Türkiye’de 1 Kasım genel seçimlerine çok az zaman kala “sandık nöbeti” en önemli gündem başlığı olarak dikkat çekerken; 7 Haziran’da baraj üzerinde aldığı oy sayısını yükseltmeyi hedefleyen HDP de, 45 milyon oyu kontrol edebilecek şekilde örgütlendiğini açıkladı.
HDP Genel Merkezi’nde oluşturulmuş Sandık Takip Sistemi hakkında koordinasyondan sorumlu Nejat Uğraş, Amerika’nın Sesi’ne bilgi verdi.
HDP açısından da çatışmalar yaşanan Güneydoğu’da seçim hazırlığı aşamasında sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Nejat Uğraş, 7 Haziran öncesindekindeki atmosfer olmadığı için seçmenler ve partililer açısından “motivasyon” sıkıntısı gözlendiğini aktardı. “Motivasyon gerekiyordu ilk başta sıkıntı yaşandı ama bunun aşıldığını düşünüyorum” diyen Uğraş, bölgede de mevcut altyapıyla sandıkları korumaya dönük örgütlenmeyi sağladıklarını ifade etti. Seçmenleri oylarına sahip çıkması yönünde teşvik etmek için de her gün il ve ilçe örgütleriyle görüştüklerini belirten Uğraş, “Bölgede de olumsuzluk beklemiyoruz” diyor.
Türkiye’de seçimlerde hile yapılmasında iki önemli aşama olduğunu kaydeden Uğraş, HDP’de hileyi önlemek açısından özellikle tutanak konusunda bilinçlendirme yaptıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birincisi sandık açıldığında oy sayım aşaması. Bu aşamada mutlaka ıslak imzalı tutanak alınması gerekiyor. İkincisi de tutanak birleştirme aşaması yani asıl iş ilçe seçim kurulunda. Asıl oralarda hile yapılması söz konusu çünkü o aşamadan sonra veriler kriptolanarak Yüksek Seçim Kurulu’na gönderiliyor, oraya müdahale edemediğiniz takdirde burada YSK’ya müdahale etme şansı yok. Bu ikinci aşamada da ıslak imzalı tutanak alınması gerekli. Biz de bütün görevlilerimize, sandık çuvallarıyla birlikte ilçe seçim kuruluna gidilmesi gerektiğini söylüyoruz. En önemlisi [sandıklarda ve ilçe seçim kurullarındaki] ıslak imzalı ve mühürlü tutanak. Eğer ıslak imzalı ve mühürlü değilse telefonla çekilmiş görüntü anlamlı değil. İtiraz açısından YSK bakımından geçerliliği yok.”
Kendi sandık takip sistemini oluşturmuş CHP, “Oy ve Ötesi” ve “Ankara’nın Oyları” gibi tüm bağımsız kuruluşlar çerçevesinde yapılacak seçim sonuçlarına ilişkin çalışmaları önemli bulduklarını kaydeden Uğraş, “AKP dışındaki siyasi partiler ve toplumsal kesimler kendi oylarına değil diğer oylara sahip çıkacak düşüncesindeyiz. Bu nedenle de işbirliği içinde olunacağını öngörüyoruz,” dedi.
Türkiye’de sosyal medyada sandık güvenliğine ilişkin tartışmaları da değerlendiren Uğraş, kış saati uygulamasına geçilmemiş olması, paralel yazılım gibi iddialara karşı bütün önlemlerin alındığını söyledi.
“AKP’nin Güneydoğu’da HDP’nin hile yapacağı iddiasına yanıtınız nedir? AKP, mesela kendi oyumuzu görmek istiyoruz diye itiraz ederse?” şeklindeki sorularımızı da yanıtlayan Nejat Uğraş, AKP’nin iddiasına karşın yaklaşımlarını şöyle özetledi: “Biz kendi tutanak fotokopimizi veririz, hiç gocunacak durumda değiliz. Biz seçime çok eşitsiz şartlarda giriyoruz. Muhtarlık askı listelerini izleme sıkıntısı olmuştur. Hazine’den yardımı almamış, medya ambargosuna uğramış durumdayız. Biz yine en mağdur partiyiz. Elimizdeki her türlü belgeyi paylaşmaya hazırız.”
Sandık takip sistemini web tabanlı olarak gönüllü yazılımcılarla geliştirdiklerini belirten Uğraş, gönüllüler sayesinde piyasa değeri çok yüksek bir meblağ tutacak sistemi ve o sistem için hazırlanan akıllı cep telefonu uygulamasının HDP’ye maliyeti olmadığını anlattı.
“İstanbul’da seçim kazanılır”
Seçim günü sandıklar açıldıktan sonra bilgisayar ağı üzerinden sisteme giriş yapılması için ilçe teşkilatlarından görevli partililere gerekli talimat verildiğini kaydeden Uğraş, kullanıcı adı ve şifreyle sisteme giriş yapılacağını ifade etti.
HDP içerisinde görevlendirme sürecini nasıl yaptıklarını da açıklayan Uğraş, bölgede yaz aylarında başlayan çatışmalar nedeniyle sıkıntılı anlar yaşadıklarını vurguladı.
7 Haziran seçimiyle HDP’nin %10 barajını aşmış olduğu için resmi sandık kurulu üyesi belirleme hakkına sahip olduğunu belirten Uğraş, Sandık Takip Sistemi’ni nasıl işleteceklerini şöyle açıkladı: “Yüksek Seçim Kurulu tarafından siyasi partilere sandık kurulu üyesi belirlemek için tanınmış sürede bölgede pek çok ilçede çatışmalar yaşanıyordu. Buna rağmen 87 bin sandığa resmi olarak üye belirlemesini gerçekleştirdik ki 5 bin partilimiz de yedek üye olarak kaydedildi. Dolayısıyla 92 bin sandıkta üyemiz olacak. Bu sandıklardaki mevcut oy analizine baktığımızda 45 milyon oyu kontrol edebilecek noktadayız. Toplam 176 bin sandık var ancak biz nüfus yoğunluğu ve kendi seçmen yoğunluğumuz olan bölgelerdeki sandıkları kontrol edebileceğiz. Ayrıca 38 bin müşahit görevlendirmesi de yapıldı. 20 bin kişi de okul sorumlusu olarak belirlendi. Seçimlerdeki 55 bin bina itibariyle okul sorumlusu yerleştirdikleri 20 bin bina az görülse de İstanbul ile Diyarbakır’a yüzde yüz seviyesine ulaştık. Türkiye’de seçim İstanbul’da kazanılır. Bu il başta olmak üzere örgütlülük düzeyini yakalamış durumdayız. Sandık Takip Sistemi’mizi asıl okul sorumlularımız ile çalıştıracağız. Okul sorumlularımız, sandık kurulu üyelerimizle müşahitlerimizden topladığı sonuçları, cep telefonuna indirilmiş özel uygulamayla sonuçları merkeze aktaracak.”