Erişilebilirlik

İflasa Beş Kala Yine Kriz


Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras tarafından sunulan yeni önerilerin Brüksel'de yarattığı olumlu hava beklenenden çok daha hızlı dağıldı.
Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras tarafından sunulan yeni önerilerin Brüksel'de yarattığı olumlu hava beklenenden çok daha hızlı dağıldı.

Yunanistan’ın Avrupa Birliği ve diğer kreditörlerle yürüttüğü görüşmelerde geçtiğimiz gün olumluya dönmeye başlayan ibre yine krizi gösteriyor. Yunanistan’ın önerileri yetersiz bulunurken Atina da karşı önerileri reddedince kritik önemdeki Eurogroup sonuçsuz dağıldı.

Avrupa Birliği’nde son beş aydan bu yana en fazla işlenen konulardan birini Yunanistan oluşturuyor. Son bir haftadır adeta Yunanistan konusuyla yatıp aynı konuyla kalkan Brüksel’de yine kriz havası hakim. Pazartesi günü atılan adımlarla uzun bir aranın ardından umut havası belirmişti ama bu havanın dağılması için Avrupa Birliği Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun Yunanistan’ın önerilerini derinlemesine inceleyip detaylı hesaplama yapması yetti.

Yunanistan’ın sunduğu son önlemler ilk etapta bu ülkenin iflasa gidişini durduracak bir sonuca ulaşma yönündeki umutları beslese de yapılan teknik değerlendirme ve hesaplamalar sonucunda uluslararası kreditörlerin “iyileştirme amaçlı” ek önlemler talep etmesi ipleri yeniden kopma aşamasına getirdi.

Görüşmelerde hızlı ilerleme sağlayabilmek için acilen Brüksel’e çağrılan Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, ilk gün “Beklentilerin yüzde 90’ını karşılıyor” denilen önerilerin reddedilmesine çok sert tepki gösterdi. Kriz mağduru olan ancak Yunanistan’dan çok farklı bir yaklaşım izleyerek yaralarını hızlı şekilde saran İrlanda ve Portekiz örneklerini vererek “Onların benzer önerileri reddedilmedi” yakınmasında bulunan ve kreditörlerin çözüm istemediği ve farklı dürtülerle hareket ettikleri imasında bulunan Tsipras’ın maraton kıvamındaki görüşmeleri de sonuçsuz kaldı.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Darghi, Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde ve Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselblom’la bir araya gelerek yaklaşık yedi saat görüşen Tsipras yapılan karşı önerileri sosyal açıdan insafsız ve yükü çalışanlar ile emeklilerin omuzlarına yıkan nitelikte olduğu gerekçesiyle reddetti.

Bir bakıma alandaki mayınları temizleme amacıyla yapılan bu görüşmelerden olumlu sonuç çıkmaması büyük umut bağlanan Eurogroup toplantısını da gereksiz kıldı. Buna rağmen toplanan Eurogroup’a Yunanistan ile kreditörler arasında yapılan görüşmelerde gelinen son nokta konusunda bilgi verildi ve normalde sabaha kadar sürmesi öngörülen toplantı iki saati bile bulmadan sonuçsuz şekilde dağıldı.

Başta Uluslararası Para Fonu olmak üzere kreditörlerin son öneriler konusundaki en önemli eleştirisini bunların vergi odaklı olması ve yapısal reformlar ile kamu alanındaki kesintilere ağırlık verilmemesi oluşturuyor.

Brüksel’deki hesaplar kurumlar ile Yunanistan arasındaki görüşmelerde zor ve uzun da olsa perşembe sabahına kadar olumlu sonuç alınması, bunun ardından Euro Bölgesi maliye ve ekonomi bakanlarının teknik yeşil ışığı yakması ve Avrupa Birliği liderlerini perşembe ve cuma günü bir araya getirecek zirvede konuya siyasi noktanın konulması yönündeydi.

Avrupa Birliği kanadı, sonucunun ne olacağı artık gerçekten belli olmayan ve her türlü sürprize açık süreçte bu hesaba bağlı kalma konusunda ısrarlı. Bu nedenle de her ne kadar Eurogroup toplantısı öğle saatlerinde yeniden toplanmak üzere bitirilse de kreditörler ile Yunanistan Başbakanı Çipras arasındaki görüşmeler gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü.

Atina-Brüksel hattında acilen çözüm bulunamazsa Yunanistan 30 Haziran'dan sonra iflas edecek.

XS
SM
MD
LG