Erişilebilirlik

Hollande’dan Sıcak Mesajlar


Francois Hollande Galatasaray Üniversitesi’nde yaptığı konuşma.
Francois Hollande Galatasaray Üniversitesi’nde yaptığı konuşma.

Türkiye ziyaretinin ikinci gününe İstanbul’da devam eden Fransa Cumhurbaşkanı son dönemde ciddi zedelenen ticari ve iktisadi ilişkileri yeniden güçlendirmek için Türk girişimci ve işadamlarına sıcak mesajlar verdi

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye ziyaretinin ikinci gününde İstanbul’daydı. Ankara’daki yoğun siyasi gündemin ardından daha fazla ekonomi konuşan konuk cumhurbaşkanı, 40’a yakın Fransız işadamıyla katıldığı Türk Fransız İş Forumu’nda yaptığı konuşmada son dönemde ciddi zedelenen ticari ve iktisadi ilişkileri yeniden güçlendirmek için Türk girişimci ve işadamlarına sıcak mesajlar verdi.

Hollande, “Çok yakında Elysee Sarayı'nda Fransa'ya yatırım yapan yabancı şirketleri ağırlayacağım. Bu şirketler arasında Türkiye'den yatırımcı olmasını çok isterim. İki Türk şirketi şimdiden olumlu cevap verdi çağrıma. Karşılıklı çapraz yatırımlar yapmamız gerekiyor. Birlikte yeni teknolojileri, dış piyasalara taşımamız gerekiyor” diyerek Türk sanayi devlerine açık çağrıda bulundu.

‘Hızlı tren ihalelerine talibiz’

Türkiye’nin demiryolu yatırımlarına Fransa’nın duyduğu ilgiyi gizlemeyen François Hollande, Ulaştırma Bakanlığı’nın fizibilite raporlarını hazırladığı 10 bin kilometre uzunluğundaki yüksek hızlı tren için düzenlenecek ihalelere Fransa’nın katılacağını açıkladı: "Dünün sanayisine bakmamalıyız, yarının sanayisine dönmeliyiz. Eğer Türk ekonomisine daha önemli bir teknoloji ve yenilikçilik kazandıracaksak buna hazırız" diyen Hollande, birçok Türk şirketleri de Fransa'ya yatırım yapma çağrısında bulundu

Hisarcıklıoğlu: ‘Fransa’da engellerle karşılaşıyoruz’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iki cumhurbaşkanının Türk ve Fransız iş dünyasının önüne konan 20 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin hayal olmadığını, ancak özellikle Fransa’nın yarattığı engellerin ilişkilerin gelişmesini engellediğini savundu.

Hisarcıklıoğlu, “Bizler, Türk iş dünyası olarak, gümrük birliği felsefesine ters bir şekilde vize ve taşıma kotası engelleriyle karşılaşıyoruz. Yani, mal satacağız, ama seyahat özgürlüğümüz yok. Sattığımız malı göndereceğiz, ama taşıma özgürlüğümüz yok. Bu doğal olarak ticaret hacmimizi de iş yapma hevesimizi de etkiliyor” dedi.

Türk iş dünyasının 2013 yılında 83 milyar dolarlık makine-teçhizat yatırımı yaptığını hatırlatan TOBB Başkanı, aşılamayan vize sorunları yüzünden Fransa’nın bu pastadan çok düşük pay aldığını söyledi. 2001 yılında Türkiye’deki yabancı yatırımında %18’le lider olan Fransa’nın on sene içerisinde payının %5’e düşerek sıralamada da yedinci sıraya gerilemesi, aslında iki ülke arasında yaşanan siyasi ve ticari soğukluğun bir başka önemeli göstergesi. TOBB Başkanı’na göre, ‘bu sorunların çözümü ve yeniden ortak olmak için Fransa cumhurbaşkanının ziyareti tarihi bir fırsat.’

Zaten François Hollande da TOBB Başkanı’nı dinledikten sonra sorunların çözülmesi için elinden geleni yapacağı taahhüdünde bulundu. Fransa cumhurbaşkanı, "Şu anda vize sorununun yaşandığı tek ülke Fransa değil ama Dışişleri Bakanlığı’ma gerekli bütün talimatları verdim. Şirket temsilcileri, yöneticileri, aydınlar, sanayiciler, sanatçılar kolayca Fransa'ya gelebilsinler, işlerini görebilsinler. Kendilerine bütün kolaylıklar sağlanacaktır” dedi.

Gül: ‘Ticaret, ancak önyargısız ilişkilerle gelişir’

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Türkiye ve Rusya arasında 40 milyar doları bulan ticaret hacmine dikkat çekerek iki NATO müttefikinin bu seviyelerde ticaret hacmine ulaşmasının hayalcilik olmadığını söyledi.

Gül, “Türk-Japon-Fransız işbirliği Sinop'ta, bu çok büyük bir işarettir. Bunu başarılı bir şekilde başkaları takip edecektir. Enerji konusunda yeni yeni mutabakatlar sağlandı. Dolayısıyla önünüz açıktır. Termik santraller konusunda alternatif enerji konusunda her konuda işbirliğine hazırız. Dışa bağımlıyız bu yüzden enerjimizi üretmemiz gerekiyor. Bunun için Fransa bizim için en güzel ortak olabilir. Savunma sanayi konusunda diğer alanlarda sanayinin bütün alanlarında, uçak, otomotiv alanlarında işbirliğimiz çok sınırsızdır” dedi.

Gül: ‘Türkiye’nin siyasi istikrarı sağlamdır’

Bu hedeflere ulaşmak için önyargısız işbirliğine ihtiyaç duyulduğuna dikkati çeken Gül, Fransa’nın AB tam üyelik müzakerelerinde uyguladığı siyasi blokajı kaldırmasını talep etti. Cumhurbaşkanı Gül, Ankara’da olduğu gibi İstanbul’da da Türkiye’nin siyasi istikrarını muhafaza ettiği mesajını verdi. Gül, "Bugünkü Türkiye'de çeşitli siyasi tartışmalar var, çeşitli sıcak konular var. Bazen çok sert münakaşalar var. Bunların hiçbiri, Türkiye'de siyasi istikrarı sarsacak seviyede değil. Türkiye'deki siyasi istikrar sağlamdır" dedi.

Gül’ün bu AB’yle ilgili taleplerine Hollande, Galatasaray Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada yanıt verdi. Fransa Cumhurbaşkanı, "Müzakereler, demokratikleşme, hukuk devleti, özgürlük, kalkınma, modernizasyon gibi alanlarda, bunları geliştirmek için ek enstrüman olabilir. Onun için Fransa yeni fasılları açmak istiyor. Özellikle erkler ayrılığı, yargı bağımsızlığı gibi konularda fasıllar açmak istiyor" dedi.

Hollande: ‘1915 Olayları’yla yüzleşmek gerek’

Mitterrand’ın ziyareti sonrası araya giren 22 yılın uzun bir süre olduğunu kabul eden kabul eden Fransa cumhurbaşkanı, kaybolan zamanı yeniden kazanmaya geldiğini söyledi. Ermenilerin yaşadığı 1915 olaylarıyla ilgili Ankara’da olduğu gibi İstanbul’da da mesaj veren François Hollande, "Kendi tarihine bakmak her zaman zorunlu bir süreç. Bu sene 2014, katliamlar ve trajediler eksik olmayan 1. Dünya savaşını anacağız. Bu, hepimizi bu döneme tekrar bakmaya zorlayacak. 1915 olayları dahil. Fransa'nın duruşunu zaten biliyorsunuz. Fransa'da söylediğimden farklı bir şey söylemeyeceğim. Ama aynı zamanda her şey ile yüzleşmek gerekiyor diye düşünüyorum çünkü bu çabayı gösteren halk kendini büyütüyor, kendi gözünde ve diğerlerinin gözünde" diye konuştu.

Hollande Galatasaray Üniversitesi’nde yaptığı konuşma sonrası Cumhurbaşkanı Gül’ün Tarabya Köşkü'nden onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı. Cumhurbaşkanı Gül’le Tarabya Köşkü’nden İstanbul Boğazı'nı seyrettikleri fotoğrafları servis edilen Hollande’ın, "Sayın Cumhurbaşkanı, sizi artık Versailles Sarayı'nda bile ağırlamak zor olacak" dediği aktarıldı.

Francois Hollande ve Abdullah Gül
Francois Hollande ve Abdullah Gül


Hollande, Dink ailesiyle görüştü

Fransa cumhurbaşkanı, Türkiye’den ayrılmadan önce Beyoğlu’ndaki Fransız Sarayı’nda Dink ailesiyle baş başa bir görüşme yaptı. Hollande’ın davetine katılan Orhan Dink ve Rakel Dink’le birlikte katılan Orhan Dink, saraydan çıkarken “özel bir görüşme” yaptıklarını söylemekle yetindi.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG