Uluslararası Kriz Grubu, geçen ay yayınladığı “Türkiye: PKK İsyanına Son Vermek” adlı raporda, Türkiye’nin reform sürecini yeniden başlatması, PKK’nın saldırılara son vermesi ve Kürt milliyetçilerinin de mücadelelerini meşru zemine çekmesi gerektiğini vurgulamıştı.
PKK’nın saldırılarına son dönemde hız verdiği belirtilen raporda “PKK, terör ve militan saldırılarına derhal son vermeli; Türk yetkililer de şiddete son verme hedefiyle olayın tırmanmasını kontrol altına almalı,” denmişti. Askeri taktiklerin 1990’lı yıllarda Kürt soruna çözüm getirmediğini belirten Uluslararası Kriz Grubu, reformlara hız verilmesi gerektiğini savunmuştu. PKK'nın terörist saldırılara hız vermesiyle Uluslararası Kriz Grubu durumu nasıl değerlendiriyor?
“PKK Türkiye’deki Kürtler’in görüşlerini temsil etmiyor”
Uluslararası Kriz Grubu Türkiye Temsilcisi Hugh Pope, son PKK saldırılarını “çok tehlikeli” olarak niteledi ve çok olumsuz bir etkisi olacağını söyledi. Pope şöyle konuştu: “PKK’nın hemen bu saldırıları durdurması gerekir, çünkü bu hem barış sürecini çok menfi bir şekilde etkiliyor, hem de Türkiye’deki Kürtler’in görüşlerini temsil etmiyor. Bizim raporumuz sırasında alınan görüşler, Türkiye’deki Kürtler’in büyük çoğunluğunun bu savaşın bitmesini istediğini gösteriyor. PKK buna göre hareket etmeli.” PKK’nın silah bırakması ve bu sürecin içinde olması lazım ama silah bırakmasından önce ateşkes sağlanması lazım” diyen Hugh Pope, 2009’daki görüşme zemininin tekrar oluşturulması gerektiğini vurguladı.
“Anti-terör yasasındaki çağdışı maddeler kaldırılmalı”
Uluslararası Kriz Grubu Türkiye ve Kıbrıs Projesi Direktörü Hugh Pope, Amerika’nın Sesi Türkçe Bölümü’nden Hülya Polat’ın sorularını yanatlarken, şunları söyledi: “Şu anda Türkiye’nin yapması gereken şey, kesinlikle bu saldırıların durdurulması ama bunun kontrollu bir şekilde yapılması gerekiyor. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarında görüyorum ki, tepki büyük ama bence şu anda PKK bir pusu kurdu ve Türkiye’yi silahlı bir çatışmaya çekmek, 1990’lara geri dönmek istiyor. Çünkü Türkiye son on yıl içinde çok şey kazandı Kürt meselesinin çözümünde ve PKK bundan dolayı zayıfladı. Şimdi PKK eski günlerine, eski gücüne dönmeye çalışıyor. Türkiye’nin bu tuzağa düşmemesi lazım ve kesinlikle reform sürecini de devam ettirmesi gerekiyor. Anayasa görüşmelerinde bütün ayrımcılık ifadelerinin kaldırılması lazım, anti-terör yasasında bütün bu çağa yakışmayan maddeler kaldırılmalı. Şu anda Türkiye’de 3 binden fazla kişi hapis yatıyor terör zanlısı olarak bu dünyada görülmemiş bir şey. Terörist tanımı Türkiye’de çok geniş tutuluyor ve bu da sorunun çözümüne yardımcı olmuyor. Bu tabii PKK’nın saldırılarını hiçbir şekilde haklı göstermez, bir mazeret olarak görülmemesi lazım ama yine Türkiye’nin bu saldırılara meşru bir şekilde dur demesi lazım ama aynı zamanda Türkiyeli Kürtler’in sorunlarının da giderilmesi lazım.”
“Sınırötesi Türkiye-Irak ilişkilerini bozmaz”
Uluslararası Kriz Grubu Türkiye Temsilcisi Hugh Pope, Türkiye’nin PKK’ya karşı giriştiği sınırötesi operasyonun Türkiye-Irak ilişkilerini bozup bozmayacağı yolunda Hülya Polat’ın yönelttiği soruya şöyle karşılık verdi: “Şu anda Türkiye çok dikkatli davranıyor kuzey Irak’ta. Türkiye 2007’den beri çok iyi bir politika yürütüyor kuzey Irak’la ilgili olarak ve zannediyorum büyük bir etkisi olmayacak bundan dolayı. Türkiye şu anda sivillerin öldürülmemesi için çok dikkat ediyor ve biliyorsunuz geçen ay yedi kişi ölmüştü, Türk Silahlı Kuvvetleri bu olayla ilgili olarak ciddi bir araştırma yaptı bunun için ve Türkiye kuzey Irak’taki Kürt liderlerle görüştüğü için sanıyorum çok kötü bir etkisi olmaz ve kuzey Iraklılar Türkiye’nin şu anda içinde bulunduğu durumu iyi bir şekilde anlar.”
Hugh Pope'la yaptığımız söyleşinin Türkçesi ve İngilizcesini aşağıdaki medya oynatıcıdan dinleyebilirsiniz:
Uluslararası Kriz Grubu'nun Eylül ayında yayınladığı PKK raporuyla ilgili olarak Barış Ornarlı'nın yaptığı söyleşinin videosunu izlemek için: