Erişilebilirlik

Hükümetten Nabız Yoklama Hamlesi


Hükümetin olağanüstü hal kapsamında yayımladığı kararnameler ile ciddi yasal değişiklikler yapmasına yönelik eleştirilere karşı Başbakan Binali Yıldırım, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Türkiye’de 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi ardından iktidardaki AKP ile muhalefet partileri CHP ve MHP arasındaki uzlaşma arayışları devam ediyor görünüyor. Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım, ilk önce 19 Temmuz’da Çankaya Köşkü’nde CHP ve MHP liderleriyle ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirmişti. Pazartesi günü ise “iade-i ziyaret” niteliğinde muhalefet liderlerini makamlarında ziyaret etti. Liderler ayrıca 25 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle Saray’da dörtlü görüşme de gerçekleştirmişti.

Başbakan Yıldırım, ilk önce CHP Genel Merkezi’ne ziyarette bulundu. Yıldırım ve Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme 1 saat 10 dakika sürdü ve sonrasında ortak basın açıklaması yapıldı.

Yıldırım, “Sayın Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nu, olağanüstü hal uygulamasının başladığı andan itibaren hükümetimizce çıkarılan kanun hükmündeki kararnamelerin detayları hakkında bilgilendirdim. Bu konudaki bazı hassasiyetleri, düşüncelerini, endişelerini bizimle paylaştı. Bu konuyu tekrar hem Sayın Genel Başkan hem de biz, gerek bundan sonraki uygulamalar gerekse bugüne kadar yapılanlar açısından dikkate alacağız. Görüşmelerimiz bu çerçevede devam edecek” dedi.

OHAL’i süratle ortadan kaldırma konusunda ortak irade olduğunu vurgulaması dikkat çeken Yıldırım, yeni anayasa hazırlığı konusunda ise “Sayın Cumhurbaşkanımızın daveti üzerine parti başkanları olarak bir araya gelmiştik. Orada bu konu gündeme gelmişti. İki şekilde. Bir, kapsamlı yeni bir anayasa yapılması. Bu çalışmaları yine siyasi partilerin bir araya gelerek devam ettirilmesi yönünde bir prensip ve görüş birliği ortaya çıkmıştı. Bir de acil ihtiyaçlara binaen daha az maddeden oluşan ve yine partilerin mutabakatının sağlandığı bir çalışma konusu da benimsenmiştir” diye konuştu.

Genelkurmay Başkanlığı’nın Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmasıyla ilgili soru üzerine ise Yıldırım, “Bu gündeme gelmedi. Bu konuda Sayın Genel Başkanın zaten kamuoyuna yansıyan beyanatları var. Kaldı ki bu konu anayasa değişikliği gerektiren bir konudur” karşılığını verdi.

CHP endişelerini not ettirdi

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da, “OHAL uygulaması ile ilgili Bakanlar Kurulunca yayınlanan kanun hükmünde kararnamelerle ilgili düşüncelerimizi ve endişelerimizi Sayın Başbakana aktardık. Sayın Başbakan not ettiler, sanıyorum önümüzdeki süreç içerisinde temaslarımız devam edecek” dedi.

MHP’de idam görüşülmemiş

Başbakan Yıldırım, CHP’nin ardından Meclis'te MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi.

Bahçeli ile görüşmesi sonrasında Yıldırım, “Bunlarla ilgili çıkarılan ve bundan sonra yapılmasını düşündüğümüz çalışmalarla ilgili Sayın Genel Başkana bilgi sundum. Kendisi de bu konulardaki düşüncelerini bizimle paylaştı. Dikkat edilmesi gereken hususları ifade etti. Çok verimli, güzel bir ziyaret oldu” açıklaması yaptı.

İdam konusunu ele alıp almadıkları konusunda ise, Yıldırım, “Hayır, bu konuları görüşmedik. Anayasa değişikliği konusunda partilerimiz, görevlendireceğimiz arkadaşlar marifetiyle çalışmalarını sürdürecekler. CHP bir arkadaş, AK Parti bir arkadaş, MHP'den de bir arkadaş görevlendirilecek ve bunlar çalışmalarını yapıp genel başkanlara arz edecekler” ifadesini kullandı.

MHP Lideri Bahçeli ise, “Çok verimli bir görüşme oldu. OHAL uygulaması inşallah başarıyla devam edecek ve Türkiye her türlü darbe tehdidinden kısa süre içerisinde kurtulacaktır. Buna inanıyoruz. Kendilerine başarılar diliyoruz” görüşünü aktardı.

HDP yine davet almadı

Bu arada Başbakan Yıldırım’ın muhalefet partileri görüşme trafiğinde önceki görüşmelerde olduğu gibi HDP gündeme alınmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, CHP ve MHP ile ilgili “Cumhurbaşkanı’na hakaret” hükmü kapsamındaki davalarını geri çekme kararı almış, HDP’ye ilişkin davalarından ise vazgeçmemişti. Erdoğan, ayrıca 7 Ağustos’ta “Demokrasi ve Şehitler Mitingi” olarak Yenikapı’da gerçekleşecek mitinge Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’ye konuşma yapmaları için davet gönderdi. Ancak HDP davet edilmedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG