Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi’nde İdlib'le İlgili Tasarılara Karşılıklı Veto


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye konusunda toplandı.

Güvenlik Konseyi’ne Kuveyt, Belçika ve Almanya tarafından sunulan İdlib’de ateşkes sağlanmasıyla ilgili karar tasarısı ile Çin ve Rusya’nın İdlib konusunda sunduğu iki ayrı tasarı oylandı.

İki tasarı da Güvenlik Konseyi daimi üyelerin karşılıklı vetoları nedeniyle kabul edilmedi. Rusya ve Çin, Güvenlik Konseyi’ne Kuveyt, Belçika ve Almanya’nın getirdiği karar tasarısını veto etti. Ekvator Ginesi çekimser kaldı.

Rusya, Suriye konusunda konseye gelen karar tasarılarına karşı 13’üncü, Çin ise 7’inci kez veto hakkını kullandı.

Rusya ve Çin’in Güvenlik Konseyi’ne getirdiği İdlib’le ilgili diğer karar tasarısına da sadece Rusya ve Çin evet oyu verdi. Ekvator Ginesi, Fildişi Sahilleri, Güney Afrika ve Endonezya çekimser kaldı.

BM Güvenlik Konseyi’nin diğer daimi üç üyesi Fransa, İngiltere ve ABD karar tasarısını veto etti. BM Güvenlik Konseyi’nin İdlib konusundaki toplantısı 3,5 saat sürdü.

Mueller: “ Kırılgan bir ateşkes çözüm yolu değil ”

İki ayrı İdlib karar tasarısı oylanmadan önce konsey üyelerine hitaben konuşan BM İnsani İşler Genel Sekreter Yardımcısı Ursula Mueller, 30 Ağustos’ta Rusya’nın ilan ettiği tek taraflı bir ateşkesin Suriye’nin kuzeybatı bölgesinde çatışmaları azaltsa da taraflar arasındaki güvensizliği gidermediğini kaydetti. Mueller, bölgedeki sivillerin insani durumlarının endişe verici bir olduğunu söyledi.

Bölgede yaklaşık 600 bin sivilin çadırlarda gayri insani şartlarda yaşadığını, belirten Mueller, sivillerin yaklaşan kış nedeniyle durumların daha kötüleşeceğini kaydederek şartlarının düzeltilmesi için “ 68 milyon dolara daha ihtiyaç var” dedi.

Mueller, “Kırılgan bir ateşkes durumu konseyin aşina olduğu bir durum kalıcı bir ateşkes sağlanmazsa yaşanacak çatışmalar binlerce sivilin hayatını tehlikeye sokacak. Binlerce sivil yerlerinden olacak. Suriye’deki insani durumu dünya izliyor. Siviller güvende olmalı insani yardım ihtiyaçları korunmalı.” Dedi.

Heusgen: “ İdlib’de olup bitene sessiz kalamayız”

Üçlü karar tasarısına imza atan ülkelerden biri olan Almanya’nın BM Daimi Temsilcisi Christoph Heusgen, oylama öncesinde yaptığı konuşmada, BM Güvenlik Konseyi’nin İdlib’de olan biten sessiz kalamayacağını, harekete geçmesi gerektiğini belirterek,” Bugün bu sorumluluğumuzu yerine getirmek zorundayız. İdlib’de birçok hayat tehlikede. Yükümlülüklerimizi yerine getirmek için elimizden geleni yapmalıyız.” dedi

Pecsteen: “ Sivilleri vurmak daha fazla terörizm üretiyor”

Güvenlik Konseyi’ne sunulan karar tasarısına imza atan diğer bir ülke Belçika’nın BM Daimi Temsilcisi Mark Pecsteen, Rusya ve Suriye’yi İdlib’de sivil hedeflere saldırmakla suçlayarak, “ Sivilleri, okulları ve hastaneleri bombalamak, terörle mücadeleye hiçbir şekilde katkıda bulunmuyor. Aksine, sadece daha fazla terörizm üretiyor. ” dedi

Caferi: “İnsani yardımı bahane olarak kullanıyorlar”

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Başer Caferi, bir kaç defa söz aldığı toplantıda, Güvenlik Konseyi’nin bazı daimi üye devletleri ve diğer üye devletlerin Suriye’ye insani yardımı bir siyasi araç olarak kullandıklarını, ülkesinin güvenliği tehdit edip düşmanca davranışlarla terörizme destek verdiklerini öne sürdü.

Nebenzia; “ Teröristleri son yenilgiden kurtarmak için hazırlanmış bir tasarı”

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Kuveyt, Belçika ve Almanya tarafından konseye sunulan tasarının, İdlib’deki yerleşmiş olan uluslararası teröristleri son yenilgilerinden kurtarmak için tasarlanıp gündeme getirildiğini belirterek, “ Bizin bu teröristleri kurtarmak için verecek oyumuz yok.” dedi

XS
SM
MD
LG