyal medyanın etkisini tam olarak ölçebilen çok az bilimsel araştırma var.
Öteyandan bazı uzmanlar, asıl yeniliğin bölgeden yapılan klasik ancak iyi haberciliğin önem kazanması olduğunu savunuyor.
Lisa Goldman bunlardan biri: “Örneğin, NBC televizyonundan Ayman Muhayeddin, Skynews’dan Şirin Tadry, CNN’den Ben Wiedemann gibi kişiler. Arapça bilen bu gazeteciler uzun zamandır bölgede ve Gazze’yi iyi tanıyorlar.”
Sosyal medya gelişti ancak en azından şimdilik dünyanın dörtbir yanında birçok kişi hala haberlerini klasik medya kuruluşlarından alıyor.