Siyasi krizlerin hiç eksik olmadığı Belçika ilginç bir rekora imza attı. Haziran 2010’da yapılan seçimlerden bu yana yani 250 gündür hükümet kuramayan Belçika artık dünyanın en uzun süre hükümet kuramayan ülkesi konumunda. Ayrıntıları Brüksel’den Güven Özalp bildiriyor.
Dünya haftalardır Kuzey Afrika ülkelerindeki devrimlerle yatıp kalkıyor. Yıllardır mevcut rejimlerin baskıcı yönetimlerinden bıkan bu ülkelerdeki insanların sokaklara taşan eylemlerini geleneksel devrim tanımlamasına sokmak mümkün. Belçika’da yaşananlar ise “Olsa olsa sürrealizmin beşiği bir ülkede olur başka da bir yerde olmaz” dedirtecek türden bir devrim örneği. Belçika usulü devrimin amacı ise siyasi durumun evrimini sağlamak.
Aynı ülkede yabancı gibi yaşayan kuzeydeki Flamanlar ile güneydeki Valonların bir türlü uzlaşamaması Belçika’nın kendine özgü bir dünya rekoru kırması sonucunu doğurdu. 11 milyonluk bu Avrupa ülkesi, 250 gündür hükümet kuramayarak Batı Avrupa’da eşine ender rastlanan bir duruma imza attı. İşin ilginç tarafını ise 250 gündür hükümet kurulamamasına karşın işlerin tıkır tıkır yürüyor olması oluşturuyor.
Hükümet kuramama rekorunu Irak’tan devralan Belçika dün kendi devrimine imza attı. Bu devrimin adı da ülkenin ulusal değerlerinden birine atıf yapılarak “patates kızartması devrimi” konuldu. Ülkenin kuzey ve güneyindeki beş bin öğrenci hükümetsizliği şarkılar, patates kızartması ve bira eşliğinde protesto ederken ironik bir şekilde dünya rekorunu da kutladı. Belçika’da siyasi krizler hemen her seçim sonrasında alevleniyor. 2007 yılında 194 günde hükümetin kurulabildiği ülkede bu süre 1988 seçimlerinin ardından 148 gün, 1979 seçimlerinin ardından 107 gün ve 1992 seçimlerinde 102 gün olmuştu.
Irak’ın eline geçmeden önce hükümet kuramama alanında dünya rekoru 30 yıldan fazla süredir Hollanda’nın elindeydi. Rekorun tekrar bir Batı Avrupa ülkesine geçmesine yönelik şaka yollu ilk kutlama Hollanda’nın Brüksel Büyükelçisi Henne Schuwer’den geldi. Belçika’yı “başarısından” dolayı kutlayan büyükelçi bu rekorun artık ülkesinde bulunmamasından dolayı duyduğu memnuniyeti de gizlemedi.
Şimdi akıllardaki sorulardan biri bu rekorun Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesi için resmi başvuru yapılıp yapılmayacağı. Bu konuda Hollanda Büyükelçisi ve sokağın esprili yaklaşımının siyasilere yansıdığını söylemek ise pek mümkün değil. Daha önce yaşanan uzun dönemli bir siyasi krizin aktörleri arasında yer alan ve 250 gündür ülkeyi mecburen yöneten Belçika Başbakanı Yves Leterme, bu soruyu “Hayır. Kesinlikle hayır” diyerek yanıtladı.