Erişilebilirlik

Göçmenlik Reformu Yeniden Gündemde


Amerika’da kısmen kapalı tutulan federal hükümetin açılmasından sonra Başkan Obama, uzun süredir üzerinde tartışılan göçmenlik reformunu tekrar gündeme getirdi.

Dün konuşan Obama iki partinin ülkedeki sorunları çözmek için beraber çalışması isteğini dile getirdi ve Kongre’nin kapsamlı bir göçmenlik reformunu gerçekleştirmesi için çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

Geçtiğimiz aylarda Senato, Amerika’nın sıklıkla eleştirilen Göçmenlik Reformu’nu onaylamıştı. Tasarı, sınır güvenliğini iyileştirirken milyonlarca kaçak göçmene de uzun zaman alacak bir vatandaşlık sürecinin yolunu açıyor.

Ancak Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde yasa sürüncemede kaldı. Meclisin birçok üyesi reformun kanunları çiğneyen çok sayıda kişi için af anlamına geldiğini düşünüyor.

Başkan Obama konuşmasında bozuk göçmenlik sisteminin düzeltilmesi çağrısında bulunurken Amerikalılar’ın da bunu istediğini söyledi ve ülkenin Temsilciler Meclisi’nin yasayı geçirmesini beklediğini belirtti.

Washington’un mali konulara yoğunlaştığı sürece rağmen göçmenlik reformu eylemcileri, kamuoyunu canlı tutmak ve siyasetçilere baskı yapmak için çalışmalarını sürdürdü. Siyasi tarihe bakıldığında reformun başarıya ulaşması için yasanın bu yıl içinde geçmesi gerektiğini söylemek mümkün. Çünkü Kongre üyeleri, ara seçimlerin hemen öncesinde siyasi ağırlığı bu kadar fazla olan bir yasayı oylamak istemeyebilir.

Ancak Temsilciler Meclisi’nde Senato’dan geçen tasarıya karşı muhalefet var. Merkezi Washington’da bulunan Center for Immigration Studies’in (Göçmenlik Çalışmaları Merkezi) başkanı Mark Krikorian Meclis üyelerinin göçmenlere tam vatandaşlık hakkı vermeyen bir seçeneği kabul edebileceğini söylüyor. Krikorian, Cumhuriyetçiler’in 11 milyon yasadışı göçmene çalışma izni vermeyi kabul edeceğini ancak tam vatandaşlığa karşı çıkacağını söylüyor.

Ancak aralarında Başkan Obama’nın da bulunduğu reform savunucuları vatandaşlığa izin vermeyen herhangi bir seçeneği reddediyor. Buna rağmen Başkan Obama, Meclis’ten geçen yasa tasarısının Senato’nunki ile aynı olması gerekmediğini ve eğer Meclis’te yasayla ilgili iyi fikirler varsa bunları dinlemeye hazır olduklarını söyledi.

Obama’nın konuşmasından sonra Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar eylem çağrısını destekleyen bir açıklamada bulundu. Ancak Mark Krikorian, Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi ve Demokratlar’ın hakimiyetindeki Senato’nun göçmenlik hakkında çok farklı fikirlere sahip olduğunu ve tarafların uzlaşmasının zor olduğunu söylüyor. Krikorian, Temsilciler Meclisi’nin reformun bazı yönleriyle ilgili yasa tasarılarını parça parça Meclis’ten geçireceğini, ancak bu tasarıların Senato’dan geçen tasarıyla uyuşmayacağını, bu nedenle Başkan Obama’nın masasına imzalanacak durumda bir yasanın ulaşmayacağını belirtiyor.

Eğer göçmenlik reformu bu sene onaylanmazsa Krikorian, yasanın geleceğinin 2015 Kongre seçimlerinin sonucuna bağlı olduğunu söylüyor.
XS
SM
MD
LG