Uluslararası İfade Özgürlüğü İletişimi Örgütü Türkiye’de yeni İnternet düzenlemesini eleştirdi. Kısaca IFEX adıyla bilinen örgüt, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK’nın Ağustos ayında uygulamaya sokacağı Güvenli İnternet Hizmeti’nin ifade özgürlüğüne büyük bir darbe vuracağı görüşünde.
IFEX, 1992 yılında, Kanada‘da çeşitli yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşları tarafından ifade özgürlüğünü savunmak için kuruldu. Merkezi Montreal’da bulunan IFEX, amacına hizmet edebilmek için, aralarında Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün de bulunduğu çeşitli uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapıyor.
Nitekim IFEX’in yeni raporunda, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün iddiası yer alıyor. Örgüt Başbakanlığa bağlı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nu sert bir dille kınamış ve sansürle suçlamıştı. BTK, 22 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Türkiye’de İnternet’ten yararlanmak isteyen herkesin 22 Ağustos’a kadar 4 filtre sisteminden birini seçmek zorunda kalacağını açıklamıştı.
"İnternetin Güvenli Kullanımına Dair Usul ve Esaslar Taslağı"na göre bir tercih yapmak zorunlu. IFEX, keyfi olarak belirlendiğini savunduğu tercihleri “sansürlerden sansür beğenmek” olarak niteliyor. Birçok yerli ve yabancı uzman çocukları koruma kisvesi altında hükümetin siyasi ve dini görüşlerini tüm ülkeye empoze etmeye çalıştığı görüşünde.
Şu anda 10,000’den fazla siteye Türkiye’den erişim yasak ve çoğu zaman yasak kararını verenlerin kimliği bile bilinmiyor.
Sansür konusunda ek bilgi için:
http://blogs.voanews.com/turkish/milhan/2011/04/29/leylek-sozcugune-internet-yasagi/