Erişilebilirlik

'İnternetle İlgili Keyfi Uygulama Olmaz'


Tartışılan İnternet Yasası Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Düzenlemeye gelen sert eleştiriler son olarak Avrupa’dan Amerika’ya uzandı ve ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, “Kanun, ciddi bir şekilde ifade özgürlüğünü, basın hürriyetini ve internette bilgi paylaşımını kısıtlama potansiyeline sahip” şeklinde bir açıklama yaptı.

İnternet Geliştirme Kurulu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na hizmet veren bir kuruluş. Kurumun internet sitesinde yer alan görevleri arasında şu maddeler yer alıyor: “İnternet ortamının ekonomik, ticari ve sosyal hayat ile bilim, eğitim ve kültür alanında etkin, yaygın kolay erişilebilir olarak kullanımını teşvik edecek politika ve strateji önerileri hazırlamak ve Bakana sunmak. İnternet ortamının güvenli, serbest, özgür ve faydalı kullanımı ile katma değer üretmesine yönelik stratejik öneriler hazırlamak ve Bakana sunmak.”

“Aynı düzenleme AB’de de var”

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, Cumhurbaşkanı’nın onayı öncesinde yapılan ikincil düzenlemelerin kaygıları ortadan kaldıracağını savunuyor. Yasa tasarısında yapılan düzenlemenin trafik bilgilerin ne şekilde tutulacağı yönündeki kaygıları giderdiğinin de altını çizen Özeren, tutulan kayıtlarda, girilen sitede hangi içeriğe ulaşıldığının görülemeyeceğini ve bunun da Avrupa Birliği müktesebatına uygun olduğunu söylüyor.

Yeni yasanın Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na verdiği yetkiler, basın ve ifade özgürlüğüne ciddi darbe vuracağı iddiasıyla eleştiriliyor. Ancak Serhat Özeren, bu iddiayı reddederek keyfi bir uygulamanın olmayacağını, sadece suç unsuru taşıyan durumlarda, kişisel hakları koruma adına bu kayıtların mahkeme kararıyla isteneceğini belirtiyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:37 0:00
Linki indirmek için
  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG